Tryton, jak zwykle zdjęcia dobre.
chciałem zapytać, czy te makro zdjęcia błyskasz ale po fot. 170 wnioskuję, że tak.![]()
Tryton, jak zwykle zdjęcia dobre.
chciałem zapytać, czy te makro zdjęcia błyskasz ale po fot. 170 wnioskuję, że tak.![]()
Ale nie zawsze. Lampę stosuję tylko gdy:
- jest ogólnie za ciemno
- jest szaro-buro (wtedy lepiej się nasycają kolory)
- jest zbyt kontrastowo (rozjaśniam cienie).
Generalnie staram się, żeby flesz był tylko uzupełnieniem światła zastanego, ponieważ przy naświetlaniu tylko na światło z lampy często tło wychodzi za czarne (w sytuacjach oczywiście gdy w tle jest mało światła).
No i dyfuzor na palniku dla zmiękczenia błysku.
Tryton
--------------------------------------------------------------
5DmkIII, 40D, 17-40L f4, 24-105L f4 IS, 50 f1.8 II, 85 f1.8, 100 f2.8L IS macro, 100-400L f4.5-5.6 IS
bardzo piękny ten ostatni końrobal, wierzchowiec
coś mało w tym sezonie można podziwiać efektów Twoich polowań, łaj?
mam aparat, zamknę świat w pudełeczku...
www.barwnie.com
Wyszlo dobrze - ryzykowny fiolet w tle ale pasuje....
175. +++ Fajnie współgrają kolory i skosy, zlikwidowałbym dwa zielone listki, ale Ty tu rządzisz![]()
A bo widzisz, za ptakami sporo ganiałem, a ponieważ ganiałem zamiast się czaić w czatowni, to i mało zdjęć nadających się na galerię. Ale teraz lato, gęsto od liści, więc ptaki na bok i mam nadzieję, że będzie więcej makro
Fiolet celowy. Mam jeszcze z zielonym tłem (pod innym kątem tak żeby kwiatków fioletowych w tle nie było), ale tamto jednak mniej ciekawe. Refleksja: zwracanie uwagi na tło jest bardzo ważne, nie zawsze się da, ale zawsze warto o tym myśleć.
He, he! Podczas potykania zdążyłem jeszcze szkło zmienić na puszce
A ja też bym je zlikwidował, ale nie chciałem PS-em oszukiwać
Dzięki i do następnego razu! Zbliża się urlop, więc coś się może uda porobić.
Tryton
--------------------------------------------------------------
5DmkIII, 40D, 17-40L f4, 24-105L f4 IS, 50 f1.8 II, 85 f1.8, 100 f2.8L IS macro, 100-400L f4.5-5.6 IS
175 - super fotka. Tło też może być.