Nikon 5100.
Nikon 5100.
Jestem szumofobem
S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień
A ja z racji tego, że przechodziłem przez to ostatnio i pomimo kupna szybko już zmieniałem na inne, bo w pierwszy dzień wiedziałem że to co mam - czy przetestowałem, to nie to, polecę aby kupić xxD, ponieważ obsługa prędzej czy później ma znacznie (u mnie prędzej).
Jeżeli chodzi o obiektyw, to polecam 18-200 canona i tylko canona, żadnej Sigmy, czy Tamrona - jeżeli chodzi o 18-200. Jest lepszy niż 18-135.
Ten obiektyw da Ci doskonale do zrozumienia czy potrzebujesz innego, jeżeli już, to jakiego, a być może nie zmienisz go prędko...
Natomiast w kasie którą chcesz wydać nie kupisz tego zestawu nowego, ale w używce zostanie jeszcze sporo na akcesoria,
jak nie zapasuje, sprzedajesz za miesiąc w tej samej kasie którykolwiek podzespół i kupujesz inny. W sytuacji, gdy nie wiesz co chcesz, kupowanie nówki to strata kasy.
Np 40D ok 1100-1300, 18-200 ok 1200-1500, lampa 430 EX II ok 800, polar ok 100, UV ok 50, statyw ok 100.
Ostatnio edytowane przez caniggia ; 09-10-2012 o 21:58
caniggia
Flickr
Ok, dziekuje za odpowiedzi.
Nasunela mi sie jeszcze 1 watpliwosc.
Mianowicie bylam (w zasadzie jestem, w sklepie rowniez bylam) zdecydowana na body 600D (550D bez wiekszej roznicy) natomiast poczytalam troszke i znalazlam body eos'a 1100D.
Miedzy 600D a 1100D roznica w cenie ok. 800 pln
Powiedzmy, ze pieniadze na 600D ale czy jest 'przepasc' miedzy tymi aparatami?
Moze ktos, kto sie mniej wiecej orientuje moze doradzic?
W zasadzie proste pytanie 600D czy 1100D?
Pozdrawiam
to samo co małpka tylko z obiektywem , nic ciekawego
Nasunela mi sie jeszcze 1 watpliwosc.
Mianowicie bylam (w zasadzie jestem, w sklepie rowniez bylam) zdecydowana na body 600D (550D bez wiekszej roznicy) natomiast poczytalam troszke i znalazlam body eos'a 1100D.
Miedzy 600D a 1100D roznica w cenie ok. 800 pln
Powiedzmy, ze pieniadze na 600D ale czy jest 'przepasc' miedzy tymi aparatami?
Moze ktos, kto sie mniej wiecej orientuje moze doradzic?
W zasadzie proste pytanie 600D czy 1100D?
Pozdrawiam[/QUOTE]
Przepaść to jest pojęcie względne, dla jednych będzie to przepaść dla innych nie, tu masz bezpośrednie zestawienie tych aparatów:
Porównanie aparatów - Optyczne.pl
Jeśli interesujesz się fotografią mocniej i w przyszłości zamierzasz dokupić np. lampę, inne obiektywy, itd. to weź 600d.
Jeśli ma to być aparat, który ma tylko zastąpić kompakt przy jednak poprawie jakości zdjęć to i 1100d wystarczy.
Jeszcze jedna uwaga, o której tu nie było - nie zdziw się, jak po zakupie lustrzanki, na początku, będą Ci wychodzić "gorsze" zdjęcia niż z kompaktu.
Jak to możliwe, że pyta robhary, a odpowiada Duende?
robhary źle zacytował koleżankę
caniggia
Flickr
No tak, nie załapałem![]()