Pokaż wyniki od 1 do 10 z 292

Wątek: Wielki Format - fotografowanie i technika.

Mieszany widok

Domyślnie Odp: wielki format tutaj?

dopisując się do tego tematu:
    - Jobo robi pełne wyposażenie do ciemni, całe kompletne i nowe..
    - kamery na ławie produkuje wiele firm, a fieldy jeszcze więcej...
    - całym plusem LF jest optyka, o której nikt nie wspomniał. Za 1500 USD kupujesz szkła, o których użytkownicy cyfry mogą pomarzyć...., szeroki kąt o ogniskowej 75 mm, który pozwala na zrobienie prosto wysokich budynków, to dalej nieosiągalne dla żadnych TSów do cyfry
    - fotografia macro z użyciem LF to bajka....
    Oczywiście wszystko na kliszy...., ale tonalność kliszy, szczególnie w ciemnych tonach jest milion razy większa niż cyfry. Czarnobiały obraz przemawia tak samo jak kolor. Zdjęcie - przynajmniej dla mnie - ma mieć coś w sobie, a nie być kolorowe jak pisaki fruorescencyjne, ostre jak żyletka.
    LF ma niestety wady: nie nadaje się do scen dynamicznych, jest sporawym klamotem (choć w moim przypadku daje się to obejść)...
    pozdr.
    gg: 6096145

Bywalec
    Miasto
    usa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sweetek Zobacz posta
    (...)
    - całym plusem LF jest optyka, o której nikt nie wspomniał. Za 1500 USD kupujesz szkła, o których użytkownicy cyfry mogą pomarzyć...., szeroki kąt o ogniskowej 75 mm, który pozwala na zrobienie prosto wysokich budynków, to dalej nieosiągalne dla żadnych TSów do cyfry
    - fotografia macro z użyciem LF to bajka....
    Oczywiście wszystko na kliszy...., ale tonalność kliszy, szczególnie w ciemnych tonach jest milion razy większa niż cyfry. Czarnobiały obraz przemawia tak samo jak kolor. Zdjęcie - przynajmniej dla mnie - ma mieć coś w sobie, a nie być kolorowe jak pisaki fruorescencyjne, ostre jak żyletka.
    LF ma niestety wady: nie nadaje się do scen dynamicznych, jest sporawym klamotem (choć w moim przypadku daje się to obejść)...
    pozdr.
    Zgadza sie tylko, ze nie trzeba naprawde wydawac $1500 za top rated lens, wystarczy dobrej klasy obiektyw do kamer kopiujacych, za $80 do $200, ktory naprawde bedzie tak pracowal podobnie jak najdrozsze szkla w klasie. Oczywiscie zawsze beda rozne opinie do ktorych ja sie tez przylaczam, ze np Heliar daje to czego zadnen inny obiektyw dac nie moze. Ale do takiego wniosku dochodzi sie zw miare uplywu czasu i przy wiekszym doswiadczeniu. Co do cen na sprzet do LF to jest pelno wprowadzajacych zamieszanie opinii, ktore kraza po www i wywoluja przerazenie u ludzi, ktorzy chcieliby ale sie boja. Ale naprawde warto sprobowac i zamiast marnotrawic czas na dywagacje typu czy do zrobienia Jozkowi na grillu bedzie lepszy skylight czy UV - popatrzec w internecie na to co moze dac wielki format. Ilosc szczegolow zapisywanych przy naswietlaniu negatywu jest nie do pobicia przez cyfre. Tak uwazam, mimo, ze lubie robic na digital, i wcale nie jestem zwolennikiem teorii, ze cyfra odmozdza, ze powoduje bylejakosc w zdjeciach. Ciezar jest to prawda, ale zawsze jest cos za cos. Przy okazji jeden z sampli pokazuje jak pod swiatlo pracuje obiektyw, ktory nie ma zadnych powlok. To dla tych, ktorzy z uporem powtarzaja, ze obiektywy bez powlok maja bardzo niskie osiagi w porownaniu z tymi, ktore maja.

SinarF 5x7, Turner Reich Anastigmat 12"/7.0

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	1000img306-2 1.jpg
Wyświetleń:	20
Rozmiar:	98,9 KB
ID:	3210

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	1000img307.jpg
Wyświetleń:	20
Rozmiar:	99,7 KB
ID:	3211

Cytat Zamieszczone przez "rOOmak"
    A jak moją się do siebie różne marki? Jest zauważalna wyższość jednej nad drugą?
    Z tym pytaniem nie do mnie raczej. Robi sie tym co sie ma. Patrzac na niektore "prace" ludzi, ktorzy maja kase i kupuja wszystko co chca kupic w wielkim formacie chcialoby sie doradzic aby robili raczej wycinanki z papieru. Chala jest wszedzie, i przez dostepnosc do internetu wpycha nam sie na sile wszystkimi otworami. W calej fotografii jest identycznie. O wartosci sprzetu decyduje osoba, ktora majac okreslony ekwipunek potrafi zatrzymac w miejscu czlowieka, ktory sie bardzo spieszy. Zdjeciem.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 21-11-2019 o 01:16

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów