Świetny standart na cropie... Baaardzo szeroko...Ja bym zasugerował Canona 35 F2, niedrogi i bardzo dobry.
Będzie znakomitym jasnym standatrtem.
No nie każdy L na cropie zagra. Szukasz zamiennika KIT, który ma 18-55 więc sensowny L gdzie poczujesz różnice to 16-35 który jest obiektywem UWA na FF czyli baaardzo szeroki kąt. Na Cropie jeżeli chcesz zobaczyć mega różnice to niestety musisz wydać dużo pieniędzy. Ja fociłem na 18-55 przez prawie 2 lata. Niedawno kupiłem 17-55 gdyz potrzebowałem jasny zoom o wysokiej rozdzielczości (drukuje odbitki w A4) i ten sprawdza się w 120%.Zupełnie nie chodzi mi o to, że to kit. Gdybym chciał mieć same super obiektywy to bym zbierał na L, a nie miał 70-210
Co do IS to przydaje się i to często. Niezawsze możesz robić zdjęcia z 2.8 więc zamiast kręcić ISO, które na cropie wypada duuuużo gorzej niż na FF, włączasz magiczny IS i po problemie.
Co ja bym doradził? Zierać na dobre szkło np. C17-55 czy odpowiednią do niego Sigmę (Dziobolek takową ma i sobie bardzo chwali)
Żadnych półśrodków. Ewentualnie jak nie zależy Ci na stałym świetle to zainwestuj w szerszy C15-85. Te trzy i żadne inne na Cropie nie zagra lepiej.
400D to już leciwa puszka ale jeżeli nadal działa to bym nie zmieniał tylko dokupił grip i dodatkowe baterie, resztę kasy odłożył na szkło
Potem statyw i błyskotka![]()