Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 22

Wątek: 16-35L mk 1 vs 16-35L mk 2

Pełne uzależnienie Awatar Arkan
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez TomS Zobacz posta
    ..... Chodziło mi że II jest trochę ostrzejsze.
    ...a to jest całkiem możliwe.

Co do zniekształceń, to być może wersja II ma trochę mniejszą dystorsję (różnica absolutnie bez znaczenie przy reporterce) - nie wiem, nie jest to wykluczone. Nadal jednak utrzymuję, że zniekształcenia, jak Ty to nazywasz "zniekształca osoby jak się robi z bliska", wynikają ze zniekształceń perspektywy charakterystycznych dla danej ogniskowej, a nie kolejnej wersji szkła.
    Ostatnio edytowane przez Arkan ; 08-02-2008 o 15:48
    Pentax K-5 II, Leica M9

Początki nałogu Awatar Hellfire
    Miasto
    Koniaków

Domyślnie

A tam zniekształca

Domyślnie

takie zniekształcenia to raczej norma czy 16mm.
    Czy jest prawdą ze 16-35 I z 5d i markami winietuje a w wer II nie ma tego problemu?

Początki nałogu Awatar Hellfire
    Miasto
    Koniaków

Domyślnie

Ja w wersji pierwszej nie zauważyłem winiety, ale możliwe, że występuje. Wersji drugiej tego obiektywu nigdy nie miałem w rękach więc sie nie wypowiadam, ale tak na chłopski rozum to od tego są wersje drugie, faceliftingi itp. żeby poprawić wady, wiec bardzo możliwe, że skoro Mk I winietowała, to Mk II już tego nie będzie robić.

Bywalec
    Miasto
    Bruksela/Jelenia Góra

Domyślnie 16-35 vs 16-35II

Witam,
    Czy są wśród Was tacy którzy mieli oba szkła, tzn. upgradowali się ze starej wersji na nową i odczuwają znaczną różnicę? Albo tacy co używali obu szkieł i widzę istotną różnicę w jakości obrazu, ostrości między dwoma wersjami.
    Dlaczego pytam? mam 17-40L które raz kocham, raz nienawidzę, brakuje mi przede wszystkim 1EV we wnętrzach... i zastanawiam się nad zmianą. Jednak po przeczytaniu tej review http://www.the-digital-picture.com/R...ns-Review.aspx można zgłupieć. Poproszę o odzew, dzięki
    pozdrawiam
    Tomek
    "Dziś w nocy śniła mi się rzeczywistość. z jaką ulgą się obudziłem" S.J.Lec .

flickr

Początki nałogu
    Miasto
    Lębork

Domyślnie

Mam wersję II a kolega I. Pożyczałem od niego w celu porównania. Uważam, że w normalnym fotografowaniu różnice są bardzo małe, pomijalne a dla mnie wręcz żadne. Tabelki i wykresy mówią co innego i pewnie mają rację...
    Marki trzy.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez blackninja Zobacz posta
    Mam wersję II a kolega I. Pożyczałem od niego w celu porównania. Uważam, że w normalnym fotografowaniu różnice są bardzo małe, pomijalne a dla mnie wręcz żadne. Tabelki i wykresy mówią co innego i pewnie mają rację...
    Trzeba jednak też brać pod uwagę, że wersja I najprawdopodobniej nie ma już wsparcia serwisowego.

Bywalec
    Miasto
    Bruksela/Jelenia Góra

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sunders Zobacz posta
    Trzeba jednak też brać pod uwagę, że wersja I najprawdopodobniej nie ma już wsparcia serwisowego.
    ? w sensie ze jak sie schrzani to do smiecia?
    "Dziś w nocy śniła mi się rzeczywistość. z jaką ulgą się obudziłem" S.J.Lec .

flickr

Coś już napisał
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

wersja I nie jest tak stara i na spokojnie znajdziesz miejsce gdzie Ci go naprawią.
    Wiem, bo sam w ostatnim tygodniu oddawałem do Wrocławia do serwisu po dość mocnej awarii
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez TomS Zobacz posta
    Jak oglądałem z obu szkieł na 16 to wersja II dużo lepiej sobie radzi.
    Źle się wyraziłem jeśli chodzi o przymknięcie szkła. Chodziło mi że II jest trochę ostrzejsze.
    "dużo lepiej sobie radzi" ale z czym ?
    prosiłbym pisać bardziej konkretnie, bo wypowiedzi... lepiej bo lepiej moja bo mojsza nie ma sensu
    Ostatnio edytowane przez Duda ; 10-06-2012 o 17:55 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Duda Zobacz posta
    wersja I nie jest tak stara i na spokojnie znajdziesz miejsce gdzie Ci go naprawią.
    Stara nie jest, ale od już od przeszło 5lat nie produkowana. A znając praktykę Canona, to z częściami może już być problem.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Duda Zobacz posta
    spokojnie znajdziesz miejsce gdzie Ci go naprawią.
    Wiem, bo sam w ostatnim tygodniu oddawałem do Wrocławia do serwisu po dość mocnej awarii
    Duda wymieniali Ci w tym obiektywie jakieś części
    Ostatnio edytowane przez Sunders ; 10-06-2012 o 19:04 Powód: Automerged Doublepost

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów