Strona 237 z 372 PierwszyPierwszy ... 137187227235236237238239247287337 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 361 do 2 370 z 3719

Wątek: 5DmkIII w praktyce

Dopiero zaczyna

Domyślnie Odp: 5DmkIII w praktyce

Właśnie sprawdziłem. Nie ma żadnej różnicy na rozszerzonym w szybkości. Zawsze też rejestruje tylko jeden punkt, środek, bo tak celuje i on jest najczulszy.

Porównałem właśnie AiServo w nowym 5D i w 5D mkI bo taki mam pod ręką. Na statycznym obiekcie mają dokładnie tą samą prędkość, celność lepsza w 5D mk III ale mk I ma już około 200tyś klatek!

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez Kuba1 Zobacz posta
    Jaki punktowy miał ustawiony Mk3?

A założenie stąd, że to jest zupełnie inny instrument (AF w Mk3) niż w pozostałych aparatach z porównania. A nowego instrumentu zawsze trzeba się uczyć od nowa, zanim zacznie słuchać grajka.
    Rozumiem. Pytanie czy nowy znaczy wolniejszy, a pewniejszy w trafianiu?

Nie ma żadnej różnicy czy jest punktowy czy punktowy rozszerzony.

Uzależniony

Cytat Zamieszczone przez czary44 Zobacz posta
    Właśnie sprawdziłem. Nie ma żadnej różnicy na rozszerzonym w szybkości. Zawsze też rejestruje tylko jeden punkt, środek, bo tak celuje i on jest najczulszy.

Porównałem właśnie AiServo w nowym 5D i w 5D mkI bo taki mam pod ręką. Na statycznym obiekcie mają dokładnie tą samą prędkość, celność lepsza w 5D mk III ale mk I ma już około 200tyś klatek!

--- Kolejny post ---

Rozumiem. Pytanie czy nowy znaczy wolniejszy, a pewniejszy w trafianiu?

Nie ma żadnej różnicy czy jest punktowy czy punktowy rozszerzony.
    Bo ja mam odczucie, że zawężony w określonych warunkach bywa wolniejszy. Po drugie, do reportażu gorąco polecam poćwiczenie z rozszerzonymi i strefowym. Poćwiczenie, znaczy dogłębne potrenowanie pracy kciukiem na joysticku, plus ew. obydwa kółka - nie bać się bocznych punktów. Po trzecie (a może właśnie po pierwsze) - konfigurację AF w trójce zacząłem od ustawienia "tylko krzyżowe". W ogóle nie używałem aparatu ze wszystkimi punktami AF. 48 czy tam ile tzw. pól krzyżowych mi wystarcza.
    I najważniejsza sprawa - na dzień dzisiejszy światło żarowe nie jest odpowiednie do testowania AF.

Dopiero zaczyna

Cytat Zamieszczone przez Kuba1 Zobacz posta
    Bo ja mam odczucie, że zawężony w określonych warunkach bywa wolniejszy. Po drugie, do reportażu gorąco polecam poćwiczenie z rozszerzonymi i strefowym. Poćwiczenie, znaczy dogłębne potrenowanie pracy kciukiem na joysticku, plus ew. obydwa kółka - nie bać się bocznych punktów. Po trzecie (a może właśnie po pierwsze) - konfigurację AF w trójce zacząłem od ustawienia "tylko krzyżowe". W ogóle nie używałem aparatu ze wszystkimi punktami AF. 48 czy tam ile tzw. pól krzyżowych mi wystarcza.
    I najważniejsza sprawa - na dzień dzisiejszy światło żarowe nie jest odpowiednie do testowania AF.
    Wiem o tym że światło żarowe nie jest najlepsze ale zauważ metodologię testu. Wszystkie aparaty miały to samo światło. Oprócz tego testowałem (pisałem że powtarzałem test) także w świetle dziennym osłabionym przez zasunięte zasłony

Wybór punktów i sposób i używania to sprawa indywidualna i sprowadza się raczej do celności jaką możemy uzyskać.
    Ja testowałem szybkość na jednym nieruchomym obiekcie.
    Test powstał po tym jak podczas robienia reportażu w słabych warunkach krew mnie zalewała bo AF w One Shot po prostu był za wolny, a myślałem że to stara piątka jest wolna i nagle okazuje się że moze być gorzej.

Podczas tańca AF strefowy utrzymywany na postaci potrafi czasem wybrać nie ten punkt który byśmy chcieli. Przykładowo wyostrzy na uchu nie na oku. Wolę już pilnować aby pojedynczy punkt był tam gdzie chce. Potrafie to zrobić bo od wielu lat focę ludzi w tańcu i często w tak ciemnych miejscach że ledwo coś widać w wizjerze (np kluby/dyski błyski )

Początki nałogu

czary44 a ty używasz trybu one shot do robienia zdjęć w ruchu a nie do obiektów nieruchomych bo tak w poprzednich postach przeczytałem i się zdziwiłem bo do ruchu jest tryb ai servo. Pisałeś też coś że używasz ai servo do obiektów nieruchomych tylko kurcze dlaczego jak do tego jest one shot. A co do punktów to nie strefowy tak jak napisał czary44 tylko jeśli już to pojedyńczy punkt bądź rozszerzony. Ja w ruchu zawsze używam ai servo nigdy na one shot nie robiłem bo napewno się nie sprawdzi bo nie ustawia cały czas ostrości. AF ma być sprawny w każdych warunkach i szybki właśnie w świetle żarowym również tym bardziej że takie panują na salach a nie dobre warunki bo do takich to kompakta można używać i zawsze trafi i będzie ostro
    Ostatnio edytowane przez pawelo1 ; 24-08-2012 o 17:32

Dopiero zaczyna

Cytat Zamieszczone przez pawelo1 Zobacz posta
    czary44 a ty używasz trybu one shot do robienia zdjęć w ruchu a nie do obiektów nieruchomych bo tak w poprzednich postach przeczytałem i się zdziwiłem bo do ruchu jest tryb ai servo. Pisałeś też coś że używasz ai servo do obiektów nieruchomych tylko kurcze dlaczego jak do tego jest one shot. A co do punktów to nie strefowy tak jak napisał czary44 tylko jeśli już to pojedyńczy punkt bądź rozszerzony. Ja w ruchu zawsze używam ai servo nigdy na one shot nie robiłem bo napewno się nie sprawdzi bo nie ustawia cały czas ostrości. AF ma być sprawny w każdych warunkach i szybki właśnie w świetle żarowym również tym bardziej że takie panują na salach a nie dobre warunki bo do takich to kompakta można używać i zawsze trafi i będzie ostro
    Za czasów 20D i 5D mkI używałem tylko OneShot i do wszystkiego, dlatego, że był dla mnie pewny. Pewniejszy od AiServo.

Wiem że są dwie szkoły. Pierwsza to śledzisz obiekt i strzelasz (AiServo). Druga to śledzisz obiekt i w danym momencie wciskasz spust do końca. W momencie gdy załapie AF wtedy też wyzwolona zostanie migawka. To się sprawdza w bardzo słabych warunkach gdzie potrzebna jest siatka z lampy wspomagająca AF.

Teraz gdy mam aparat który ma zbyt wolny One Shot używam i do statycznych scen i do ruchu AiServo.
    Zmieniam tylko jego parametry czyli: czułość śledzenia, przyśpieszenie/zwolnienie i przełączanie się gdy jest na rozszerzonym bądź strefowym.
    Muszę używać do statycznej sceny AiServo bo OneShot jest za wolny. Scenka: stoją dwie osoby i rozmawiają a ja z długiej ogniskowej obserwuje i czekam, jedna z nich odwrócona do mnie i na niej mam punkt AF, robi jakiś ciekawy gest i co wciskam spust i na AiServo mam już trzy klatki, a na OnShot też trzy ale wszystkie już po tym geście/mimice.

Najlepsze jest to, wcześniej jeszcze o tym nie pisałem, że boczne punkty potrafią mieć często ff/bf a podczas gdy środek jest ok. Najwyraźniej są rozkalibrowane. Ale o tym już czytałem że w serwisie mogą to wyrównać.

--- Kolejny post ---

AF ma być sprawny w każdych warunkach i szybki właśnie w świetle żarowym również tym bardziej że takie panują na salach a nie dobre warunki bo do takich to kompakta można używać i zawsze trafi i będzie ostro
    Powiedz to Panom z Żytniej, oni testują aparat przy 6500K i na idealnie kontrastowym krzyżyku. W takie coś to trafi najbardziej rozjechane body.
    Ja pamiętam jakie boje z nimi toczyłem. Po ich kalibracji biorę aparat schodzę na dół na ulicę strzelam celując punktem w oko kolegi i wszystko z front focusem (w 5d mkI). Idę na górę i proszę aby to przesunęli. A oni sprawdzają i mówią że jest dobrze. I h...j!

Doszło do audiencji z technikiem i właścicielem po czym postanowili jednak przesunąć troszke i od tego momentu wszystkie portrety kolegi były ostre. Ale ile nerwów przy tym zjadłem to masakra.

Ze światłem żerowym jest tak że w nim AF ma tendencje do fronta. W body z korekcją nie ma z tym problemu zawsze można sobie to poprawić na dany moment.
    Pamiętaj jednak że aktualnie dyskutujemy o szybkości AF w trybi One Shot.

Początki nałogu

czary44 dzięki za odpowiedź i wyjaśnienia. Tak wiem że cały czas debata jest o trybie one shot że jest za wolny tak jak to przedstawiłeś powyżej Nie mam 5d III więc tylko śledze temat i czytam bo kiedyś chciałbym zakupić ff albo jak wyjdzie inne body po photokinie. To o słabych warunkach to było do Kuba1 bo pisał że światło żarowe nie jest odpowiednie do testowania AF, więc napisałem że ma działać af sprawnie w każdych warunkach tym bardziej w świetle żarowym a nie tylko w dziennym bo po to jest taki sprzęt za taką cene i ma być szybki,sprawny tym bardziej w trybie one shot i w każdym innym. Pozdro

Dopiero zaczyna

pawelo1, poza tymi problemami które opisałem body jest świetne.
    Wysokie czułości widzę in plus o prawie 2EV w stosunku do 5D mkI.
    Lupka przeniesiona na lewo sprawdza się fantastycznie. Wiele rzeczy jest dobrze zrobionych np auto iso utrzymujące ekspozycje 1/250-1/320ej (szkoda że nie dali możliwości ustawienia na więcej).
    Niestety mRAW mają zazielenione głębokie cienie więc gdy je wyciągasz musisz kombinować żeby się tego pozbyć
    To może usunął nowym softem bo właśnie dziś w serwisie potwierdzili mi że problem istnieje.

A co z tym nieszczęsnym AF? Mam nadzieje że też coś zaradzą. A Ty jak będziesz kupował to dobrze przetestuj wcześniej w warunkach powiedzmy na iso 3200 i 1/60 przy 1,8. Tu zauważysz różnicę

Początki nałogu

ale chyba jest możliwość ustawienia w opcjach ekspozycji poniżej 1/250 np. 1/125 bo tak w instrukcji widziałem że można do 1 sekundy nawet jak dobrze pamiętam to było do wyboru kilka. To dobrze że czułość oki na wyższych iso bo tak każdy mówi że 6400 i 12800 jest używalne to tym bardziej na iso 3200 nie powinno być ziarna widać w słabych warunkach. W raw jest chyba oki nie ma żadnego zazielenienia, pewnie wyjdzie nowszy firmware to poprawią. Ja zawsze robie ale w raw+jpeg innych nie używam. Jak dobrze się klatke naświetli to nie trzeba aż tak nic wyciągać jeszcze mając do dyspozycji takie używalne iso. Ja zanim kupie to minie troche bo narazie nie mam kasy, więc narazie głowy sobie nie zawracam a photokina już niedługo i jestem ciekaw czy wyjdzie coś nowszego jak plotki głosiły z ff. Napewno będę w szoku jak każdy po przesiadce z aps-c na ff
    Ostatnio edytowane przez pawelo1 ; 24-08-2012 o 19:16

Uzależniony

[...]To o słabych warunkach to było do Kuba1 bo pisał że światło żarowe nie jest odpowiednie do testowania AF, więc napisałem że ma działać af sprawnie w każdych warunkach[...]
    Kolego, to że AF Canona jest stworzony i kalibrowany pod światło o temperaturze barwowej światła dziennego nie jest moim wymysłem. Producent zastrzega również w Instrukcji Obsługi, że w świetle żarowym AF może działać mniej sprawnie. Mnie nic do tego.

[...]napisałem że ma działać af sprawnie w każdych warunkach tym bardziej w świetle żarowym a nie tylko w dziennym bo po to jest taki sprzęt za taką cene[...]
    No właśnie - to Ty tak napisałeś. Producent aparatu (nie tylko z resztą tego) twierdzi inaczej.

Początki nałogu

sprzęt ma działać w różnych warunkach tak jak napisałem bo po to jest stworzony i nie kosztuje grosze w końcu to sprzęt dla profesjonalistów. Po drugie canon się chwali że można robić zdjęcia przy świetle księżyca mowa o 5D III, wieć af tym bardziej musi być czuły i celny, więc nie wprowadzaj w błąd bo tak niestety jest i zostało to też wspomniane już przez kogoś. Tak jak czary44 napisał jak testuje żytnia i dlatego takie kwiatki później wychodzą bo po co komu takie testy w warunkach dziennych zawsze trafi to jest oczywiste. Af ma trafiać w złych warunkach bo po to taki sprzęt się kupuje. Wiadomym jest że każde światło ma inna barwe jeszcze jak jest pomieszane to są problemy i pod tym kątem testy powinny iść. Czary44 wysłałem Ci wiadomość na prive.
    Ostatnio edytowane przez pawelo1 ; 24-08-2012 o 21:32

Strona 237 z 372 PierwszyPierwszy ... 137187227235236237238239247287337 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów