Polityka ( chyba) działa na zasadzie spółdzielni. Jak ktoś robi dobre zdjęcia ( czytaj ciekawe ) to czasopisma lub agencje będą same zabiegały o takiego fotografa.
Polityka ( chyba) działa na zasadzie spółdzielni. Jak ktoś robi dobre zdjęcia ( czytaj ciekawe ) to czasopisma lub agencje będą same zabiegały o takiego fotografa.
Polityka działa na zasadzie współpracy. Jak masz dobry materiał to za niego dobrze zapłacimy. A jak często masz dobry materiał to zapłacimy Ci zaliczkę, żebyś mógł go zrealizować. Żadne wakaty, robienie dziur, picie herbaty za pieniądze gazety. Żadnego znajomości z Naczelnym - robisz dobre zdjęcia - publikujemy i płacimy.
Natomiast te wszystkie artykuły jak to świetny fotoreporter został baristą itd. to jest płacz nad rozlanym mlekiem. Nie znam bardziej skłóconego środowiska jak polskich fotoreporterów, którzy totalnie nie znają się na ekonomii i sami zabili sobie ten zawód. Swoją droga wystarczy poczytać wspomniany wywiad z fotoreportem co został baristą. Po jego przeczytaniu moja pierwsza reflaksja była "sam bym Cię zwolnił". No ale on robi za tego nieszczęsnego co go wielka korporacja niby zajechała...
Dział Foto Polityki. Przynajmniej dwóch znam i pracują tam od zawsze. I co do tej herbaty też się mylisz... :grin:
http://www.polityka.pl/opolityce/150...-polityki.read
W kolorowych się trzymają, ceny zależą od ilości sprzedanych numerów i ilości reklam w nich zawartych. Z tego co się orientuję, z perspektywy młodego i średnio doświadczonego fotografa (2 lata pracy w zawodzie), 100 za zdjęcie do pisma to średnia, jakiekolwiek zlecenia zewnętrzne to 200 za zdjęcie. Zazwyczaj najwięcej i najchętniej płacą za duże sesje portretowe i "reportażówki" (paparazzi). Kwestia kontaktu z ludźmi, wyrobienia sobie nazwiska i znajomości i (co chyba najważniejsze) trzymania się terminów. Potem jakoś to leci.
5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto
Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.
---Moje zdjecia na FB---
Im większa gwiazda i mocniejszy spliff tym więcej. Ja np. za zdjęcie lokalnej gwiazdy z popularnym w zębach (z 2 metrów, albo i bliżej) nie doostałem ani grosza...ale gdyby to był Majkiel Dżekson to podejrzwam że pieniądze byłyby na prawdę przystojne.
Jestę fotografę
miszcz martwi się o podpis
Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.
---Moje zdjecia na FB---
Wszystko przed Wamihttp://www.majkel4michael.pl/kontakt.html
5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto