Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy ... 34567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 67

Wątek: jaki sprzęt dla amatora bez ograniczeń finansowych

Początki nałogu Awatar merida

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez koleszkowiec Zobacz posta
    merida - zrobisz M9 ze stałką jedną to wszystko?
    Zresztą co siedzi w M9, by warto było rezygnować z takiego sprzętu (zestaw z 5DIII...) dla jednej stałki... ;P
    Moja propozycja to moje przemyślenia Po zakupie x100, które daje w pewnym stopniu przedsmak takiej m9, jestem pewien,że gdybym nie nastawiał się na jakiś zarobek na fotografii,gdzie muszę posiadać lampy,zapasowe body,wyzwalacze i inne pierdoły, to kupił bym właśnie leice mając teoretycznie nieograniczony budżet. Uważam,że taka stałka 35/50mm wystarczyła by mi do wszystkiego,a na pewno dawała ogromną przyjemność z fotografowania.Gdybym w canonie miał zostać z jednym szkłem to było by to 35mm. Najwyżej czasem można przycropować Dodam,że potrafię obiektywnie spojrzeć na wszystko i nigdy na siłę nie wychwalam tego co posiadam, chyba że faktycznie jest tego warte.

Bywalec Awatar Tornvald
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Kolega ma racje, jedna stalka to nic.strasznego. Ja ostatnio uzywam tylko Me super z 50 i jest bardzo ok. Jedynie minimalna odleglosc ostrzenia 45cm czasem drazni ale ogolnie jest bardzo ok

Wysłano z GT-I9000 z użyciem Tapatalk

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Kalisz

Domyślnie

Focenie stałką - jedną - to całkiem osobliwa fotografia, wiem o tym będąc w posiadaniu 7D + 28mm. Wprawdzie posiadam jeszcze zoom'a, ale użyteczne jest w nim dla mnie tylko 17 mm na koncertach czasem. Na 35 mm mnie jeszcze nie stać, z kieszonkowego zbierałbym pewnie kilka lat, chyba że ktoś zna skuteczne sposoby zarabiania w połączeniu ze szkołą ;P. Mam jednak nadzieję, że w przyszłości będę mógł stanąć przed podobnym wyborem. Być może na razie nie oczarowała mnie jeszcze Leica, dlatego wybrałbym 5D, ale autor tematu również jest - jak sam o sobie mówi - amatorem.
    7D | 5D mk II | 17-40 | 24-70 | 17-55 | 28 | 580ex II - w sumie po co te sygnatury?

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez michael_key Zobacz posta
    Będziesz zadowolony :grin:
    Wątpliwe. Spodziewałbym się za to nowego tematu w stylu:
    "Dlaczego moje 5D3 nie rozmazuje mi tak ładnie tła jak bym chciał"
    Widać to po wypowiedziach samego zainteresowanego, że nie wie w ogóle o co chodzi. 2.8 na cropie i tak da lepszy bokeh niż 4.0 na FF.

Kolega coś tam wie, czegoś chce, ale nie ma zielonego pojęcia czego DOKŁADNIE oraz jak to uzyskać. Za to uważa, że wydanie 20k zł rozwiąże jego wszystkie problemy.
    No i co? Pójdzie, wyda i się rozczaruje i będzie wylewanie żali na forum.

Serio polecam zostawić to co się ma i zainwestować na razie ułamek tej kwoty w rozwój wiedzy a potem dopiero myśleć o zakupach sprzętowych.

Spotkałem raz takiego jegomościa na pewnej imprezie na której robiłem foty. Ze 3lata temu. Ja miałem biedne 40D, tamrona 17-50 i 580II a gościu świeżutkie 5D2 z 24-70 i 580II. Poprosił żebym mu porobił trochę zdjęć jego sprzętem. Oczywiście jak dostałem sprzęt to był na zielonym prostokącie. Poprzestawiałem po swojemu, pobawiłem się trochę (a jakże!) porobiłem mu fotki i jak oddałem to przestawiłem z powrotem żeby się facet nie przeraził, że mu aparat nie działa No i przybiega za 10min. i się pyta "dlaczego mi takie ładne zdjęcia wyszły, a jemu już nie" Reszty sytuacji nie piszę bo po co...
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Domyślnie

5D Jedynie 30p (nowe tryby pojawią się w przyszłym półroczu wraz z nowym firmware).

Pełna klatka
    Czytam sobie i czytam cytuję :

7D Nie - APS-C sensor 1.6x

5D Tak. A więc bardziej płytka głębia ostrości. Ale także lepsza jakość obrazu i mniejsze szumy na wszystkich poziomach ISO, ale szczególnie wyraźnie w tych powyżej 800. Możliwość uzyskania ultra szerokich kadrów (np obiektyw Sigma 12-24mm na 7D będzie jedynie 19-38mm).

To porównanie 7d i 5dii , nie raz spotkałem się z wypowiedzią że przy pełnej klatce otrzymam płytszą głębię ostrości no chyba że przy tych samych obiektywach ale to i kadr będzie inny .... Mylę się ?
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Kolega coś tam wie, czegoś chce, ale nie ma zielonego pojęcia czego DOKŁADNIE oraz jak to uzyskać. Za to uważa, że wydanie 20k zł rozwiąże jego wszystkie problemy.

Jeśli każdy by wszystko wiedział to by forum nie istniało Kolego , nie napisałem nigdzie że 20 k rozwiąże moje problemy , jeden ma do wydania 2 k a inny 20 k i tyle , to tak jak z samochodem po co mam wydawać 400 k na mercedesa jeśli można mieć za to 10 szt. Skody yeti ? Jeśli się rozczaruję trudno , moja strata .
    Ostatnio edytowane przez a1791 ; 07-05-2012 o 23:06 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Kup 5DII z 24-70 f/2,8L i coś pokroju 430EX, taki zestaw wystarcza generalnie do wszystkiego. Resztę przeznacz albo na wakacje, gdzie tym aparatem zrobisz świetne zdjęcia, albo odłóż na potem, jak się zdecydujesz, w którą stronę iść.

5D3 to mega fajna puszka, ale nie wiem czy do zastosowań amatorskich lepszy autofokus, podwójny slot kart i nieco lepszy obrazek na wysokich ISO jest wart dołożenia 6.000 zł. Ja bym wolał 35L / 50L, czy po prostu wyjechać w cholerę :-)
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Goomis Zobacz posta
    Wątpliwe. Spodziewałbym się za to nowego tematu w stylu:
    "Dlaczego moje 5D3 nie rozmazuje mi tak ładnie tła jak bym chciał"
    Widać to po wypowiedziach samego zainteresowanego, że nie wie w ogóle o co chodzi. 2.8 na cropie i tak da lepszy bokeh niż 4.0 na FF.

Serio polecam zostawić to co się ma i zainwestować na razie ułamek tej kwoty w rozwój wiedzy a potem dopiero myśleć o zakupach sprzętowych.

Spotkałem raz takiego jegomościa na pewnej imprezie na której robiłem foty. Ze 3lata temu. Ja miałem biedne 40D, tamrona 17-50 i 580II a gościu świeżutkie 5D2 z 24-70 i 580II. Poprosił żebym mu porobił trochę zdjęć jego sprzętem. Oczywiście jak dostałem sprzęt to był na zielonym prostokącie. Poprzestawiałem po swojemu, pobawiłem się trochę (a jakże!) porobiłem mu fotki i jak oddałem to przestawiłem z powrotem żeby się facet nie przeraził, że mu aparat nie działa No i przybiega za 10min. i się pyta "dlaczego mi takie ładne zdjęcia wyszły, a jemu już nie" Reszty sytuacji nie piszę bo po co...
    Nie bardzo rozumiem do czego zmierzasz i co próbujesz udowodnić? Jaki problem w tym, że wyda w ten, a nie winny sposób swoje pieniądze? Co jest z tym nie tak?
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Fotografujący Awatar michael_key
    Miasto
    Stargard

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Goomis Zobacz posta
    [...] "dlaczego mi takie ładne zdjęcia wyszły, a jemu już nie" [...]
    Też tak może być, choć ja zakładam, że autor wątku foci w innym trybie niż auto :wink:

Początki nałogu
    Miasto
    Otwock

Domyślnie

Zdaje mi się, że jestem podobnym amatorem co autor wątku. Dla bardzo podobnych potrzeb wybrałem kiedyś 40d, 17-55 2.8 i 10-22, potem dokupiłem 50 1.4, 85 1.8. Jak tylko wyszedł 5d ii - zakupiłem go i już widziałem, że to jest ten obrazek (przed cyfrówką długo fociłem eos 50e - siłą rzeczy przyzwyczajony byłem do ff). Sprzęt się rozbudował przez te 3 lata o 24-105 (używam wyjątkowo rzadko), 35L (ulubione szkło do pary z 85 1.8), 100L (używam czasem zamiennie z 85 no i do macro), 17-40 (używane niezbyt często, ale to wyłącznie ze względu na ograniczone możliwości wyjazdowe - kończymy okupację przez trójkę małych szkrabów ;-), 70-200 f4 is (czasem się przydaje, szczególnie w plenerze do dzieci) + EX1.4 (najmniej trafiony zakup), fisheye EF15mm (całkiem lubię, ale używam stosunkowo rzadko) no i do tego 580EX - czasem użyje. Najczęściej używam po kolei 35L, 85, 100, 50, 70-200, 15...
    W planach mam 135L no i chyba całkiem niedługo 5d iii. Najważniejsza dla mnie jest własna satysfakcja ze zrobionych zdjęć i to że fotki podobają się rodzinie i znajomym. Na fotografii raczej nie zamierzam zarabiać, bo to ciężka praca a i zarobki marne ;-)
    Chyba na początek zrobiłbym tak jak pisze dinderi, choć ja najpierw kupiłem 24-105 i teraz go prawie nie używam...

Domyślnie

Czyli 5DIII + 24-105 ( na spacer ) + 35L ( nauka ) + C100 ( macro ) + mała lampka

Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy ... 34567 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów