Jako, że już chyba podjąłem decyzję o zmianie puszki, mam jeszcze kilka pytań, może pomożecie.
Obecnie mam 550d i myślę o zmianie na 650d lub 60d
Moje pytania / wątpliwości są takie – może pomożecie.
Po przewertowaniu instrukcji obsługi obu aparatów oraz organoleptycznych oględzinach w sklepie:
1. Zasadnicza wątpliwość jest taka (w oderwaniu od AF w trybie LV, bo to dla mnie nie jest aż tak ważne, rzadko i tak z LV korzystam w 550d) – czy 650d ma ten sam AF co w 60d? Oprócz różnych linków, które tu są zapodane z testów, wyczytałem z instrukcji obsługi 650d (str. 99) o niedziałaniu innych niż środkowy punkt AF z niektórymi obiektywami Canona w trybie krzyżowym – w instrukcji 60d nic na ten temat nie ma . Nie mam co prawda żadnego z obiektywów tam wymienionych, ale mam 2 szkła niesystemowe, tzn. Tamrony 17-50/2.8 oraz 70-300 VC USD i zastanawiam się , czy nie będzie tu „problemów” opisanych w instrukcji ze szkłami niesystemowymi. Czyli czy z Tamronami AF będzie działał w trybie krzyżowym w każdym punkcie? Wie coś ktoś na ten temat lub się spotkał???
2. Czy ktoś z użytkowników 650d ma Tamrona 17-50/2.8? Jeśli tak, proszę o info odnośnie osławionych problemów FF/BF.

A na koniec sonda Co byście wybrali?
Obecnie mam 550d z gripem + dwie zapasowe baterie. Myślę sobie tak, że jak sprzedam 550d to grip z tymi bateriami zostaje i będzie do 650d (nie wyobrażam sobie życia bez gripa – poza szpanem jest wygoda). 60d oczywiście ma inną ergonomię, ale i tak grip i baterie będę chciał dokupić, a przecież różnicy w obrazku raczej na moim poziomie potrzeb nie zobaczę. Nie przeszkadza mi kompaktowy wymiar serii xxxd, szczególnie jak mam grip.
Wydaje mi się, że 650d chyba będzie lepszym wyborem w moim przypadku?
Wiem, że to pytanie jakich wiele, ale może coś przeoczyłem, a co Wy widzicie?