Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 27

Wątek: Zamiast 'Kita'

Uzależniony Awatar flankerp
    Miasto
    Cork, Ireland

Domyślnie

Ja bym zasugerował Canona 35 F2, niedrogi i bardzo dobry.
    Będzie znakomitym jasnym standatrtem.
    Świetny standart na cropie... Baaardzo szeroko...

Zupełnie nie chodzi mi o to, że to kit. Gdybym chciał mieć same super obiektywy to bym zbierał na L, a nie miał 70-210
    No nie każdy L na cropie zagra. Szukasz zamiennika KIT, który ma 18-55 więc sensowny L gdzie poczujesz różnice to 16-35 który jest obiektywem UWA na FF czyli baaardzo szeroki kąt. Na Cropie jeżeli chcesz zobaczyć mega różnice to niestety musisz wydać dużo pieniędzy. Ja fociłem na 18-55 przez prawie 2 lata. Niedawno kupiłem 17-55 gdyz potrzebowałem jasny zoom o wysokiej rozdzielczości (drukuje odbitki w A4) i ten sprawdza się w 120%.
    Co do IS to przydaje się i to często. Niezawsze możesz robić zdjęcia z 2.8 więc zamiast kręcić ISO, które na cropie wypada duuuużo gorzej niż na FF, włączasz magiczny IS i po problemie.

Co ja bym doradził? Zierać na dobre szkło np. C17-55 czy odpowiednią do niego Sigmę (Dziobolek takową ma i sobie bardzo chwali)
    Żadnych półśrodków. Ewentualnie jak nie zależy Ci na stałym świetle to zainwestuj w szerszy C15-85. Te trzy i żadne inne na Cropie nie zagra lepiej.
    400D to już leciwa puszka ale jeżeli nadal działa to bym nie zmieniał tylko dokupił grip i dodatkowe baterie, resztę kasy odłożył na szkło
    Potem statyw i błyskotka
    Zepsuty Canon 500D + Grip czekający na upgrade | C17-55 2.8 IS, C75-300 USM, C50mm 1,8 | Nissin Di622 Mark II, 2x YN460 + Phottix Aster | Benro A1980F + B-00+PU-40 M8 | Garść filtrów kolorowych dla Cokin P |

Coś już napisał Awatar pomiarowiec

Domyślnie

W tym zakresie $$$ niewiele masz do wyboru.... Jak wcześniej koledzy wspominali T17-50 2.8 lub jak wolisz systemowe szkiełka C17-85 tylko światło masz 4-5.6 niemalże jak w kicie, ale zakres szerszy... A i oczywiście w tym przedziale kwotowym to tylko używka...
    Gdzieś na forum przeczytałem, przy wyborze innego szkła zamiast kita... bierzesz albo C15-85 dla zakresu albo T17-50 dla światła... ale to tak poza tematem jeśli chodzi o koszt szkieł

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Ja niedawno zamieniłem kita 18-135 na Tamrona 17-50/2.8 bez VC i jak dla mnie różnica jest widoczna - kolor, kontrast no i oczywiście światło 2.8, mimo że AF bzyczy głośniej to mam wrażnienie, że jest jednak szybszy.
    Też bym polecał Tamiego

Bywalec Awatar McMelassa
    Miasto
    Chodzież

Domyślnie

Zmieniłem jakiś czas temu (dłuższy czas temu) KIT'a na T17-50 (z VC) - jestem zadowolony. Dobry stosunek ceny do jakości (na C17-55 nie widziałem sensu wydawać kasy z uwagi, że nie zajmuję się fotografią profesjonalnie (nawet amatorsko chyba nie Sigma (18-50 o ile się nie mylę) też miała wtedy wyższą cenę)) Kupowałem nowy (na raty). Dla pewności dałem go skalibrować z moim body (C500D) po tej operacji, dziwne lecz zauważyłm trochę pewniejsze zachowanie AF znikął mały BF.
    Rozwijam się... jeszcze tylko nie wiem w co.

Początki nałogu Awatar Bogdan56_Ch
    Miasto
    Chrzanów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez alternatywny Zobacz posta
    Witam, dorobiłem się już pewnego zestawu obiektywów, tj canon 400D, 70-210 F4, 50mm 1.8, oraz kita 18-55 IS.
    I tu pojawia się moje pytanie, na co warto zmienić wspomnianego kita? Co będzie dobrym zastępcą, pasującym do reszty mojego sprzętu? cena... hmm nie wiem szczerze mówiąc jakie są ceny, budżet mam dość 'studencki' wiadomo można dozbierać... 800-1000? może mniej?

I takie poboczne pytanie czy opłaca się wymieniać mojego małego 400D na coś większego? Na jakim body poczułbym różnicę?
    Nie ma sensu zmieniać, w Twoim przpadku ważniejszy jest dobry obiektyw.
    Poszukaj takiego do konkretnych celów, tego co lubisz najbardziej mieć w kadrze.
    Ciekawym obiektywem dla Ciebie byłby Canon EF-S 18-135 mm f/3.5-5.6 IS na Ceneo nowy to około 1200zł.

Uzależniony Awatar flankerp
    Miasto
    Cork, Ireland

Domyślnie

Ciekawym obiektywem dla Ciebie byłby Canon EF-S 18-135 mm f/3.5-5.6 IS na Ceneo nowy to około 1200zł.
    No faktycznie zapomniałem o tym obiektywie. Jakościowo podobnie jak KIT ale zaaaakres...
    Warto pomyśleć o tym szkle, chociaż z drugiej strony masz już tele.. Ech.. trudny wybór... Dobrze, że ja to mam już za sobą... Chociaż bolało
    Zepsuty Canon 500D + Grip czekający na upgrade | C17-55 2.8 IS, C75-300 USM, C50mm 1,8 | Nissin Di622 Mark II, 2x YN460 + Phottix Aster | Benro A1980F + B-00+PU-40 M8 | Garść filtrów kolorowych dla Cokin P |

Pełne uzależnienie Awatar Ernest_DLRS
    Miasto
    Toronto, Kanada

Domyślnie

No ja też ostatnio zastanawiam się na co zmienić mojego 18-55, którego używam wyłącznie do reportaży video.
    Z funkcji hdslr w 550D korzystam dość często, i właśnie lubię mieć podpiętego zooma, bo do reportaży na demonstracjach zazwyczaj nie potrzebuję światła, ale duży zakres (No chyba że demo jest wieczorem to wtedy podpinam jasne stałe 24 lub 50).
    Rozważam właśnie 18-135, lub 18-200 - jako te kity z nieco wyższej półki. Jakość obrazka i światło mają dokładnie identyczne jak 18-55, jednak zakres ciekawszy.
    15-85 też mi się podoba, fajny szeroki kąt, jednak jego cena jest zbyt wysoka. Ale jeśli poszukać używki to można pewnie sporo poniżej 2000 wyrwać.
    Tak więc koledze proponuję zastanowić się do czego konkretnie i w jakich warunkach będzie robił foty. 15-85 jeśli lubi szerokie ujęcia i ma ok 2000,- 18-135/200 jeśli lubi uniwersalność i IS w całkiem dobrej jakości i cenie ok 1200,-. A Tamron 17-50 jeśli potrzebuje stałego f/2.8 lub też wersję VC jeśli wie, że mu się to realnie przyda. 900-1400,-

Domyślnie

No właśnie, 18-135 odpada, bo mam tele, najlepiej chciałbym coś szerszego od kita, jednak to mój budżet bardzo przewyższa, np jakieś 12-24 eh.
    Najbardziej jestem skłonny do 17-50 ze względu na światło...

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Szukaj T 17- 50 najlepiej z drugiej ręki, który był kupiony pierwotnie od Cichego i będziesz zadowolony.

Coś już napisał Awatar meg83
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

a co chcesz focić nim alternatywny?

bo jak chcesz coś uniwersalnego to bierz używkę T17-50 bez VC, jak bardziej krajobrazy to dozbieraj do 1400-1500 i zastanów się nad Sigmą 10-20

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów