Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 49

Wątek: Zenit Fotosnajper - Tair 300/4.5

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Niestety przyslona jest mocno zablokowana, moge zmieniac na sile pierscieniem wartosci, ale sama przyslona ani drgnie. Do tego widze niektore listki sa krzywo z boku.

Wkrecilem TC 2x, jednak bez mocowania i statywu to koszmar. Z reki mozna cos robic, jak jest slonce i ISO 800+.

Zrobilem kilka zdjec na iso 100, jako statyw stolik drewniany - zwyczajnie plasko lezacy zestaw + MLU i wezyk. Jednak pewny nie jestem 100% celnosci i nieporuszenia.
    20d, 600mm/F11 (5.6 +tc2x). Ogolnie spory plus za obrazowanie, kontrast, kolory, nawet z 2x trzyma to poziom i nie zauwazylem wzrostu CA (sample bez korekt).

I trzy pelne, jak wyzej pisalem moga byc lekko ruszone i nietrafione.
    http://siudym.webd.pl/tests/fotosnaj...ir_600mm_1.jpg
    http://siudym.webd.pl/tests/fotosnaj...ir_600mm_2.jpg
    http://siudym.webd.pl/tests/fotosnaj...ir_600mm_3.jpg
    Ostatnio edytowane przez siudym ; 05-07-2012 o 12:15

Coś już napisał
    Miasto
    Olesnica

Domyślnie

około roku używałem tego obiektywu do fotografii przyrodniczej. Ostrość bardzo dobra i zadowalająca, jednak na pełnej dziurze spora aberracja chromatyczna wyłaziła.
    W sumie nie zmieniłbym go, jednak manual fokus przy tym świetle w połączeniu z ciemnym wizjerem to była porażka. Zazwyczaj nie miałem czasu żeby dokładnie nastawić ostrość- sporo zdjęć trafiał do kosza. Wybrałem coś z AF i więcej do manuala w teleszkłach nie wrócę.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Podeslij jak mozesz jakies pelne zdjecie na F4.5, takie 100% trafione.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Stolica Mazur

Domyślnie

siudym,możesz odkręcić śrubki,te srebrne bliżej korpusu i wtedy ustawisz względem body.
    Tylko uwaga...śrubki kruche są i pokrętło zooma będziesz miał jakoś z boku...o ile dobrze pamiętam.
    Ostatnio edytowane przez Adamss68 ; 06-07-2012 o 07:27

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Adamss68 Zobacz posta
    Tylko uwaga...śrubki kruche są i pokrętło zooma będziesz miał jakoś z boku...o ile dobrze pamiętam.
    jakiego zooma??

poza tym kolega dobrze prawi: na samym pierścieniu mocowania na obiektywie są trzy śrubeczki - luzujesz je delikatnie i możesz do woli obracać aparatem względem obiektywu. zenit nawet ma swoją kropkę czerwoną na obudowie, na obiektywie też jest podobna kropka - wystarczy zgrać obie kropki tuż obok siebie i dokręcić śrubeczki.

oczywiście operacja jest dość delikatna, bo śrubeczki faktycznie małe i kruche, a jakakolwiek niedokładność w dokręceniu mocowania objawi się też obniżoną jakością zdjęć (chodzi o ostrość). a dociągnąć trzeba mocno.

w każdym razie należy tak to sobie ustawić, aby mocowanie statywu i pokrętło ostrości były od dołu względem aparatu.

znalazłem swojego tair'a - jest w świetnym stanie. ale z testów nici, bo za chiny nie mogę znaleźć swojej przejściówki na M42, chyba że teraz jeszcze dostanę jakąś gdzieś od ręki w Poznaniu...
    pozdro.,
    m.

Coś już napisał
    Miasto
    Olesnica

Domyślnie

moje przykłady dwa pierwsze tylko zmniejszone, ostatnie 100 procent kadru.

ostatnie wydaje mi się, że przymknięty o jedną działkę, bo za dobrze wygląda ten crop.

Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Przemasl1985 Zobacz posta
    ostatnie wydaje mi się, że przymknięty o jedną działkę, bo za dobrze wygląda ten crop.
    nie, dlaczego, jak tylko "AF" trafi to nie jest źle. ;-)

kupiłem jakąś przejściówkę na szybko i jakby to powiedzieć, zdjęcia są świetne nawet na f/4.5, tylko właśnie, ekchm, "AF" coś słabo trafia...

ale jak trafi...

a, i jeszcze jedno: śruba statywowa w Tairze też jest normalna, tzw. 3/8 cala. obecnie popularniejsza jest jej mniejsza odmiana 1/4 cala, ale są dostępne przejściówki/adaptery (nie trzeba ściągać głowicy) i też miałem gdzieś takie, ale znaleźć nie mogę.

i druga sprawa: widzę że jest kilka odmian tego szkła - zobaczcie na zdjęciach - moje szkło nieco różni się budową od sztuki kolegi siudyma. mój ma oznaczenia Tair-3-FC (TAИP-3-ФC).
    pozdro.,
    m.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Daj sampla f4.5 Ale pelen lub crop.

Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez siudym Zobacz posta
    Daj sampla f4.5 Ale pelen lub crop.
    teraz już jest trochę za ciemno jak na "jasność" tego taira - jutro, jak będzie słońce, to coś pstryknę.

jakie masz dokładne oznaczenia swojego szkła?
    o, i numer seryjny?
    pozdro.,
    m.

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów