Strona 6 z 8 PierwszyPierwszy ... 45678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 80

Wątek: wysoki szum przy iso100 w rawie z 7d

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wałbrzych/Wrocław

Domyślnie

Przesadzasz, konkurencja nie daje zazwyczaj tak dużej matrycy, trochę odszum, pomniejsz i dostaniesz to samo. Kiedyś też tak wszystko oglądałem, a teraz biorę aparat i robię zdjęcia, niezależnie czy to 350D, czy 5D to zdjęcie może być dobre albo słabe, ale to już zależy tylko od Ciebie, a nie od aparatu.

Finalne zdjęcie albo robisz do netu, albo drukujesz, w obu przypadkach to co widzisz na 100% powiększenia nie ma znaczenia dla tego co prezentujesz na końcu.
    Ostatnio edytowane przez myslidar ; 12-06-2012 o 12:00
    Moje portfolio i blog: http://www.islight.pl
    Możesz mnie także polubić: https://www.facebook.com/Fotografia.IsLight

Dopiero zaczyna Awatar fj_mike
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Przez ten temat zacząłem doszukiwać się szumów i znalazłem
    Tak naprawdę jest to dla mnie nie istotne. Nawet jeśli, to usunięcie ich w LR nie stanowi problemu.

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

A ja durny czasami w PSie się męczę by szum dodać, a tu wystarczy się na 7D przesiąść
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Bywalec
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dziobolek Zobacz posta
    A ja durny czasami w PSie się męczę by szum dodać, a tu wystarczy się na 7D przesiąść
    a to cos źle zdjęcia robisz :-) bo 50D wcale az taki lepszy nie jest wiec powinieneś mieć szum od razu :-) :-)

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Bristol / UK

Domyślnie

Temat mnie troszkę zaciekawił i postanowiłem porównać niebo z RAW'a kolegi z niebem na jakimś moim zdjęciu. Jedyne jakie na szybko udało mi się znaleźć było na ISO 200 ale nawet na nim moje zdjęcie wydaje się wygladać znacznie lepiej.
    Jak masz poustawiane w aparacie wyostrzenie, odszumienie przy długich czasach i wysokich ISO? Coś musi być nie tak bo ta mora rzuca się w oczu przy lekkim powiększeniu. Na innych szkłach tez to tak wygląda...?

Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

@gumik, o ile dobrze widzę, to mowa tu o RAWach, więc zastosowanie ustawień puszki...

Pozdrówka!

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Bristol / UK

Domyślnie

@gumik, o ile dobrze widzę, to mowa tu o RAWach, więc zastosowanie ustawień puszki...

Pozdrówka!
    Przecież redukcja szumu przy wysokim ISO i długim czasie naświetlania działa zarówno dla JPG jak i RAW...

Również pozdrawiam.

Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gumik Zobacz posta
    Przecież redukcja szumu przy wysokim ISO i długim czasie naświetlania działa zarówno dla JPG jak i RAW...
    Pierwsze słyszę - myślałem że RAW to czysty cyfrowy negatyw
    No mowa tu o szumie na ISO 100, więc...

Pozdrówka!

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krzychoo Zobacz posta
    7d da się polubić. Szum jest, rozpiętość tonalna też nie najlepsza ale po obróbce zdjęcia można drukować w dużych formatach ( próbowałem 1m na dłuższym boku) i wygląda to świetnie. Druk książkowy też świetnej jakości o publikacji w sieci nie wspominając... Jak nie stać na 1d4 to w canonie lepszej szybkiej puchy niż 7d się nie dostanie...
    GALERIA CB - ostatni set: tu są wszystkie poza jednym zdjęciem (nr 118 z 5dII )foty z 7d, głównie iso 800-1600; do takiej fotografii puszka sie w zupełności nadaje - zawsze mam przy sobie 5d2 ale w ptasiej fotografii i crop i seria i af się przydają wiec zwykle do tele mam wpięte 7d i zmienię ją tylko na 1d4 albo na 7dII
    A mógłbyś trochę zdradzić obróbki ?

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Bristol / UK

Domyślnie

Pierwsze słyszę - myślałem że RAW to czysty cyfrowy negatyw
    No mowa tu o szumie na ISO 100, więc...

Pozdrówka!
    Tak ale RAW'y też podlegają pod funkcję odszumiania w aparacie. Łatwo to sprawdzić nawet na ISO 100. Może na ISO 100 obraz nie ulegnie zmianie ale gdy włączysz odszumianie to spadnie Ci maksymalna ilość zdjęć jaką możesz zrobić do czasu zapełnienia bufora. (informacja w prawym dolnym rogu, w wizjerze)
    Ja osobiście szumu pod mikroskopem nie oglądam więc nie mam z tym problemu ale faktycznie u kolegi to nie wygląda dobrze.

Zaraz wrzucę swojego RAW'a na ISO 200 bo tylko takiego mam teraz ze sobą i niech sobie kolega porówna ze swoimi.
    IMG_5434.CR2

Canon 7D + EF 16-35mm f/2.8 L II USM, ISO 200, 1/500, f/4
    Zapewne miałem włączone odszumianie na wysokich ISO ale przy ISO 200 nie miało to zapewne większego znaczenia.
    Ostatnio edytowane przez gumik ; 05-07-2012 o 14:01 Powód: add link

Strona 6 z 8 PierwszyPierwszy ... 45678 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów