Strona 6 z 7 PierwszyPierwszy ... 4567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 62

Wątek: Mini studio- fotografia produktowa

Początki nałogu Awatar KUBAwo
    Miasto
    W-WA

Domyślnie Odp: Mini studio- fotografia produktowa

Cytat Zamieszczone przez Robinson Zobacz posta
    Dzięki za reakcję - informację!

co do różnicy cen, to przepaści nie ma ( po prostu 2 x tyle - z tego co się zorientowałem), ale nie jest to jedyny wydatek w moim przedsięwzięciu, a poza tym póki co nie chciałbym wyciągać od razu armaty jesli wystarczy granat . Tylko czy wystarczy? Przedmioty od 20x20 po 50x100cm.

Przedmioty 50x100 to są już bardzo duże przedmioty (oczywiscie jezeli jest tez 3 wymiar a nie sa to np. koszulki ). Moje zdanie jest takie, że 200ws to minimum, 300ws byłoby optymalne i na 100% nie byłoby problemów z modyfikatorami i mocą.

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez Robinson Zobacz posta
    Wielki dzięki Ulissesie !

Tak bajdełej: czy w przypadku powierzchni mocno odblaskowych - namiot bezcieniowy ( w miejsce softboxu a przy tych samych lampach ) byłby gorszym rozwiązaniem? ( z moich doświadczeń z pseudonamiotem domowej roboty nic dobrego nie wyszło, ale może to kwestia braku dobrych lamp ? )
    Lepszym rozwiazaniem jest stół bezcieniowy i lampy z softami, masz dużo większe pole manewru przy modelowaniu światłem.
    5D, 15-30 3.5-4.5, 28 1.8, 50 1.4, 85 1.8, 180 2.8

Coś już napisał Awatar Ulisses
    Miasto
    Warszawa, Łódź

Fakt softboxy dają więcej możliwości niż sam namiot. Poza tym softbox nie tylko zmiękcza ale i kierunkuje więc stracisz mniej światła niż w przypadku standardowej czaszy (choć to różnie bywa z tym standardem). Zdarzało mi się już korzystać z zestawu softy + namiot + stół bezcieniowy żeby uzyskać pożądany efekt więc kombinacje mogą być najróżniejsze. Na początek najlepiej będzie użyć softboxów.

Początki nałogu
    Miasto
    022

Potrzebna mi Wasza pomoc.
    Mam zadanie zrobić sporo zdjęć ubranek dziecięcych. Chciałbym żeby zdjęcia były dobre, przejrzyste, bez cieni.
    Nie jest to projekt na duży budżet - 700-800 pln za cały zestaw to max.
    Ubranka nie będą zbyt duże - 0-12 lat.
    Przeczytałem cały temat i wygląda na to, że
    a. światło błyskowe - mocniejsze, pozwala na uzyskanie lepszej głębi ostrości lub ciągłe - słabsze, wymaga dłuższych czasów - mam statyw
    b. stół bezcieniwoy zamiast namiotu
    c. wyzwalanie zestawu - mam 40D i zastanawiam się jak będzie odbywało się wyzwalanie - nie mam lampy zewnętrznej, ale posiadam wężyk radiowy Yongnuo mocowany do sanek lampy błyskowej

Zakładam, że wystarczą 2 lampy z softboxami [może lepsze były by parasolki?] i do tego stół oświetlony delikatnie od dołu.
    Wymiary stołu powinny mieć min 60-80x120-150

Licze na Wasze doświadczenie - ja z fotografią produktową nie mam żadnego doświadczenia a nie chciałbym zmarnować tych kilkuset PLN.

z góry dzięki za pomoc!
    Ostatnio edytowane przez p0lish ; 21-12-2012 o 20:48

Witam wszystkich forumowiczów
    Chciałbym prosić was o pomoc - przygotowuje prace na temat fotografii przedmiotowej i jej publikacji w internecie
    Czy moglibyscie podzielic sie dobrymi tytułami literatury i/lub ciekawymi stronami www gdzie mógłbym powiększyć swoją wiedzę w tej tematyce
    Moze ktoś z was ma do sprzedania takie książki
    A moze ktos online bylby chetny pomoc mi gdybym gdzies sie pogubił
    Prosze mnie odrazu nie jechac
    Szukalem przez google i tu na forum mam nadzieje ze ten temat pomoze nie tylko mi
    Dziękuję i pozdrawiam

Coś już napisał
    Miasto
    Cieszyn

Witam,
    Miał może już ktoś okazję testować oświetlenie halogenowe LED w fotografii produktowej (takie cudo upatrzyłem wstępnie: NAŚWIETLACZ OŚWIETLACZ BIAŁY ZIMNY LED 70W~700W (2958579678) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.) ?? Dotychczas używałem oświetlenia błyskowego z Viviatara 285 HV (2szt), ale dość szybko męczył mi się wzrok od błysków. Obecnie testuję światło z żarówek kompaktowych (2x 85/125W=400/600W), lecz średnio daje radę taki zestaw i szukam czegoś mocniejszego ze stałym źródłem światła. Odbicie światła od parasolek ze srebrną nie przepuszczalną warstwą od wewnątrz. Zdjęcia stricte katalogowe, więc operowanie światło/cieniem nie jest na tyle potrzebne. Ważne żeby dobrze produkty były oświetlone i ostre. Zasadnicza wielkość produktów mieści się w przedziale około 30x30x10, choć też są znacznie większe. Produkty umieszczane są na tle białym + biała pexi oraz czarne tło + czarna plexi.
    Aparat Canon 40D + Tamron 28-75. ISO 100-200, f8-10
    Ostatnio edytowane przez salceson ; 27-01-2013 o 18:52
    Canon 1n RS, 20D, 40D, Carl Zaiss 50/2,8 Canon 75-300 1:4-5.6 IS, Tamron SP AF 28-75 2.8, Canon 50mm 1.8

Początki nałogu Awatar Maggot
    Miasto
    Bialystok

Led to wycinek widma wiec z kolorami moga byc problemy, a tak po za tym imho jedynie swiatlo blyskowe ma sens (na Twoje problemy z oczami to moze warto sprobowac doswietlic lepiej pokoj tak zeby byl mniejszy kontrast miedzy blyskiem, a swiatlem zastanym oraz tuz przed nacisnieciem spustu migawki zamykac oczy...)
    Ostatnio edytowane przez Maggot ; 28-01-2013 o 22:25

Coś już napisał
    Miasto
    Cieszyn

chyba jednak zdecyduję się na światło błyskowe...
    przez wieczór przejrzałem ofertę m.in. fripers.pl i zastanawiam się nad takim zestawem:
    1. lampa Lampa studyjna DPsIII-300 FreePower WSLB-JB-DPSIII300 - Lampy Błyskowe Studyjne - Fripers.pl
    2. softbox i teraz nie wiem który wariant wybrać:
    a) podstawa Softbox ośmiokąt 140cm moc. Bowens FreePower WSSX-FP-8K140K - Softboxy - Fripers.pl
    b) z gridem, choć przypuszczam że z owego gridu często korzystać nie będę, ale zaś z drugiej strony może przydać się kiedy podczas jakiejś sesji, więc może jednak lepiej mieć możliwość jego doczepienia Softbox 150cm moc. Bowens z GRIDEM 4cm FreePower WSSX-JB-8K150EM - Softboxy - Fripers.pl
    c) rozkładanie jak parasolka, rzeczywiście z rozkładaniem gridów są takie problemy żeby, aż tyle do tego dopłacać?? czy bardziej jest to produkt pod fotografa np. weselnego?? Softbox ośmiokąt 150 cm moc. Bowens - szybki montaż FreePower WSSX-JB-8K150UMB - Softboxy - Fripers.pl
    3. wysięgnik na statyw BOOM ZURAW WYSIEGNIK RAMIE 220cm na statyw oswiet. (2974117897) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

Moje zamierzenie jest takie, aby całość później naświetlałaby stół studyjny z góry. Ma to jakiś sens w miarę??
    Canon 1n RS, 20D, 40D, Carl Zaiss 50/2,8 Canon 75-300 1:4-5.6 IS, Tamron SP AF 28-75 2.8, Canon 50mm 1.8

Uzależniony

Cytat Zamieszczone przez salceson Zobacz posta
    chyba jednak zdecyduję się na światło błyskowe[...]

Moje zamierzenie jest takie, aby całość później naświetlałaby stół studyjny z góry. Ma to jakiś sens w miarę??
    Słusznie, ale za mała moc lampy do softboxów ośmiokątnych tej wielkości/za duże softboxy. Może brakować światła w foto produktowej - czasem naśw. nie nadrobisz, a przymykasz mocno. Jedynie wyższe ISO, lub mocniejsza lampa, lub ..kilkukrotne naświetlanie tej samej klatki, co praktykuje się niekiedy właśnie przy słabszym świetle i obiektach statycznych.

Co do softboxu parasolkowego, to dopłacasz właśnie za możliwość szybkiego rozłożenia/złożenia. Za grid dopłacasz również, ale to nie ma nic wspólnego z rozkładaniem. Grida zdejmujesz przed złożeniem softboxa, a zakładasz na rozłożony. Grid zdecydowanie lepiej mieć, bo ten sam modyfikator świeci inaczej bez, a inaczej z.
    Rozkładając chińskiego zwykłego softboxa, za każdym razem zastanawiasz się, czy to jest ten ostatni raz.. Parasolkowego nie miałem, ale teoretycznie jest stworzony w celu częstego rozkładania/składania.

Świecenie pionowo z góry jedną lampą, nawet dużą oktą, to niezbyt szczęśliwy pomysł. W zależności od obiektu może być średnio lub słabo. Raczej portretowo świeć typu na 10-11-tą lub 13-14-tą od aparatu. Biała blenda bardzo pomoże, a druga lampa zdziała cuda.. Piszę o obiektach nie butelko podobnych, bo te świecisz stripami i parawanami .

Coś już napisał
    Miasto
    Cieszyn

coś czuję że w takim razie bez 2 lamp jednak nie obędzie się... i ze względu na koszty będę musiał raczej wybrać takowe lampy:
    Lampa studyjna DM2 400 FreePower WSLB-JB-DM2400 - Lampy Błyskowe Studyjne - Fripers.pl sztuk 2

Teraz tylko jaki softbox do tego dobrać?? prostokąt czy ośmiokąt, i jaka wielkość??

Uzależniony

Cytat Zamieszczone przez salceson Zobacz posta
    coś czuję że w takim razie bez 2 lamp jednak nie obędzie się... i ze względu na koszty będę musiał raczej wybrać takowe lampy:
    Lampa studyjna DM2 400 FreePower WSLB-JB-DM2400 - Lampy Błyskowe Studyjne - Fripers.pl sztuk 2

Teraz tylko jaki softbox do tego dobrać?? prostokąt czy ośmiokąt, i jaka wielkość??
    Wszystko zależy od kształtu i wielkości obiektów, które chcesz fotografować. Małe obiekty z powodzeniem oświetlisz jedną lampą z oktą 90cm plus blendy/lusterka. Jeśli większe obiekty mają nie więcej niż ok.45x45cm, to poradzisz oktą 120-150cm plus blendy. Tak, więc dostosuj zakup do wielkości obiektów - do średnich może 1 lampa 600WS plus okta 150 plus blendy. Do małych lampa 300WS plus okta 90cm plus blendy.

Do wersji z dwoma lampami 400WS wziąłbym dwa softboxy - okta 90-120cm i prostokąt ok. 60x90cm. To do miękkiego światła. W zależności od rodzaju przedmiotów mogą się przydać gridy do standardowych czasz 17 cm (w komplecie z lampą?) i dyfuzory do tych czasz. Takim zestawem plus blendy możesz zrobić już ciekawe zdjęcia. Jeszcze tylko tła kartonowe i akryle/szkło i masz na czym ćwiczyć całkiem poważne setupy.

Strona 6 z 7 PierwszyPierwszy ... 4567 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów