Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 51

Wątek: Zdjęcia ślubne, szeroki kąt, zdjęcia dzieci - jaki wybrać obiektyw?

Bywalec
    Miasto
    Katowice

Question Zdjęcia ślubne, szeroki kąt, zdjęcia dzieci - jaki wybrać obiektyw?

Witam,
    Panie i Panowie, mam mały dylemat z zakupem obiektywu, gdyż mam okrojony budżet a chcę zakupić jakiś sensowny obiektyw i zacząć przygodę z fotografią, choć jedni mówią, że jestem już za stary ale chciałbym mimo to spróbować swoich sił w fotografii ślubnej, w fotografii dziecięcej no i oczywiście zrobić "kilka" zdjęć rodzince tym bardziej, że dzieciaki rosną a i pamiątkę chcę aby miały z młodości.
    Pytanie moje do Forumowiczów, czy są Wam znane jakieś złote środki aby te wszystkie klimaty połączyć, tak aby to faktycznie wyglądało profesjonalnie ale też aby zdjęcia robione nie były dramatyczne i skazane na pośmiewisko, co polecicie?
    Dziś jest pierwszy dzień reszty Twojego życia. Uwieczniaj to na zdjęciach !!

Uzależniony Awatar szambonur
    Miasto
    za siedmioma górami...

Domyślnie Odp: Zdjęcia ślubne, szeroki kąt, zdjęcia dzieci - jaki wybrać obiektyw?

Sigma 20/1.8

Bywalec
    Miasto
    Koszalin

Domyślnie Odp: Zdjęcia ślubne, szeroki kąt, zdjęcia dzieci - jaki wybrać obiektyw?

A jakie fundusze na obiektyw i do jakeigo aparatu będzie on podpięty?
    5D III + 60D
    S8/3,5 + T11-16/2.8 + C24/1,4L + C50/1.4 + C85/1.8 + C70-200/2,8L
    C430EXII + C580EXII
    + parę innych gratów :-)

Bywalec
    Miasto
    Katowice

Cytat Zamieszczone przez szczemat Zobacz posta
    A jakie fundusze na obiektyw i do jakeigo aparatu będzie on podpięty?
    Aparat to Canon 30D, a fundusze to raty kredytu plus jakieś tam oszczędności.

Uzależniony Awatar centur
    Miasto
    Pomorze

Cytat Zamieszczone przez titit Zobacz posta
    Witam,
    Panie i Panowie, mam mały dylemat z zakupem obiektywu, gdyż mam okrojony budżet a chcę zakupić jakiś sensowny obiektyw i zacząć przygodę z fotografią, choć jedni mówią, że jestem już za stary ale chciałbym mimo to spróbować swoich sił w fotografii ślubnej, w fotografii dziecięcej no i oczywiście zrobić "kilka" zdjęć rodzince tym bardziej, że dzieciaki rosną a i pamiątkę chcę aby miały z młodości.
    Pytanie moje do Forumowiczów, czy są Wam znane jakieś złote środki aby te wszystkie klimaty połączyć, tak aby to faktycznie wyglądało profesjonalnie ale też aby zdjęcia robione nie były dramatyczne i skazane na pośmiewisko, co polecicie?
    ciężko Cię kolego zrozumieć a z postu wnioskuję, że twoja wiedza z zakresu obiektywów i jest bliska zeru... na początek zachęcam do przeszperania archiwum a potem postaraj się bardziej precyzyjnie formuować swoje potrzeby bo póki co to raczej cięzko Ci pomóc w sensowny sposób...
    http://www.obiektywni.pl/autorzy/aut...68-0-0-0-0.php
    http://www.canon-board.info/galerie-...karaiby-84676/
    Sprzęt: C650D+BG-E8, T17-50/2.8, C550EX dawniej: C20D, C300D, G3, S70-200/2.8, C50/1.4, T17-35/2.8-4.0, T90/2.8 macro...

Bywalec
    Miasto
    Katowice

Smile Odp: Zdjęcia ślubne, szeroki kąt, zdjęcia dzieci - jaki wybrać obiektyw?

Cytat Zamieszczone przez centur Zobacz posta
    ciężko Cię kolego zrozumieć a z postu wnioskuję, że twoja wiedza z zakresu obiektywów i jest bliska zeru... na początek zachęcam do przeszperania archiwum a potem postaraj się bardziej precyzyjnie formuować swoje potrzeby bo póki co to raczej cięzko Ci pomóc w sensowny sposób...
    Ja jestem innego zdania, jasno określiłem swoje kierunki w działaniu z fotografią więc nie mam sobie nic do zarzucenia, ale oczywiście dziękuję Ci za pomoc.

