Czy mi się wydaje, czy to całe mikro 4/3 umiera śmiercią naturalną ?
Czy mi się wydaje, czy to całe mikro 4/3 umiera śmiercią naturalną ?
O obiektywach wiem prawie wszystko
Z czego ten wniosek?
Na mój gust, to się rozwija i to szybko.
Pojawiają się nowe korpusy i obiektywy, mają świetny mechanizm AF.
Mają też niewykorzystany potencjał - za mało obiektywów o naprawdę dobrym stosunku jakość/cena. Rewelacyjny pod tym względem jest 45/1.8, bardzo dobrze prezentuje się 20/1.7, ale dalej?
Są dobre szkła, ale drogie. Są tanie naleśniki, ale wybitnych obrazów nie dają (źle nie jest, ale chciałoby się więcej).
Gdyby dołożyli kilka naprawdę jasnych szkieł (1,4 i jaśniej), to system byłby w zasadzie kompletny.
Ale i tak nie ma powodów, żeby sądzić, że upadnie.
Podłączam się pod pytanie.
Też tak myślę. Tyle, że jak będzie dużo tanich, to kto będzie kupował te drozsze?
Ostatnio kupiłem Sigmę 30mm/2.8 ... jakiż to plastic fantastic, ale optycznie ok i w miarę tani. I gdym miał kupować od nowa, to też bym go wybrał.
W każdym systemie są obiektywy tzw. "konie pociągowe" W 4/3 jest to np. ZD14-54mm2.8-3.5, dla którego warto było pozostać w systemie.
Dla Olympusowego m43 to winien to być hipotetyczny naleśnik 17mm2.0 (nie jak jest teraz 2.8) oraz kit 14-45mm/2.8-4.0 zamiast tego pierwszego kita - byłby argument kompensujący powiedzenie "mała matryca" - mówiłoby się "ale kit jasny, nie ma lepszego u konkurencji". Zastanawiam się dlaczego Olek tak nie zrobił?
Ostatnio edytowane przez koniecpolska ; 21-09-2012 o 18:00
Test 75mm f/1.8 na Optycznych - następny wybitny obiektyw do systemu:
Test Olympus M.Zuiko Digital 75 mm f/1.8 ED - Podsumowanie - Test obiektywu - Optyczne.pl
Podsumowanie:
Zalety:
zwarta, metalowa i bardzo dobrze wykonana obudowa,
rewelacyjna jakość obrazu w centrum kadru,
bardzo dobra jakość obrazu na brzegu kadru,
genialnie korygowana aberracja chromatyczna,
mała aberracja sferyczna,
niewielka dystorsja,
dobrze korygowana koma,
umiarkowane winietowanie,
szybki i celny autofokus.
Wady:
bardzo skromne wyposażenie standardowe,
praca pod ostre światło mogłaby być lepsza.
"Obiektyw wypada świetnie, lista zalet jest długa, lista wad bardzo krótka i zawiera mniej istotne pozycje. Ja jestem zadowolony, producent obiektywu zadowolony, Czytelnicy będą w komentarzach chwalić, nie będzie żadnych kontrowersji, nikt nie będzie sugerował, że po raz n-ty trafił nam się felerny egzemplarz. Pełna i zasłużona sielanka. Z jednej strony chciałbym więcej takich testów. Z drugiej strony, gdyby wszystkie obiektywy byłyby tak dobre, szybko stałbym się bezrobotny. Cieszę się jednak, że od czasu do czasu trafia się obiektyw, o którym można pisać praktycznie w samych superlatywach. Olympus M.Zuiko Digital 75 mm f/1.8 ED niewątpliwie jest takim instrumentem"