No to może z innej strony: może skoro histogram jest OK to może monitor jest za ciemno ustawiony?
No to może z innej strony: może skoro histogram jest OK to może monitor jest za ciemno ustawiony?
Pewnie nie, ale może lcd w 5 masz podkręcony na +, ewentualnie wrzuć kilka zdjęć w inną odrawiarkę (DPP) i zobacz jak to się prezentuje poza LR.
tak jak przedmówca napisał wrzuć do dpp i zobacz czy też tak będziesz miał wtedy będzie wszysko jasne. Troche to dziwne skoro histogram masz oki i dobrze naświetloną klatke to tak być nie powinno, żeby korygować ekspozycje na +1ev.
ja generalnie większość zdjęć robionych +1/3 muszę jeszcze czasem trochę czasem sporo podciągnąć. Z tym, że ja lubię jasne zdjęciaa nie poprawne wg histogramu
![]()
może tak być jak piszesz, ale lepiej sprawdzić zdjęcia dla pewności w innym programie jak je pokaże. Wiadomo że ekrany lcd przekłamują kolory, ale jak jest histogram do prawej to nie ma bata żeby ciemne zdjęcia były po wrzuceniu na kompa. To jest dziwne właśnie i tak jak pisał marcinstanczak trzeba w programie ekspozycje podbijać do 1,9 ev.
Ostatnio edytowane przez pawelo1 ; 02-09-2012 o 20:55
Rozumiem, że używałeś punktowego pomiaru światła. Proponuję lekturę Janusza Body http://www.canon-board.info/tips-and...trefowy-25632/
Pierwsze kilkanaście linijek już wszystko wyjaśnia, czyli że pomiar punktowy najczęściej należy korygować
Miłej lektury![]()
6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
Moje fotki Moje fotki II
Jeżeli faktycznie na punktowym, to raczej bym się nie dziwił. Równie dobrze wszystkie mogły by być prześwietlone.![]()