Bywalec
    Miasto
    Koszalin

Wszystko zależy od Twoich preferencji:
    naprawdę szeroko i zoom - Tokina 11-16/2.8. Naprawdę bardzo fajne szkło.
    uniwersalnie - Sigma 17-50/2.8 OS HSM. Ostre od 2.8, szybkie i celne. Stabilizacja ułatwia życie niekiedy :-).
    luksusowo - Canon 24/1.4 L - na cropie robi się 35mm, ale szkło spisuje się świetnie :-)

Posiadam wszystkie te szkła i mogę więcej o nich opowiedzieć. Z racji przesiadki na pełną klatkę będę sprzedawał Sigmę, zaś Tokinę zostawiam jako UWA do cropa :-). Jest jeszcze wspomniana stałka sigmy 20/1.8, ale jej nie używałem i nie wiem jak się sprawuje w praktyce.
    5D III + 60D
    S8/3,5 + T11-16/2.8 + C24/1,4L + C50/1.4 + C85/1.8 + C70-200/2,8L
    C430EXII + C580EXII
    + parę innych gratów :-)

Bywalec
    Miasto
    Katowice

Cytat Zamieszczone przez szczemat Zobacz posta
    Wszystko zależy od Twoich preferencji:
    naprawdę szeroko i zoom - Tokina 11-16/2.8. Naprawdę bardzo fajne szkło.
    uniwersalnie - Sigma 17-50/2.8 OS HSM. Ostre od 2.8, szybkie i celne. Stabilizacja ułatwia życie niekiedy :-).
    luksusowo - Canon 24/1.4 L - na cropie robi się 35mm, ale szkło spisuje się świetnie :-)
    Tak się zastanawiam czy pchać się w stałki bo nie dość, że trzeba mieć naprawdę spory portfel aby zebrać wszystkie zakresy do wspomnianych przeze mnie klimatów (śluby, dzieci, szeroki kąt) więc chyba lepszym rozwiązaniem byłoby jednak pchanie się w obiektywy zmiennoogniskowe, a ta wspomniana przez Ciebie Tokina to dobre szkło? bo forumowicze zawsze zachwalają optykę Canonna bo to zawsze najlepsze rozwiązanie ale czy aby aż tak bardzo trzeba się pchać w Canona aby robic dobre zdjęcia? Cy nie jest mało profesjonalnie jak się wyskakuje z takim sprzętem na ślubie i goście mówią, że co to jest ta np. Tokina lub Sigma?

Uzależniony Awatar centur
    Miasto
    Pomorze

moze na początek napisz z jakimi obiektywami miałeś doczynienia lub jakie ewentualnie posiadasz
    http://www.obiektywni.pl/autorzy/aut...68-0-0-0-0.php
    http://www.canon-board.info/galerie-...karaiby-84676/
    Sprzęt: C650D+BG-E8, T17-50/2.8, C550EX dawniej: C20D, C300D, G3, S70-200/2.8, C50/1.4, T17-35/2.8-4.0, T90/2.8 macro...

Początki nałogu
    Miasto
    Lębork

Raczej nie kieruj się profesjonalizmem, bo 30d to daaaawno nie widziałem wśród gości na weselu. Wbrew pozorom ludzie mogą mieć bardziej profesjonalny sprzęt od Twojego. Nie znaczy to oczywiście, że zrobią lepsze zdjęcia, bo doświadczenie zbiera się latami. Profesjonalne to mają być efekty (skoro pewnie masz zamiar brać za to pieniądze). Sprzęt w tym pomaga. 30d jest już dość leciwy, więc nie spodziewaj się, że ktoś patrząc na Twój sprzęt pomyśli "O kurde jaki PRO!".
    Kup na początek jak najjaśniejszego zooma. Najlepiej z silnikiem USM (Canon) lub HSM (Sigma). Lepsza szybkość i precyzja a na dodatek w kościele nie będziesz najgłośniejszym elementem ceremonii Możesz szukać starszych wersji 24-70 2.8L (np. 28-70 2.8L), choć na cropie szerokości będzie mało (w zasadzie wcale jej nie będzie).
    Marki trzy.

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów