Strona 5 z 10 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 92

Wątek: sigma 30 1.4 , proszę o opinie

Początki nałogu Awatar Heilsberg
    Miasto
    Lidzbark Warmiński

Domyślnie Odp: sigma 30 1.4 , proszę o opinie

Cytat Zamieszczone przez jac+ Zobacz posta
    Pytam się w tym momencie: Gdzie do czorta jest kontrola jakości u producenta? Dlaczego firmy (nie tylko sigma) wypuszczają serie o tak szerokim rozrzucie jakościowym?
    W pełni rozumiem twą frustrację ale powinieneś zrozumieć, że to takie czasy nastały. I nikt z nas, szaraczków tu nie podskoczy. Kup dziś nowe auto za 100 tysięcy. Blachy z puszki po piwie, filtry cząstek stałych, stal nie stalowa a z gównolitu, plastiki, elektronika padająca po pierwszej burzy itp. Takie czasy. Produkt masowy, drogi bo luksusowy niby i nie na lata a do następnego modelu ma służyć. Bo jak za dobry to nie kupisz nowego. Kapitalizm w czystej postaci.
    Ostatnio edytowane przez Heilsberg ; 20-08-2012 o 00:35
    EOS 100D|EOS 7D + grip|EF-S 24 /2.8 STM|Sigma 30/1.4 EX DC HSM|EF 40/2.8 STM|EF 50/1.4|EF 200/2.8L II|EF-S 10-22/3.5-4.5|EF 17-40/4L|EF 24-105/4L|Sigma 120-400/4.5-5.6 DG APO OS HSM

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Cytat Zamieszczone przez Heilsberg Zobacz posta
    W pełni rozumiem twą frustrację ale powinieneś zrozumieć, że to takie czasy nastały. I nikt z nas, szaraczków tu nie podskoczy. Kup dziś nowe auto za 100 tysięcy. Blachy z puszki po piwie, filtry cząstek stałych, stal nie stalowa a z gównolitu, plastiki, elektronika padająca po pierwszej burzy itp. Takie czasy. Produkt masowy, drogi bo luksusowy niby i nie na lata a do następnego modelu ma służyć. Bo jak za dobry to nie kupisz nowego. Kapitalizm w czystej postaci.
    Prawda, ale drzewiej też nie było lekko. Np. tak pisano w ksiące Photographic Optics wydanej w roku 1950 (tłumaczenie z angielskiego moje):

"Cywilny nabywca obiektywu [...] nie ma żadnej mozliwosci nawet odgadnięcia jakości obiektywu dopóki go nie przetestuje. Ogromna wiekszość obiektywów obecnie dostępnych poprzez normalne kanały handlu detalicznego jest rażąco niejednolitej jakości przypuszczalnie z powodu kiepskiej albo nieistniejącej inspekcji, tak, że jakość jakiegokolwiek obiektywu to sprawa szczęścia."

Początki nałogu
    Miasto
    Wwa

Cytat Zamieszczone przez jac+ Zobacz posta
    ... Pytam się w tym momencie: Gdzie do czorta jest kontrola jakości u producenta? .....
    Czego oczekujesz od obiektywu za 1700pln ? Że każda sztuka będzie miała podpis technika, który ją składał ? Że podpisze się pod każdym egzemplarzem kontroler jakości ? To sprzęt dla ludu, w dodatku kundel dla ludu niezamożnego. Jak chcesz kupować w ciemno, bez konieczności wybierania dobrej sztuki z pudełka, to Leica. Jest kontrola, jest podpis, jest pewność i jest cena.
    5D 50/1.8 STM + 100/2.8 L IS USM

Pełne uzależnienie Awatar becekpl
    Miasto
    wawa

a po co kontrola jakości,lud wszystko kupi tylko opakowanie trzeba ładne zaprojektować;-)
    któryś z forumowych kolegów odkrył po 2 latach użytkowania, że jego sigma mydli
    ja po sprzedaży swojej mydelniczki dostałem maila z podziękowaniami ze super szkło
    myślę ze odsetek świadomych fotografów kupujących sigmy czy inne tamrony jest niewielki,reszta to masa ,która wszystko kupi i jest szczęśliwa ze złotego paska albo zaoszczędzonych paru złotych
    Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
    Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!

Dopiero zaczyna

Cytat Zamieszczone przez becekpl Zobacz posta
    ja po sprzedaży swojej mydelniczki dostałem maila z podziękowaniami ze super szkło
    myślę ze odsetek świadomych fotografów kupujących sigmy czy inne tamrony jest niewielki,reszta to masa
    kwestia teraz, który z was był świadomym fotografem

ile osób tyle opinii, ja powiem tak moja sigma 30/1.4 była super, zero problemów z AF, pierwsza lepsza z internetu
    teraz mam sigme 24/1.8 jest super, zero problemów z AF i też pierwsza lepsza z internetu
    5d...

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Cytat Zamieszczone przez faulk Zobacz posta
    kwestia teraz, który z was był świadomym fotografem

ile osób tyle opinii...
    Dokładnie.

No i że nie wspomnę o przypadkach, kiedy to samo szkło,
    które miało problemy na jednej puszce, na innej działało bez zastrzerzeń.

Wystarczy poczytać wątek o nowym 5D MkIII, aby się dowiedzieć,
    że szkła które ludziska poprzednio przeklinali na innych puszkach,
    po podpięciu do nowej piątki nagle... dostały skrzydeł i działają jak należy

Ale nie ma to jak zwalić na szkło

Pozdrówka!
    Ostatnio edytowane przez dziobolek ; 20-08-2012 o 11:17
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Początki nałogu
    Miasto
    Wwa

Cytat Zamieszczone przez becekpl Zobacz posta
    a po co kontrola jakości,lud wszystko kupi tylko opakowanie trzeba ładne zaprojektować;-)
    ......
    No nie tak do końca. Gdyby każda Sigma 30/1.4 była testowana na każdym etapie produkcji, to kosztowała by nie 1700pln a 7100pln i wtedy byłby krzyk - DLACZEGO TAK DROGO !!!

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez Kwapiszon Zobacz posta
    testowana na każdym etapie produkcji
    A po co na każdym etapie?
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Początki nałogu
    Miasto
    Wwa

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    A po co na każdym etapie?
    A pomyśl sobie.

Początki nałogu

Cytat Zamieszczone przez Kwapiszon Zobacz posta
    No nie tak do końca. Gdyby każda Sigma 30/1.4 była testowana na każdym etapie produkcji, to kosztowała by nie 1700pln a 7100pln i wtedy byłby krzyk - DLACZEGO TAK DROGO !!!
    A tak.. taniej wychodzi producentom (Tamron, Sigma) żywić serwisy

Strona 5 z 10 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów