Pokaż wyniki od 1 do 10 z 3719

Wątek: 5DmkIII w praktyce

Mieszany widok

Uzależniony

Domyślnie Odp: 5DmkIII w praktyce

Cytat Zamieszczone przez BigMan Zobacz posta
    ok - a czy ktoś mógłby przetestować karte CF 60MB/s lub 30MB/s i strzelić serię 10 RAWów a potem to samo z kartą SDHC, ciekaw jestem jaka bedzie różnica? A generalne dąże do pytania jakie karty kupić do nowej piątki czy CF czy SD? Jak CF to jaki minimalny czas zapisu a jak SD to czy czas zapisu ma jakiekolwiek znaczenie?
    Mam CF Sandisk Extreme 60MB/s i SD Extreme Pro 95MB/s - Maksymalną ilość rawów zrobię na jednej i drugiej, natomiast to co od razu rzuciło mi się w oczy po zakupie CF 60MB/s, to zauważalnie szybsze opróżnianie bufora na CF mimo nominalnie niższej prędkości. Ta SD Extreme Pro to właściwie nie różni się od Extreme 45MB/s na Mk3, a na pewno nie jest to tak zauważalne jak różnica pomiędzy CF a SD. Jeśli potrzebujesz wykorzystywać maksymalnie prędkość zapisu, to moim zd. zdecydowanie CF i nie niżej niż 60MB/s. Konkretnie zapłacisz, ale też masz to, za co zapłaciłeś.

[EDIT]Maksymalną ilość RAW'ów zrobię i na SD Ultra 15MB/s, tylko potem zapisuje minutę i muli.
    Ostatnio edytowane przez Kuba1 ; 21-09-2012 o 00:27 Powód: przypomniało mi się

Cytat Zamieszczone przez Kuba1 Zobacz posta
    Mam CF Sandisk Extreme 60MB/s i SD Extreme Pro 95MB/s - Maksymalną ilość rawów zrobię na jednej i drugiej, natomiast to co od razu rzuciło mi się w oczy po zakupie CF 60MB/s, to zauważalnie szybsze opróżnianie bufora na CF mimo nominalnie niższej prędkości. Ta SD Extreme Pro to właściwie nie różni się od Extreme 45MB/s na Mk3, a na pewno nie jest to tak zauważalne jak różnica pomiędzy CF a SD. Jeśli potrzebujesz wykorzystywać maksymalnie prędkość zapisu, to moim zd. zdecydowanie CF i nie niżej niż 60MB/s. Konkretnie zapłacisz, ale też masz to, za co zapłaciłeś.

[EDIT]Maksymalną ilość RAW'ów zrobię i na SD Ultra 15MB/s, tylko potem zapisuje minutę i muli.

Duże dzięki za odpowiedź, właśnie o taką mi chodziło.

CF szybciej opróżnia bufor = szybciej z niego zapisuje, ważne że SD też sobie radzi - zakładam, że przy kręceniu filmu fullHD zarówno karta SD jak i CF nie bedą miały problemu z zapisem i na bieżąco będą zrzucać z bufora?
    ----------------------
    5D mk III + 40D + Zenitar 2.8/16 + 35L + 85L + 100L​ macro + 70-300L + 600EX-RT + 270EX

Uzależniony

Cytat Zamieszczone przez BigMan Zobacz posta
    [...]
    CF szybciej opróżnia bufor = szybciej z niego zapisuje, ważne że SD też sobie radzi - zakładam, że przy kręceniu filmu fullHD zarówno karta SD jak i CF nie bedą miały problemu z zapisem i na bieżąco będą zrzucać z bufora?
    Spokojnie, bez problemu.

Bywalec Awatar maki1000
    Miasto
    Rzeszów

Kuba1

Mógłbyś zrobić taki szybki test ze stoperem?

Max serię na CF i SD i zmierzyć stoperem czas w jakim wszystkie zdjęcia z serii zapiszę się na karcie. Mi robi 16 raw-ów w serii do zapchania bufora na CF ultra 30mb/s, a czas zapisu (stoper włączam równo z wciśnięciem spustu migawki) 12.4s

Jak możesz to zobacz jak to się ma do Twojej SD

Uzależniony

Cytat Zamieszczone przez maki1000 Zobacz posta
    Kuba1

Mógłbyś zrobić taki szybki test ze stoperem?

Max serię na CF i SD i zmierzyć stoperem czas w jakim wszystkie zdjęcia z serii zapiszę się na karcie. Mi robi 16 raw-ów w serii do zapchania bufora na CF ultra 30mb/s, a czas zapisu (stoper włączam równo z wciśnięciem spustu migawki) 12.4s

Jak możesz to zobacz jak to się ma do Twojej SD
    Aaaaa, nieee chłopaki litości! Tylko nie testy ze stoperem. Przecież te 0.4s to zależą od refleksu, czasu reakcji stopera i czterdziestu siedmiu innych czynników. Stoper mam tylko w smartfonie (chyba mam), na który jak patrzę, to już mnie wykręca. Nie, nie ze mną takie testy.

..ja zrobiłem z użyciem stopera w smartphona - fakt nie jest to najlepsze ale jak tobie wyjdzie nie 12 a 8s to już coś będziemy wiedzieć
    ----------------------
    5D mk III + 40D + Zenitar 2.8/16 + 35L + 85L + 100L​ macro + 70-300L + 600EX-RT + 270EX

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów