Pokaż wyniki od 1 do 10 z 104

Wątek: #03 Zarządzanie barwą

Mieszany widok

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Pamiętaj, że jeśli przy pomocy trójwymiarowej tablicy korekcyjnej zmieniasz przestrzeń barwną monitora na sRGB, to tym samym czynisz profil ICC charakteryzujący przestrzeń*barwną monitora szerokogamutowego mocno nieaktualnym.

Aby zatem uzyskać dobrą zgodność we wszystkich środowiskach, musiałbyś przydzielić w systemie monitorowi profil sRGB - w przeciwnym razie aplikacje wyposażone w moduł zarządzania barwą będą wyświetlać barwy mocno przesycone w porównaniu do aplikacji, które takowego modułu nie posiadają.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czornyj Zobacz posta
    Pamiętaj, że jeśli przy pomocy trójwymiarowej tablicy korekcyjnej zmieniasz przestrzeń barwną monitora na sRGB, to tym samym czynisz profil ICC charakteryzujący przestrzeń*barwną monitora szerokogamutowego mocno nieaktualnym.
    Ano właśnie... Tego nie wiedziałem...
    Przenosząc zapisane w sRGB zdjęcia na laptopa tam wyglądały...nieciekawie, tzn. bardzo szare i wyprane z kolorów. Pomijam balans bieli, który na moim lapku mocno zniebieszcza ale reszta mnie zmartwiła. OK - będę próbował z profilem.
    A jak to zrobić z tą symulacją profilu labu? Co tam pozaznaczać? Lab nie potrafił mi udzielić odpowiedzi na te pytania Doradził tylko zachowanie numerów RGB co akurat - wydaje mi się - nie przyniesie dobrych rezultatów...

Uprawnienia umieszczania postów