Duzo zalezy od obiektywu. Najwolniej na 85, najszybciej na 135. 24,35,50 jest dobrze-bardzo dobrze. 5d2 jest moim pierwszym Canonem dig, przedtem uzywalem Pentax K10d i roznica jest bardzo duza na + dla C
c5mk2 to wciaz jeden z lepszych aparatow na rynku do fotografii statycznej i nienajlpszy do szybkiego reportazu . Te mozliwosci pojawily sie dopiero w mk3. W tej klasie cenowej tylko nowy d800 jest lepszy , ale przeciez o kilka lat mlodszy.
W sumie af jest lepszy niz c50/c40 , ale w ogole aparat jest wolniejszy ( praca lustra , wieksza droga do pokonania przez soczewke w trakcie ostrzenia). Brakuje czesto szybkosci w tym aparacie , ale to nie jest problem sensu stricte autofocusa.
Ostatnio edytowane przez Bechamot ; 29-07-2012 o 17:25
Szybkość AF też mnie dobija. Wiele dobrych momentów mnie uciekło![]()
5dm2
Shutter to niezły lager. W 40D wszystko wydawało się łatwiejsze, jest moment ustawiam ostrość i dociskam spust. No i mam dobry moment na zdjęciu. Była większa radość z fotografowania.
5dm2
nigdy nie nalezal do najszybszych .
masz 3 mozliwosci - przejsc na mf i jak to dawniej bywalo nastawiac recznie odleglosc " z gory"
przejsc ma mk3
przejsc na c1d.
nie jest to aparat szybki.
mnie brakuje jedynie szybkosci , sama dokladnosc AF jest ok w sensie canonowskiej dokladnosci.
dla motywow ruchomych trafiona ostrosc jest zawsze kwestia przypadku , strzela sie seria i wybiera ostre.
wg specyfikacji c1d wyrabia dla predkosci 40 kmh do 8 m odleglosci - teoretycznie , w praktyce uzysk jest znacznie nizszy , to zalezy tez od obiektywu . w c5d2 wlasciwie dla obiektow ruchomych nie ma szans w jednym zdjeciu na 100 % trafic - tylko na zasadzie przypadku.
w warunkach statycznych dla slabego oswietlenia rzedu 1/20 sek , 100 iso , przyslona ok2.0 sprawnosc af w c5d2 dla roznych obiektywow wynosi ok 80 max 95% tzn w sredniej z 10 strzalow osiaga sie ok 80 - 95% mozliwej rozdzielczosci gdyby trafial na 100 %. to wynik niezly , ale dla zdjec statycznach. Wiadomo im ciemniej i im wiecej ruchu tym gorzej.
podstawa jest mikrotuning AF - bez tego nie ma szans na powtarzalna prace.
Ostatnio edytowane przez Bechamot ; 29-07-2012 o 17:46
Kurcze tak czytam Wasze komentarze i się zastanawiam. Macie MKII gdzie Af jest dużo sprawniejszy jak w starej 5D a mówicie o nieostrych zdjęciach na ruchomych kadrach. Fotografuje sport i jakoś nie mam problemu z ustawianiem ostrości nawet z podpiętą Sigmą 50/1,4 HSM![]()
Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.