Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 49

Wątek: Obiektyw do 2 tys. do fotografowania dzieci

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Nie wiem dlaczego 50 1.8 oblał, bo to swietne szkło. Gubi się w ciemniejszych pomieszczeniach ale i tak w porownaniu do 17-50 VC jest sporo lepsze do portretu. Moje propozycje to 50 1,8 z lampą do pomieszczeń, 85 1,8 na zewnątrz. 17-50 VC rzadko uzywam, jak chcesz kupic w idealnym stanie, chyba jeszcze na gwarancji, to zapraszam na priv

Domyślnie

No ale ja nie rozumiem po co drążyć temat z 50/1.8 kiedy kolega może kupić używane 17-50/2.8 i 50/1.4. Pierwszy lepszy bo uniwersalny, drugi lepszy bo... lepszy.
    Od 50/1.8 wolał bym 35/2 (takiej zamiany dokonałem).

Awatar Wierzbik
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Osobiście mam hopla na punkcie zbliżeń i 35mm jest dla mnie za szeroko. Stałkę jak już coś, kupowałbym 50 minimum, a najchętniej 85/1.8 albo 100/2 - tu musiałbym najpierw potestować na żywca, bo jakoś nie miałem okazji pracować z tą ogniskową, poza ekwiwalentem z mojej canonowej małpki, ale czuję, że może podpasić.
    No ale to w dalszej kolejności, muszę się najpierw zaopatrzyć w bardziej uniwersalnego zooma.
    Cytat Zamieszczone przez przemo-lukas Zobacz posta
    Od 50/1.8 wolał bym 35/2 (takiej zamiany dokonałem).
    Ostatnio edytowane przez Wierzbik ; 15-06-2012 o 00:57
    350D • C 18-55 IS • Metz 58 AF-2

Domyślnie

No, na aps-c 100 mm to już kawał lufy. A na poważnie fajnie jest pokryć ogniskowe stałkami. I tak S 20/1.8 + C35/2 + C50/1.4 + C85/1.8 (tak na obecną chwilę ja sobie upatrzyłem i "wyśniłem"). No ale to już i budżet inny. Bo tak prawdę mówiąc każde z tych szkieł by się przydało.

Uzależniony Awatar flankerp
    Miasto
    Cork, Ireland

Domyślnie

... moim zdaniem głównym błędem jest uciekanie od lampy. Przy takim body, jak już tu napisano, zapomnij u wysokim używalnym ISO. Poza tym pytanie, czy lampe używasz kiedy w aparacie masz tryb Manualny czy Tv Av? To jest zasadnicza różnica.
    Posiadasz bardzo dobrą lampę więc zastanawiam się co jest nie tak?
    Ja sobie nie wyobrażam fotografowania dynamicznych scen w pomieszceniach bez lampy.
    Jasny obiektyw Ci nie pomoże ani troche w tym przypadku bo jak już koledzy napisali, maluch będzie poza GO.
    Podsumowując, kup tego Tamiego i naucz się korzystać z lampy, albo sprzedaj co masz, kup używane 5D MI i jakiś zoom do tego...

Ja zrobiłem setki zdjęć zanim nauczyłem się używać lampy.
    Zepsuty Canon 500D + Grip czekający na upgrade | C17-55 2.8 IS, C75-300 USM, C50mm 1,8 | Nissin Di622 Mark II, 2x YN460 + Phottix Aster | Benro A1980F + B-00+PU-40 M8 | Garść filtrów kolorowych dla Cokin P |

Pełne uzależnienie

Domyślnie

A ja polecam kupno używanego 17-40L, ogarnięcie pracy z lampą ew. dokupienie drugiej lampy z fotocelą typu Yongnuo YN460. Jeśli obiektyw nie spełni oczekiwań to bez większej straty sprzedasz go. Jeśli kupisz nowego Tamrona czy Sigmę i okaże się, że to jednak nie to to strata finansowa przy odsprzedaży będzie odczuwalna.

Awatar Wierzbik
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ależ wcale nie uciekam od lampy i sprawdza się genialnie (no może poza szybkimi seriami, kiedy nie nadąża ładowanie, ale nawet Canon potrzebuje w takich sytuacjach dodatkowego zasilania). Światło lampy przy dobrym rozproszeniu jest rewelacyjne i wcale nie wstydzę się zdjęć nią wykonanych, ale jednak światło zastane ma swój urok i chciałbym go częściej wykorzystać.

Fotki kitowe nie satysfakcjonują mnie bynajmniej nie ze względu na złe doświetlenie sceny, ale z uwagi na gorzej odwzorowaną kolorystykę, kontrast itp niż analogiczne ujęcia robione pożyczonymi tamronem 28-70/2.8 czy canonem 50/1.8. Przy mojej puszcze chyba nie mam co się łudzić, że osiągam granice rozdzielczości obiektywów Plus brak możliwości mocno rozmytego tła przy dostępnych przesłonach. A przy świetle zastanym niestety częstsze poruszenia. Możliwości mojej puszki znam - w związku z tym powyżej ISO 200 praktycznie się nie wychylam, bo szkoda ujęcia poza nielicznymi wyjątkami.

Lampa to był bardzo przemyślany zakup w tamtym roku, kiedy doszedłem do wniosku, że w pomieszczeniach nie uratuje mnie żadne szkło, tylko lepsze doświetlenie niż cieniorzutna lampa wbudowana. Wykorzystałem budżet na rok 2011 a teraz planuję wydatki budżetowe 2012. Fajną lampę już mam i w sposób naturalny szukam lepszego szkła, żeby stopniowo udoskonalać warsztat.
    Cytat Zamieszczone przez flankerp Zobacz posta
    ... moim zdaniem głównym błędem jest uciekanie od lampy.

Posiadasz bardzo dobrą lampę więc zastanawiam się co jest nie tak?

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Wierzbik Zobacz posta
    powyżej ISO 200 praktycznie się nie wychylam, bo szkoda ujęcia poza nielicznymi wyjątkami.
    I piszesz, że nie jesteś onanistą sprzętowym. No chyba że masz popsuty aparat...

Awatar Wierzbik
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Bo skromny jestem Ale rzeczywiście, ja widzę szumy jak moja żona nie. Z tym że nigdy nie brałem ją na poważnie, odkąd oznajmiła mi, że nie widzi dużej różnicy między naszym wysłużonym Canonem A710IS a 350D. Choć chyba w końcu zmieniła zdanie, skoro małpki używa ostatnio tylko do filmików i zaczęła pogardzać lampą wbudowaną ma rzecz tego wielkiego,niewygodnego i 'dlaczego tak drogiego?' Metza

Poza tym, próbuję po prostu wycisnąć najwięcej z tego co mam. Gdyby mnie tak bardzo męczyło, to jednak zacisnąłbym pasa i wysupłał więcej grosza na sprzęt, ale obecnie mam też kilka innych priorytetów życiowych.

Cytat Zamieszczone przez Przemek_PC Zobacz posta
    I piszesz, że nie jesteś onanistą sprzętowym. No chyba że masz popsuty aparat...

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

No to wygląda na to, że na placu boju pozostały

-Sigma 17-70 2.8-4 DC HSM OS - od ok.1700zł za nówkę
    -Canon EF 17-40mm f/4 L USM - od ok. 2870zł za nówkę
    (ktoś pisał, że można dostać do 2k używkę)

Mój głos za Sigmą, bo ciekawszy zakres, niższa cena, no i światło...

Pozdrówka!
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów