Strona 123 z 147 PierwszyPierwszy ... 2373113121122123124125133 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 221 do 1 230 z 1467

Wątek: Laptop do zdjęć..

Coś już napisał
    Miasto
    Podkarpacie

Domyślnie Odp: Laptop do zdjęć..

Cytat Zamieszczone przez gadget_zary Zobacz posta
    Jak dla mnie wybór laptopa do obróbki jest dość prosty:
    1) Ustal max. budżet i rozmiar laptopa jaki cię interesuje
    2) Nie zwracaj uwagi na matrycę
    3) i7
    4) Ram jak najwięcej
    5) Zew. grafika mile widziana

Prócz laptopów typowo do gier - Asus ROG, MSI, Alienware i wyższych Lenovo nie spotkalem się jeszcze osobiście z laptopem który by się nie grzał przy obróbce RAW'ów.

Sam szukałem w czerwcu laptopa dla siebie i jak policzyłem co mnie interesuje i ile musiałbym wydać to skończyłem z Blaszakiem na i5 + NEC 24" i tablet na IPS.
    Maksymalny budżet to ok 2000 bo ma to służyć do przemieszczania się, spotkania z potencjalnymi klientami. Waga mi nie przeszkadza bo ok 3 kg to nie jest dla mnie problem. ram 6g więc do obróbki choćby w lr3 czy 4 powinno wsytarczyc. Dość interesujaca grafila w tym dellu, matryca też niczego sobie - zaznaczam ze do profesjonalnej obróbki mam komputer stacjonarny i monitor więc to ma być taki swego rodzaju dodatek. A ze wyczytałem ze matryca nadaje się do grafiki więc chyba lepiej wziąść takiego della 502 niż cokolwiek innego, zwłaszcza ze za taka kasę.

Pełne uzależnienie Awatar gadget_zary
    Miasto
    Żary/Wrocław

W takim wypadku bierz śmiało dell'a Będziesz zadowolony

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Gliwice

Domyślnie Laptop do zdjęć.

Od już dłuższego czasu planuję kupno lapka do obróbki zdjęć. Czasem zdarzają się wyjazdy kilku dniowe na których robi się masę zdjęć i liczy się szybkość wrzucenie ich do internetu (np jakieś relacje). Do tego w przyszłości dojdzie fotografia studyjna. Miałem okazję zasmakować kilka razy pracy aparat+laptop i jest to dobre połączenie. Ale o tym pewnie każdy wie, zwłaszcza jak używa laptopa.
    Teraz nadchodzi kilka pytań:
    Jaka matryca ? 15 cali ? 17 cali ? błyszcząca czy matowa ? 15 cali poręczniejsze, zaś 17 wygodniejsze przy obróbce. Błyszcząca ma niby lepsze kolory, zaś matowa lepsza w plener.
    Laptop prócz foto będzie też sprzętem do użytku codziennego i na studia.
    Kwota jaką mogę wydać na niego to ok 4-4,5 tysiąca.
    Rozglądałem się już nieco i z moich typów to:
    http://allegro.pl/lenovo-y580-i7-8gb...624381136.html
    Dell 7720 i7-3610QM 8G 128SSD 1TB GT650 MAT FullHD (2639008985)

Specyfikacja +/-
    Procesor: i5/i7 3gen
    RAM: 8gb lub +
    Najlepiej z SSD

Planuje też w niedalekiej przyszłości zaopatrzyć się w dobry monitor, żeby praca w domu była wygodna.
    Ostatnio edytowane przez Plati ; 25-09-2012 o 12:42

mk
    Guest

Domyślnie Odp: Laptop do zdjęć.

Znajdź jakiegoś mac'a np. MacBook Pro 15" Świetny stan (2669189821) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (uwaga lokowanie produktu, nie jestem sprzedającym, po prostu znalazłem na allegro), wypruj mu superdrive i zastąp SSD ; )

Dopiero zaczyna Awatar sp7uto
    Miasto
    Sieradz

Domyślnie Odp: Laptop do zdjęć.

A przed zakupem mac'a, poczytaj trochę o Amazingu...

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

applefobia do posmiania sie jest fajna - oby tylko nikomu nie przyszlo do glowy czerpac z niej wiedze

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Gliwice

A poza macami ?

Uzależniony Awatar jac+

Miał ktoś z was do czynienia z Toshibę Satellite Pro R850 z matrycą HD+ ? Jeśli tak to jak wrażenia?
    Mała spiżarnia: duża puszka, mniejsza puszka, pudełko sardynek, 5 słoików i naleśnik na deser

Pełne uzależnienie

Ja ze swojej strony mogę polecić do edycji fotografii ThinkPada T530 (lub W530 przy większym budżecie) z matrycą Full HD (są trzy rodzaje matryc w obiegu, chodzi o tę 1920x1080 pikseli). Matryca jest typu TN z podświetleniem RGB LED. Zapewnia prawie pełne pokrycie Adobe RGB i bardzo dobre (jak na TN) kąty widzenia. Nie ma problemu patrzeć na ekran z boków, trochę gorzej w kierunku pionowym - jednak przy normalnym użytkowaniu nie ma to praktycznego znaczenia. Natywny punkt bieli jest przesunięty w kierunku chłodniejszych odcieni, ale po kalibracji i1 Display Pro jest bardzo dobrze. Co istotne - w wersji posiadanej przeze mnie (grafika Intela 4000 i dedykowany układ Nvidii, spięte technologią Optimus) nie ma problemu z "gubieniem" korekty barwnej z profilu ICC np. po uśpieniu i ponownym wybudzeniu komputera.

Inne ważne cechy to procesory i7 (polecam czterordzeniowe QM), możliwość zastąpienia napędu DVD drugim dyskiem twardym (wymaga dokupienia kieszeni za 300 zł) i bardzo, bardzo dobra klawiatura z podświetleniem klawiszy od spodu lub z góry (ze specjalnej lampki LED, umieszczonej w górnej krawędzi ekranu. Sensowne do fotografii konfiguracje zaczynają się na poziomie cenowym około 5-6 tysięcy złotych. To więcej niż powtarzające się w tym wątku budżety na poziomie 3-4 tysięcy, ale ciągle taniej od równie często polecanych nowych Macbooków Pro w zbliżonych konfiguracjach sprzętowych.

Gdyby ktoś był zainteresowany jakimiś innymi szczegółami użytkowymi, służę pomocą.

Cytat Zamieszczone przez jac+ Zobacz posta
    Miał ktoś z was do czynienia z Toshiba Satellite Pro R850 z matrycą HD+ ? Jeśli tak to jak wrażenia?

mam taką i świetna rozdzielczość super się na niej pracuje

Strona 123 z 147 PierwszyPierwszy ... 2373113121122123124125133 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów