Strona 5 z 10 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 93

Wątek: Jakość zdjęć na facebook'u

Początki nałogu Awatar cohontes
    Miasto
    .

Domyślnie Jakość zdjęć na facebook'u

Ale to mnie jakos specjalnie nie dziwi, wystarczy zobaczyc ile jest uzytkownikow, kazdy ma kilka zdjec a potem jeszcze ktos chce wiecej wstawiac. Szybko by zapchali pojemnosc do tego przeciez jestbmasa gier, aplikacji kotre tez posiadaja grafiki. Sa wrzucane filmy na fb itd. Zreszta moze to dobrze z jednej strony bo potworzylo sie tych ...-photography

Sent from my iPad using Tapatalk Hd
    5D | R6 | EF 16-35MM F/4L IS USM | EF 40MM F/2.8 STM | RF 50MM F/1.8 STM | EF 135MM F/2L USM | RF 70-200MM F/4L IS USM
    X-T30 | XF 18-55 mm f/2.8-4.0 R | XF 35 mm f/1.4 R | XF 56 mm f/1.2 R |

Dopiero zaczyna

Domyślnie Odp: Jakość zdjęć na facebook'u

To prawda. Jednak znalazłem informację w internecie że podobno fb zwiększył rozdzielczość wrzucanych zdjęć. Jednak jak wyjaśnić że niektórzy mają "brzytwy". Natomiast co do złotej rozdzielczości np 680 to bzdura( może kiedyś działało). Teraz skrypt rozciąga zdjęcie. Na pełnym podglądzie wygląda jeszcze gorzej niż wcześniej.
    Trochę sprzętu

Coś już napisał Awatar meg83
    Miasto
    Kraków

na pewno to wyjście tańsze dla nich, ale czy opłacalne na dłuższą metę to się okażę - na razie sensownej konkurencji nie ma - google plus w niczym im nie zagrozi na razie

Dopiero zaczyna

NA google plus jest znacznie lepsza jakość. Jednak jeżeli fb nie chce w pewnym momencie zostać w tyle to zacznie coś robić w tej kwestii.
    Trochę sprzętu

Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez Lenad Zobacz posta
    NA google plus jest znacznie lepsza jakość.
    lepsza jakość ale ile mniej użytkowników

Coś już napisał Awatar MacRo
    Miasto
    Stargard Szczeciński

Też troszkę analizowałem ten temat i udało mi się ustalić, że podczas uploadowania zdjęcia JPG o wadze np. 5MB, na serwer zostaje wysłane znacznie mniej danych niż wielkość pliku na dysku. Ostatnio wysyłając zdjęcie w PNG bez przeplotu o wadze 25MB, zostało wysłane na serwer zaledwie 3,7MB, tak jakby uploader odczytywał zdjęcie jedynie co którąś linie pixeli.
    FotoMaciej
    C 7D (Magic Lantern)| C 400D (400plus mod + IR MOD) | Sigma 17-50 f/2.8 | Tamron 70-200 f/2.8 | C ex430 II | Nissin 866 Mark II

Początki nałogu Awatar cohontes
    Miasto
    .

Cytat Zamieszczone przez Lenad Zobacz posta
    NA google plus jest znacznie lepsza jakość. Jednak jeżeli fb nie chce w pewnym momencie zostać w tyle to zacznie coś robić w tej kwestii.
    ale co ma FB robić ? myślisz, że oni patrzą na to ,że w porównaniu do większości osób "garstka" chce zmienić platformę społecznościową bo tam jest inna jakość? Jakość zdjęć, na pewno nie będzie żadnym bodźcem do migracji, aktualnie nie widać niczego co mogłoby nim być.

Miasto
    Kraków

ostatnie 4 fotki jaki wrzucałam - szer 900px, jedna panorama 1200px; przed i po kompresji wygląda to tak:
    325kB-133kB; 325kB-126kB; 198kB-47kB; 264kB-32kB

Trudno powiedzieć jakie kryterium jest obrane do kompresji. Jak wspomniał wyżej MacRo zjadane jest sporo kB danych.

Coś już napisał Awatar MacRo
    Miasto
    Stargard Szczeciński

Cytat Zamieszczone przez meg83 Zobacz posta
    Jak wspomniał wyżej MacRo zjadane jest sporo kB danych.
    No tak, raz że kompresja algorytmu facebooka zjada trochę kilobajtów ze zdjęcia, ale dla mnie najdziwniejsze jest to, że tylko część pliku ze zdjęciem jest faktycznie wysyłana na serwer obrazków. Obserwując pasek postępu wysyłania zdjęcia, zauważyłem że tylko przez ostatnie ~30% następuje faktyczne wysyłanie pliku na serwer (oczywiście tylko jego niewielkiej części). Reszta czasu to tylko odczyt parametrów pliku. Najlepszy uzyskany rezultat wysłania fotki wynosił: 20Mb oryginału -> 420Kb na serwerze facebook.

Przykład:

http://a5.sphotos.ak.fbcdn.net/hphot...61517593_o.jpg
    FotoMaciej
    C 7D (Magic Lantern)| C 400D (400plus mod + IR MOD) | Sigma 17-50 f/2.8 | Tamron 70-200 f/2.8 | C ex430 II | Nissin 866 Mark II

Początki nałogu

Na FB zauważyłem że "działa poprawnie" (u mnie) tylko i wyłącznie - zdjęcia o dłuższym boku (szerokość) 720px, jakość 100% i w FB włączona "wysoka jakość".

Strona 5 z 10 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów