Polecam "Ekspozycję bez tajemnic" jest tam szczegółowo opisana fotografia ze światłem tylnym.
Polecam "Ekspozycję bez tajemnic" jest tam szczegółowo opisana fotografia ze światłem tylnym.
Ostatnio edytowane przez dziobolek ; 02-08-2012 o 22:36
"Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"
50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."
To ja się podepnę pod temacik, trochę inny efekt chce uzyskać, żeby postać była widoczna na tle zachodzącego słońca, daje pomiar punktowy mierze na postaci, blokuje ekspozycje i przekadrowuje ? I wychodzi ?czy coś pominąłem ?
- FB -
Canon + szkła
Jeśli to ma być tylko sylwetka, to OK. Ewentualnie ustaw bracketing i cyknij sobie trzy foty.
Jeśli ma to być... "portret" to postać powinieneś doświetlić lampą.
Pozdrówka!
"Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"
50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."
To ja się podłączę pod wątek. Powiedzcie z doświadczeń jakie obiektywy Canona (albo stare manuale M42) dają najmniejszą flarę przy pracy pod słońce. Do jakiej wartości przysłony domykacie, żeby słońce nie było bezkształtną plamą, tylko "gwiazdą z promykami"?![]()
Nie wiedziałem że tylu idiotów jest na świecie, dopóki nie skorzystałem z internetu.
Stanisław Lem
Canon 17-40 radzi sobie b.dobrze pod słońce, podobnie Sigma 10-20, kiepsko C70-200f4L i C100-400; z m42 Pentacon 50mm 1.8 jest całkiem dobry
na maxa /gratis wszystkie brudy na matrycy wyłażą :wink:/Do jakiej wartości przysłony domykacie, żeby słońce nie było bezkształtną plamą, tylko "gwiazdą z promykami"?
No tutaj to spraw już jest bardziej skonplikowana.
Wszytko zależy głównie w jakim położeniu jest słońce, tzn jeśli jest w miarę jeszcze wysoko jak na przykładzie, który podał shadowman25 to Twój sposób jest ok. Jeśli jednak będzie już niżej to postępując jak opisujesz wypalisz niebo i w zasadzie nie do wyciągnięcia na suwakach.
Musisz wówczas wziąć poprawkę na ekspozycję, skrócić czas (uzyskasz ciemniejszą postać, ale i więcej szczegółów na niebie i pozostaje trochę popracować suwakami w programie) albo doświetlić postać blendą, bądź lekko lampą.