Nie, z Sigmą większy jak z pozostałymi szkłami to fakt![]()
Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.
wczoraj np. 5 ujęć mnie ominęło AF nie wyrobił. Zresztą tu nie chodzi nawet o to, że zrobię 3 takie same zdjęcia skoro AF jest zbyt wolny, żeby ustawić ostrość mimo wspomagania przez lampe
5dm2
Ja robię bez lampy przeważnie , na Twoim miejscu wysłałbym go do serwisu![]()
Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.
Dlatego stąd te moje pytania, bo albo AF jest beznadziejny we wszystkich 5dm2, albo ja mam jakiś wadliwy egzemplarz.
5dm2
ha , cala masa pulapek czeka na wlasciciela AF w c
jest wrazliwy na barwe - inaczej ostrzy dla swiatla slonecznego , inaczej dla wyrunkow np w pochmurny dzien.
innymi slowy mowiac o wschodzie slonca mozesz miec FF a gdy pojawia sie chmury BF ( albo na odwrot nie pamietam teraz ) i roznica jest duza. W mk3 wprowadzono uklad kompensujacy wplyw barwy swiatla na AF.
jesli miales wspomaganie lampa - swiatlem czerwonym lub podczerwonym to szans na ostre zdjecia nie ma.
jesli Ci zalezy to moge sprawdzic jak reaguje af na zmiane barwy swiatla.
Jesli sie pozna ograniczenia AF i slabosci to mozna sie nauczyc je omijac czyli pozwolic rzadziej af -wi robic bledy.
klasyczny przyklad : chcesz zrobic zdjecie finiszujacego sprintera na mecie. Af jest najbardziej zawodna metoda . trza robic jak dawniej - przejsc na MF , najpierw nastawic odleglosc na mete i dopiero jak sie na niej pojawi sprinter wyzwolic - to najszybsza metoda. AF zawsze powoduje jakies opoznienie wyzwolenia - nawet 0,2 sek moga zadecydowac ze moment kulminacyjny minal.
na szczescie mamy w obiektywach wylacznik AF on/off
sprawdzilem swiatlo niebieskie przesuwa w kierunku BF , czerwone w kierunku FF
ale nagrada jest obraz znacznie lepszy od c50 c40 szczegolnie w warunkach slabego swiatla. bedziesz zadowolony , ale to nie jest optymalny aparat do szybkiej fotografii, pod tzym wzgledem ma swoje ograniczenia. Na slubie emerytow powinen wyrobic , gorzej na punkrockowcow ;-)
Ostatnio edytowane przez Bechamot ; 29-07-2012 o 18:21
Lampy głównie używam na pakiecie jak się ludziska bawią. Wczoraj rzut krawatem to był nie lada wyczyn dla AF. Coraz częściej myślę o MF
5dm2
dlaczego nie ?
blad moze byc mniejszy niz z af .
dla ogniskowych do 35 mm nie ma problemow , mozna spoko ostrzyc na oko , jesli chcesz duza GO.
Ale to naprawde najwazniejsze - czy masz dostrojone obiektywy ?. Nie chce teraz dokladnie opisywac co to jest niedostrojony obiektyw . Ale to trzeba zrobic - kazdy obiektyw wymaga dostrojenia , czasem blad jest tak maly ze ludzie nie zdaja sobie z niego sprawy. Szczegolnie w szerokim kacie bledy bywaja duze. Pierwsza rzecz to zrob micrtuning AF dla obiektywow, ktore masz i to dla zoomow - dla 2 , 3 ogniskowych trzeba sprwadzic , dlatego ze dla kazdej ogniskowej moze byc inna poprawka.
Jakiego obiektywu uzywales ?
Ostatnio edytowane przez Bechamot ; 29-07-2012 o 18:28