Pokaż wyniki od 51 do 60 z 67

Wątek: jaki sprzęt dla amatora bez ograniczeń finansowych

Widok wątkowy

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez a1791 Zobacz posta
    To porównanie 7d i 5dii , nie raz spotkałem się z wypowiedzią że przy pełnej klatce otrzymam płytszą głębię ostrości no chyba że przy tych samych obiektywach ale to i kadr będzie inny .... Mylę się ?
    I tak i nie. Zależy jakie przyjąć warunki... Czy chcesz otrzymać ten sam kadr czy rozważamy po prostu postawienie aparatów obok siebie na statywie z tym samym obiektywem i porównywanie obrazka... A jeżeli ten sam kadr to tym samym obiektywem (zmieniając odległość od obiektu) czy zmieniając obiektyw aby odpowiadał ekwiwalentowi ogniskowej z cropa (nie zmieniając odległości od obiektu). Możliwości jest wiele. Kiedyś z nudy sobie liczyłem różne opcje, ale nie wie gdzie to teraz mam. W każdym razie ogólnie można przyjąć, że FF da Ci płytszą GO. Ale różnice są raczej kosmetyczne... Pamiętam, że kiedyś dawno temu ktoś wrzucał tutaj zdjęcia z cropa i FF na 200mm i 2.8 - ten sam kadr i różnice były naprawdę nieznaczne.

Cytat Zamieszczone przez a1791 Zobacz posta
    Jeśli każdy by wszystko wiedział to by forum nie istniało Kolego , nie napisałem nigdzie że 20 k rozwiąże moje problemy , jeden ma do wydania 2 k a inny 20 k i tyle , to tak jak z samochodem po co mam wydawać 400 k na mercedesa jeśli można mieć za to 10 szt. Skody yeti ? Jeśli się rozczaruję trudno , moja strata .
    Oczywiście zgadzam się w zupełności. Dlatego radze najpierw zasięgnąć trochę nauki i to nie z internetu ale z dobrych publikacji. Jest tu temat o książkach o fotografii - polecam zgłębić. A co do analogii to dalej źle mnie rozumiesz. Nie mówię, żebyś kupował 10 skód zamiast mercedesa. Bardziej chodzi mi żebyś najpierw kupił parę dobrych magazynów i potem zdecydował jakiego chcesz mercedesa i z jakim wyposażeniem
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Nie bardzo rozumiem do czego zmierzasz i co próbujesz udowodnić? Jaki problem w tym, że wyda w ten, a nie winny sposób swoje pieniądze? Co jest z tym nie tak?
    Nic nie jest nie tak. Niech wydaje jak chcesz. Nic nie chcę udowadniać. Raczej zwrócić uwagę na fakt, że wydawanie 20k na sprzęt nie implikuje w 100% pewności ogromnej poprawy robionych zdjęć, jeżeli nie wie się dokładnie co się chce uzyskać i w jaki sposób.
    20k można wydać w różny sposób. Może akurat koledze w tym co chce uzyskać nie "pomoże" bardziej kupowanie 5D3 a raczej dobór innego szkła (np. 135L?)
    Póki co wiemy, że 550D jest jakiś mały i kolega chce uzyskać lepsze rozmycie. Ale jak i dlaczego i kiedy i po co - tego już akurat nie. Wiadomo, że ma parcie na 5D3. Pytanie raczej czy to dużo zmieni i da pożądaną satysfakcję?
    Ostatnio edytowane przez Goomis ; 08-05-2012 o 12:29 Powód: Automerged Doublepost
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Uprawnienia umieszczania postów