Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 40

Wątek: Pytanie do posiadaczy 5d mark 2

Bywalec Awatar RAdoCanon
    Miasto
    Rzeszow

Domyślnie Odp: Pytanie do posiadaczy 5d mark 2

Cytat Zamieszczone przez crazy Zobacz posta
    Kurcze tak czytam Wasze komentarze i się zastanawiam. Macie MKII gdzie Af jest dużo sprawniejszy jak w starej 5D a mówicie o nieostrych zdjęciach na ruchomych kadrach. Fotografuje sport i jakoś nie mam problemu z ustawianiem ostrości nawet z podpiętą Sigmą 50/1,4 HSM
    z tym, że Ty pewnie robisz masówki, ja nie widzę sensu strzelać seriami przez całe wesele.
    5dm2

Pełne uzależnienie Awatar crazy
    Miasto
    Chełmno

Cytat Zamieszczone przez RAdoCanon Zobacz posta
    z tym, że Ty pewnie robisz masówki, ja nie widzę sensu strzelać seriami przez całe wesele.
    To Cię zaskoczę bo od czasu jak mam 5D serie użyłem może ze 3 razy w celu sprzawdzenia i zabawy. Strzelam zdjęcia pojedynczo na centralnym AF
    Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.

Fotografujący Awatar michael_key
    Miasto
    Stargard

A odsetek nietrafionych zdjęć masz duży?

Miasto
    Chełmno

Nie, z Sigmą większy jak z pozostałymi szkłami to fakt

Bywalec Awatar RAdoCanon
    Miasto
    Rzeszow

wczoraj np. 5 ujęć mnie ominęło AF nie wyrobił. Zresztą tu nie chodzi nawet o to, że zrobię 3 takie same zdjęcia skoro AF jest zbyt wolny, żeby ustawić ostrość mimo wspomagania przez lampe
    5dm2

Miasto
    Chełmno

Ja robię bez lampy przeważnie , na Twoim miejscu wysłałbym go do serwisu

Bywalec Awatar RAdoCanon
    Miasto
    Rzeszow

Dlatego stąd te moje pytania, bo albo AF jest beznadziejny we wszystkich 5dm2, albo ja mam jakiś wadliwy egzemplarz.
    5dm2

Pełne uzależnienie

wczoraj np. 5 ujęć mnie ominęło AF nie wyrobił. Zresztą tu nie chodzi nawet o to, że zrobię 3 takie same zdjęcia skoro AF jest zbyt wolny, żeby ustawić ostrość mimo wspomagania przez lampe
    ha , cala masa pulapek czeka na wlasciciela AF w c

jest wrazliwy na barwe - inaczej ostrzy dla swiatla slonecznego , inaczej dla wyrunkow np w pochmurny dzien.
    innymi slowy mowiac o wschodzie slonca mozesz miec FF a gdy pojawia sie chmury BF ( albo na odwrot nie pamietam teraz ) i roznica jest duza. W mk3 wprowadzono uklad kompensujacy wplyw barwy swiatla na AF.
    jesli miales wspomaganie lampa - swiatlem czerwonym lub podczerwonym to szans na ostre zdjecia nie ma.
    jesli Ci zalezy to moge sprawdzic jak reaguje af na zmiane barwy swiatla.

Jesli sie pozna ograniczenia AF i slabosci to mozna sie nauczyc je omijac czyli pozwolic rzadziej af -wi robic bledy.

klasyczny przyklad : chcesz zrobic zdjecie finiszujacego sprintera na mecie. Af jest najbardziej zawodna metoda . trza robic jak dawniej - przejsc na MF , najpierw nastawic odleglosc na mete i dopiero jak sie na niej pojawi sprinter wyzwolic - to najszybsza metoda. AF zawsze powoduje jakies opoznienie wyzwolenia - nawet 0,2 sek moga zadecydowac ze moment kulminacyjny minal.
    na szczescie mamy w obiektywach wylacznik AF on/off

sprawdzilem swiatlo niebieskie przesuwa w kierunku BF , czerwone w kierunku FF

ale nagrada jest obraz znacznie lepszy od c50 c40 szczegolnie w warunkach slabego swiatla. bedziesz zadowolony , ale to nie jest optymalny aparat do szybkiej fotografii, pod tzym wzgledem ma swoje ograniczenia. Na slubie emerytow powinen wyrobic , gorzej na punkrockowcow ;-)

Bywalec Awatar RAdoCanon
    Miasto
    Rzeszow

Lampy głównie używam na pakiecie jak się ludziska bawią. Wczoraj rzut krawatem to był nie lada wyczyn dla AF. Coraz częściej myślę o MF
    5dm2

Pełne uzależnienie

Lampy głównie używam na pakiecie jak się ludziska bawią. Wczoraj rzut krawatem to był nie lada wyczyn dla AF. Coraz częściej myślę o MF
    dlaczego nie ?
    blad moze byc mniejszy niz z af .
    dla ogniskowych do 35 mm nie ma problemow , mozna spoko ostrzyc na oko , jesli chcesz duza GO.

Ale to naprawde najwazniejsze - czy masz dostrojone obiektywy ?. Nie chce teraz dokladnie opisywac co to jest niedostrojony obiektyw . Ale to trzeba zrobic - kazdy obiektyw wymaga dostrojenia , czasem blad jest tak maly ze ludzie nie zdaja sobie z niego sprawy. Szczegolnie w szerokim kacie bledy bywaja duze. Pierwsza rzecz to zrob micrtuning AF dla obiektywow, ktore masz i to dla zoomow - dla 2 , 3 ogniskowych trzeba sprwadzic , dlatego ze dla kazdej ogniskowej moze byc inna poprawka.
    Jakiego obiektywu uzywales ?

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów