Pokaż wyniki od 1 do 10 z 99

Wątek: EOS dSLR +pomiar swiatla+lampa, tryby AV, TV, P

Mieszany widok

Domyślnie Odp: EOS dSLR +pomiar swiatla+lampa, tryby AV, TV, P

Przeczytałem ten wątek i parę innych traktujących o współpracy speedlitów z eosami i nabrałem pewnych wątpliwości. Tak dokładnie to zamieszałem się jak to jest z kompensacją ekspozycji. Lampy używam głównie z trybami M i Av.

1) Tryb M, pomiar światła skupiony kręcę, kręcę, kręcę i ustawiam ekspozycję na -2. Dokładam do tego lampę w trybie ETTL, która jest ustawiona na 0. W instrukcji wyczytałem "standardowe naświetlenie głównego obiektu jest uzyskiwane dzięki błyskowi lampy". O ile dobrze rozumiem lampa będzie dążyła 0 na głównym obiekcie (tym na którym ustawiłem ostrość) przy okazji naświetlając na 0 wszystko to co było w podobnej odległości. Dobrze rozumiem?

2) Tryb Av, pomiar światła skupiony kręcę, kręcę, kręcę i ustawiam kompensację ekspozycji na -2. Lampa na 0. Czy tym razem lampa dalej będzie starała się oświetlić główny obiekt na 0, czy aby to osiągnąć i zniwelować kompensację na body, powinienem na lampie ustawić +2?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Nowy Sącz

Domyślnie Odp: EOS dSLR +pomiar swiatla+lampa, tryby AV, TV, P

Cytat Zamieszczone przez basar Zobacz posta
    2) Tryb Av,... ...Czy tym razem lampa dalej będzie starała się oświetlić główny obiekt na 0,
    Tak.
    Między AV i M jest taka różnica, że w Av aparat dobiera migawkę z przedziału 1/60 - 1/200 lub 1/200 w zależności od ustawień w Menu (Canon 500D) a w trybie M możesz ustawić czas od 30s - 1/200.
    Tak w skrócie to aparat ustawia czasy tak jakby nie było lampy, a lampa doświetla scenę wg. ETTL. Jeśli chcesz aby lampa mocniej lub słabiej doświetlała kadr musisz regulować kompensację lampy, aby wykorzystać lub nie światło zastane to kompensacja w ekspozycji aparatu.
    Ostatnio edytowane przez tlustyx ; 19-09-2012 o 09:17
    6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
    Moje fotki Moje fotki II

Uprawnienia umieszczania postów