Strona 5 z 20 PierwszyPierwszy ... 3456715 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 196

Wątek: Wałki na Vacie

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

No bardzo ciekawy i bzdurny artykuł...
    Ciekawe jak to jest, że kupuje w hurtowni bez VATu? To, że się coś kupuje w hurtowni nie oznacza, że płaci się tam "przy kasie" cenę netto (chyba, że na firmę, ale nie na handel tylko wciąga się sprzęt w ewidencję to sobie wtedy VAT można odliczyć, ale i tak trzeba go zapłacić kupując sprzęt). Z tego co widzę to strona to jakiś studencki blog. Doprawdy zabawne są te bzdury tam wypisane. Wyliczenia pewnie robił student z tak egzotycznych kierunków jak np. filozofia, czy inne "znawsto" lub też "logia" co z ekonomii wie tyle, że 0,5 litra w żabce na dole kosztuje 18zł i z kasy od rodziców może sobie pozwolić na maksymalnie 10takich w miesiącu
    Albo jeszcze obstawiam skrzywdzoną konkurencję co nie ma obrotu przez własną pazerność i windowanie i tak wysokich cen w górę
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Goomis Zobacz posta
    Ciekawe jak to jest, że kupuje w hurtowni bez VATu?
    Na tym właśnie polega wymiana wewnątrzwspólnotowa, że dwaj podatnicy VAT-UE nie naliczają sobie tego podatku, zatem TY bedąc zarejestrownym podatnikiem VAT-UE kupujesz u Niemca taniej o jego nienaliczony vat, a w Polsce sprzedajesz według prawa krajowego, czyli jak jestes vatowcem to z naszym polskim vatem.
    Ostatnio edytowane przez eclipse ; 09-07-2012 o 12:01
    5D markII | 24-70/2.8 L | 580EXII | 420EX | Sekonic 358 | Pixel King i reszta chińszczyzny

Uzależniony
    Miasto
    Działyń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez loco1 Zobacz posta
    Szczerze? Twoje studia byłi finansowane podatków,
    Ciekawi mnie jaki argument wymyślisz przeciwko osobom, które studiowała zaocznie?

To ze nie możesz znaleźć przcy jest wynikiem tego, że pracodawcy cięzko jest zatrudniać pracownika (czasem uczciwie) by jego przedsiębiorstwo wogóle miało rację bytu w sytuacji gdy łoją z niegop podatki o tyle większe by pokryć straty wynikające z szarej strefy.
    Pomijając fakt, że ten pracodawca, co tydzień wyjeżdża na urlop, w garażu ma 3 wypasione limuzyny, a w pracy go nie widać.

ten argument ma tyle racji bytu ile wnioski wyciągane przez kolegę becek.pl

Jeden post, utworzony przez nieznanego studenta, w dodatku w 2012, w czerwcu. Zero odpowiedzi, zero komentarzy. Już mogłeś się posilić i poszukać artykułu ze strony jakieś gazety.

Aha, kolego becek.pl ja płace podatki, ale proszę cię nie odnos się do mnie. Nie życzę sobie i nie mam zamiaru prowadzić z tobą dalszej dyskusji.

Sent from my iPad using Tapatalk HD
    Ostatnio edytowane przez Darx ; 09-07-2012 o 12:07
    |600D|7D|17-40|24-105|70-200|120-400|

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez eclipse Zobacz posta
    Na tym właśnie polega wymiana wewnątrzwspólnotowa, że dwaj podatnicy VAT-UE nie naliczają sobie tego podatku, zatem TY bedąc zarejestrownym podatnikiem VAT-UE kupujesz u Niemca taniej o jego nienaliczony vat, a w Polsce sprzedajesz według prawa krajowego, czyli jak jestes vatowcem to z naszym polskim vatem.
    Nie wydaje mi się żaby to działało w ten sposób. Raczej jak rejestrujesz tu sprzęt do sprzedaży to najpierw sam płacisz VAT, który potem "zwraca Ci kupujący". No albo ten VAT musisz zwrócić jak sprzęt sprzedasz. No bo jak by było jak piszesz to nawet sprzedając legalnie w kraju byłbyś te 23% do przodu. Różnica tylko pewnie jest taka, że nie płacisz VATu u Niemca tylko tu w kraju, a w którym momencie to nie wiem, ale na pewno zapłacić go musisz. (a nie, że Ty w hurtowni nie płacisz a kupujący Tobie w sklepie płaci).
    No ale to i tak Sprzedaż jest w hurtowni rejestrowana na Ciebie i Twoje dane i te dokumenty gdzieś są. Ślad jest. Chyba byłoby lekko głupie kupować towar bez VATu w Niemczech ale podając swoje dane i potem tego nie rejestrować w kraju. Wystarczy jedna kontrola i leżysz i kwiczysz, co nie?
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ostro się zrobiło
    Co prawda bywalcy forum od dawna wiedzieli o kogo chodziło, ale teraz jest to podane na tacy.

Cytat Zamieszczone przez wawo Zobacz posta
    Czy UKS ma aż takie trudności z namierzeniem takich lewych handlarzy, nie płacących VAT, podatku dochodowego, uderzających w legalnie prowadzone biznesy?
    Odnoszą wrażenie, że ten wątek to wyraz bezsilności autora wobec nieuczciwej konkurencji.

UKS chyba ma trudności, skoro autor wątku nie znajduje innej drogi działania jak publiczne piętnowanie takich zachowań. To jeszcze jeden pokaz jak nasze państwo te zebrane podatki wydaje, skoro UKS jest taki nieskuteczny.

Bywalec Awatar Joshec
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Dla zainteresowanych i ambitnych...
    http://www.mf.gov.pl/_files_/podatki...od_vat_int.pdf

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Goomis Zobacz posta
    Wyliczenia pewnie robił student z tak egzotycznych kierunków jak np. filozofia, czy inne "znawsto" lub też "logia" co z ekonomii wie tyle, że 0,5 litra w żabce na dole kosztuje 18zł i z kasy od rodziców może sobie pozwolić na maksymalnie 10takich w miesiącu
    Nie wiem jak z ekonomią, ale z matematyką u niego też krucho.
    Nawet jeśli ktoś płaci "bez VAT-u", to nie kupuje o 23% taniej, tylko o około 19%.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Pełne uzależnienie Awatar becekpl
    Miasto
    wawa

Domyślnie

a czy te ręczne paragony z niemieckiego sklepu to właśnie nowart wydaje???

Domyślnie

Darx - to samo powiesz o szkole podstawowej? Wykształciło cię państwo, studia zaoczne tez istnieją na psństwowje uczelni więc dzięki temu, mogłeś wogóle studiować. Wiele rzeczy opłacane jest z podatków. Nie wiem u kogo szukałeś pracy ale myślę, że nie potrzebnie się frustrujesz całą sytuacją. A taka frustracja na pewno nie powinna być przyzwoleniem na popełnianie przestępstw typu niepłacenie podatków i ogólnej akceptacji tego faktu. Jak się ma coś poprawić inaczej? Nie podoba się kumuś w jakim kraju żyje i co ten kraj mu oferuje, zawsze można wyjechać.

Faktem jest, że można kupić w niemczech na "firmę" bez VAT (netto) bo teoretycznie dolicza się go w polsce. Niemcy, czesi i inni boją się sprzedawać polakom nawet ze sprawdzonymi papierami w ten sposób bo urząd potem ich ściga za te podatki, bo polacy kombinują. To też fakt. Są jednak miejsca gdzie przygodny handlarz może się zaopatrzyć, nie tylko w asortymencie foto, ale to ma krótkie nogi. WS w końcu znajdzie tak czy inaczej. Mam znajomego w branży maszynowej który sprzedawał narzędzie przez 1.5 roku na allegro bez papieru i okazyjnie, zdziwił się jak mu ABW "weszło na chatę" i podliczyli go odpowiednio.

Abstrahując od wyliczeń, na tym blogu przedstawiono dokładnie taki przypadek o jakim słyszałem i opisano mechanizm jego działania. Znane sa przypadki gdy kupuje się na firmę "słupa" a jak urząd wchodzi to się okazuje, że delikwent nie żyje, nie istnieje albo śpi pod mostem w kartonie. Więc obieg papierów, ślady itd oraz kombinatorstwo nie ma sobie granic. Polak potrafi. Ale do czasu. Przeglądajac strony urzędów skarbowych można czasami trafić na licytację majątków ludzi prowadzących takie przygodne interesy co łatwo potem zweryfikować przez google.

Początki nałogu

Domyślnie

1. znanych z forum sprzedawców gorąco polecam, nie tylko ja vide odpowiednie wątki w dziale co gdzie za ile
    2. zus = piramida ponziego, dla ciekawych
    3. obywatelskie nieposłuszeństwo to imo przejaw zdrowego rozsądku i jakby nie patrzeć niepoddawanie się kryzysowi
    4. te bzdurki w blogu jednak szargają czyjeś dobre imię - ja bym już był na kawce u prawnika

peace
    papa 5D2 | EOS R | RF 24-105 L IS NANO| Sigma 15 | EF 24 L II | EF 16-35 L II | EF 50 L |EF 70-300 IS II NANO | TS-E 24 II

Strona 5 z 20 PierwszyPierwszy ... 3456715 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów