Strona 7 z 7 PierwszyPierwszy ... 567
Pokaż wyniki od 61 do 69 z 69

Wątek: pomoc w wyborze sprzętu - prośba o pomoc

Coś już napisał
    Miasto
    Krosno

Domyślnie Odp: pomoc w wyborze sprzętu - prośba o pomoc

Wiem widziałem te zdjęcia tylko nie jestem do końca pewien ile w nich jest obróbki.

Początki nałogu Awatar cohontes
    Miasto
    .

w każdym na pewno jest trochę nie zawsze surowy raw jest taki by mógł zbierać ochy i achy

Coś już napisał Awatar motoko
    Miasto
    Westquarter / Szkocja

Cytat Zamieszczone przez Hubi78 Zobacz posta
    To najwidoczniej nie używałeś innych szkieł skoro tak twierdzisz. Jedynie co do ceny bym się zgodził ale lepiej wybrać Tamrona 17-50 bez VC.
    Canon 17-55 niczym mnie nie zaskoczył wręcz przeciwnie tylko rozczarował. Za te pieniążki mogli przynajmniej lepiej go uszczelnić bo zasysa pyłki jak 17-85
    17-40 trochę za ciemny zdecydowanie polecam 24-105 w kontekście tych dwóch szkieł
    Owszem najlepiej kupować canona ale cena czasem powala dlatego jest alternatywa Tamron czy Sigma.
    Każdy czym się kieruje przy zakupie wiadomo. Ja jednak wolę dołożyć i kupić canona. Nie odpowiada mi dzwięk wydobywajacy się z pracy Tamrona jak i Sigmy.
    Fajnym zestawem na pewno bedzie 40 lub 50d +24-105
    Crop*24=38.4, ciut wąsko, nie bez powodu 24-105 to taki "kit" do FF. Zgadzam się co do C. 17-55/2.8 - nie żeby był zły, ale za tą cenę powinni dać uszczelkę, jakością obrazka szkło też nie powala.
    Ja bym jednak celował w Tamrona 17-50, najlepiej VC.
    I cyfra i analog...

Dopiero zaczyna Awatar wallander

to jednak z VC czy bez, głównie zależy mi na ostrości i celności, jakość wykonania mniej mnie interesi

Początki nałogu Awatar cohontes
    Miasto
    .

jeśli na tym ci zależy bierz VC przynajmniej nie będziesz mógł potem zwalić winy, że poruszone nie z Twojej winy.

Pełne uzależnienie Awatar Matsil
    Miasto
    Wołomin

Cytat Zamieszczone przez chodziu Zobacz posta
    Matsil widzę, że masz w zakładce 30D jak Ci się on sprawuje z 17-40 masz może jakieś ładne fotki przykładowe do oglądnięcia?
    30D mam jeszcze ze starych czasów, trzymam chyba z sentymentu - przez ostatnie 3 lata zrobił raptem kilkaset zdjęć. Ale niedługo wystawię go na sprzedaż, bo zamierzam kupić 5DIII i za dużo będzie tego wszystkiego. 17-40 kupiłem mając jeszcze 350D, później z 30D służył mi jako podstawowe szkło i bardzo dobrze się sprawdzał. Co do sampli, to bardzo chętnie, ale aktualnie przeżywam traumę - przed kilkoma dniami padł mi dysk twardy z tysiącami zdjęć - czarna lista seagate'a . Jest w naprawie i ponoć jest duża szansa, że dane odzyskam, tylko kwestia czasu.
    Dziś kupiłem 2 dyski i skonfigurowałem macierz RAID1 - wszystkim, którzy nie mają jeszcze kopii zapasowych, szczerze polecam, nie wiadomo, kiedy nieszczęście przyjdzie.
    Odnośnie zdjęć jak chcesz, to mogę podpiąć zestaw i strzelić kilka sampli w wolnej chwili. Napisz tylko co chcesz - RAWy, JPG, czułości, przysłony itp. Mogę wysłać mailem.

Cytat Zamieszczone przez wallander Zobacz posta
    to jednak z VC czy bez, głównie zależy mi na ostrości i celności, jakość wykonania mniej mnie interesi
    Ostrość będziesz miał, jak AF trafi. A z celnością w tamronach jest już róznie. Ja z tego powodu pozbyłem się go już po kilku tygodniach użytkowania, mimo, że pochodził od Cichego czyli ostrość była super. Jak już masz kupować, to weź raczej wersję z VC, ja nie miałem, ale ludzie piszą, że jest lepsza. Choc jak dla mnie stabilizacja przy tych ogniskowych nie do wykorzystania.
    Ostatnio edytowane przez Matsil ; 18-08-2012 o 15:19
    R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Bywalec Awatar McLaren
    Miasto
    Mysłowice

Pytanie do Matsil: A mógłbyś mi zrobić dwa podobne zdjęcia w Raw na niskim Iso.
    Jedno z 50D i 10-22, drugie z 5D i 17-40 i podesłać mi na e-maila.
    Bo chodzi o to że wacham się czy sprzedać 50D i 10-22 (bardzo polubiłem tą ogniskową) i nie kupić 5D mark II z 17-40.
    Powstrzymuje mnie trochę Shutter Lag i przeczucie że będę jednak tęsknił do C 10-22.
    I chodzi mi też po głowie żeby zostawić 50D i 10-22, poczekać z pół roku (by dozbierać kasę) i kupić używkę 5D mark II, ale tutaj znowu nie uśmiecha mi się nosić wszędzie 2 body.

Co do wątku, to brałbym od razu 50D (używane) lub 60D (nowe) i ze względu na fundusze brał bym Tamrona 17-50 VC, tylko osobiście bym w sklepie sprawdził obiektyw przed kupnem bo każda sklepowa sztuka może mieć inny problem.
    5DMk3 ; G7X ; 17-40L ; 35/1.4 Art ; 50/1.4 ; 85/1.2L ; 135/2.0L ; 70-200/2.8L IS ;580EXII ;

Pełne uzależnienie Awatar Matsil
    Miasto
    Wołomin

Cytat Zamieszczone przez McLaren Zobacz posta
    Pytanie do Matsil: A mógłbyś mi zrobić dwa podobne zdjęcia w Raw na niskim Iso.
    Jedno z 50D i 10-22, drugie z 5D i 17-40 i podesłać mi na e-maila.
    Jasne, nie ma sprawy, jeżeli możesz trochę poczekać. Aktualnie moja 5-ka jest na Żytniej i czyści sobie matrycę a zestaw 50D + 10-22 pożyczyłem bratu, wraca chyba w środę. Zobaczysz, sam ocenisz, ale ja z tego zestawu bez namysłu wybieram 5DII + 17-40, który daje wyraźnie lepszy obrazek. Zresztą wkrótce wystawię na sprzedaż 10-22 i 30D, bo kupuję 5DIII i crop będzie mi służył jedynie w celu przedłużenia ogniskowej.
    R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Bywalec Awatar McLaren
    Miasto
    Mysłowice

Jasne poczekam, doprecyzuje że chodzi mi o maksymalnie szeroki kąt dla tych obiektywów.
    Przypomnę się pod koniec tygodnia :-)

Wysłane przez Tapatalk
    5DMk3 ; G7X ; 17-40L ; 35/1.4 Art ; 50/1.4 ; 85/1.2L ; 135/2.0L ; 70-200/2.8L IS ;580EXII ;

Strona 7 z 7 PierwszyPierwszy ... 567

Uprawnienia umieszczania postów