Strona 10 z 13 PierwszyPierwszy ... 89101112 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 128

Wątek: Fotografia oczami "ekspertów"

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jaś Zobacz posta
    ...podchodziłem do Egglestona ze trzy razy i nadal nic, rozumiem prekursor koloru, to zdjęcie ma nietypowa perspektywę (no i co z tego)...
    Zadałem podobne pytanie z tym że o film. Tym filmem był "Obywatel Kane", pytanie brzmiało: dlaczego...? Przez dwie godziny pompowano mi wiedzę do głowy. Z Egglestonem byłoby podobnie....więc lepiej nie pytaj
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jacek_73 Zobacz posta
    Zadałem podobne pytanie z tym że o film. Tym filmem był "Obywatel Kane", pytanie brzmiało: dlaczego...?
    Ufff - jestem w dobrym towarzystwie!
    EOS - conditio sine Kwanon...

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

zmienilem lekko tytul, a sam watek zasadniczo pozostawiam. oryginalny link niby znany, ale podobaja mi sie zalazki dyskusji na temat krytyki znanych fotografii. moze a nuz sie cos fajnego w tym watku urodzi...

IMHO: rowniez nie qmam co zacz ma byc tak wybitnego w ww. Egglestonie, ale ja ogolnie jestem fotografem pocztowkowym i tzw. fotografie artystyczna omijam raczej szerokim lukiem. lubie, owszem, rzeczy nietuzinkowe ale w formie i pomysle, a nie w srodku wykonania czy odgornej koncepcji.
    kultura masowa i mody w sztuce rzadza sie nieco innymi prawami, nie mam potrzeby podazania za nimi...

w pocztowkografii tez mnie nie kreca HDR-y czy ogolnie photoshopowe zmienianie kontrastu sceny. lubie za to fajne swiatlo i zgrabne kompozycje...
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    IMHO: rowniez nie qmam co zacz ma byc tak wybitnego w ww. Egglestonie, ale ja ogolnie jestem fotografem pocztowkowym i tzw. fotografie artystyczna omijam raczej szerokim lukiem. lubie, owszem, rzeczy nietuzinkowe ale w formie i pomysle, a nie w srodku wykonania czy odgornej koncepcji.
    kultura masowa i mody w sztuce rzadza sie nieco innymi prawami, nie mam potrzeby podazania za nimi...
    cieszę się że nie jestem osamotniony, może gdybym zobaczył na własne oczy bo te miniaturki internetowe to jednak nie do końca jest to co widać jak się stanie przed jakimś sporym powiększeniem.
    z trochę innej bajki ta "kontrowersyjna" praca
    http://www.fotopolis.pl/index.php?n=...ografia-swiata
    jak najbardziej do mnie gada.
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie

Powiedzmy w skrócie że Eggleston zestarzał się modernistycznie sam w sobie i już nie kręci :smile: ...tylko skąd na CB tyle wątków jak uzyskać taki efekt :razz:

To co lubi akustyk, jaś, Bahrd czy ja nie ma tutaj żadnego znaczenia...no dobra porównanie z 'Obywatelem Kanem" było troszkę na wyrost.

@jaś: http://www.canon-board.info/showthread.php?t=67574 - zawsze możesz ożywić wątkek...jeśli chcesz
    Jestę fotografę

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Adso Zobacz posta
    się wszystkich oceniających prace w galerii użytkowników. Znalazłem coś takiego
    http://autofocus.blox.pl/2008/01/Wie...nternecie.html

pozdrawiam i miłej lektury życzę
    Ja wiem czy "miłej" jak to czytam już któryś raz to ..... ogólnie smutne to jest.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar Sergiusz
    Miasto
    mazowiecka wioska

Domyślnie

Powyższe komentarze świadczą o tym, że ani fotografia ani film nie są ponadczasowe. Sprawdzają się w określonych realiach a po kilku dekadach w oczach innego pokolenia będą uchodzić za może nie kicz ale zwykłe przeciętne zdjęcia. Nasze Forum nie jest odmienne i jakiś czas temu podałem link do zdjęć Helmuta Newtona i komentarze poza tym, że krótsze były podobne w treści.

Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    ..... ogólnie smutne to jest.
    Smutne co jest?

@Sergiusz jak nie ponadczasowe? Proszę bardzo: zdjęcie sprzed prawie pół wieku: http://fashionbeyondfashion.files.wo...67-low-res.jpg (fot. Richard Avedon, 1967). Wskaż mi chociaż jeden wątek na CB (może jest?) - chętnie dodam do ulubionych.
    Jestę fotografę

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sergiusz Zobacz posta
    Powyższe komentarze świadczą o tym, że ani fotografia ani film nie są ponadczasowe. Sprawdzają się w określonych realiach a po kilku dekadach w oczach innego pokolenia będą uchodzić za może nie kicz ale zwykłe przeciętne zdjęcia. Nasze Forum nie jest odmienne i jakiś czas temu podałem link do zdjęć Helmuta Newtona i komentarze poza tym, że krótsze były podobne w treści.
    ech, niektóre się starzeją, inne są ponadczasowe - po tym właśnie poznajesz te najlepsze
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Pełne uzależnienie Awatar Sergiusz
    Miasto
    mazowiecka wioska

Domyślnie

Mnie nie musisz przekonywać. Wątek, który wymieniłem jest usunięty, zadałem sobie trud aby go znaleźć. A tak na marginesie wiesz skąd wziął się cień na podlinkowanym zdjęciu u styku sciany i podłogi? Bo ja się domyślam skąd. Na zdjęciach profi z 1967r raczej nie powinno go być. Ktoś powyżej wspomniał, że może w większym formacie. Owszem ale dzisiejszy świat jest ograniczony formatem monitora, tabletu czy pewnie niebawem smartfonu. Popatrz na ponadczasowy Pocałunek Klimta. Oryginał ma ileś metrów na ileś metrów a broni się na popielniczkach, kubkach ręcznikach i czym tam jeszcze. Fotografia poprzez zmniejszenie, kompresje i wyostrzenie jak widać nie zawsze.
    Ostatnio edytowane przez Sergiusz ; 25-06-2012 o 23:41

Strona 10 z 13 PierwszyPierwszy ... 89101112 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów