Pytanie nr 1. Triopo B-3
Pytanie nr 2. c50d + c100-400 ----- jest stabilnie, nie wyczuwam luzów, lecz zawsze pilnuję zestawu. Mam jeszcze gripa, nie podpinałem, bo nie było potrzeby. Na życzenie .... mogę sprawdzić w najbliższym czasie
Warto zaczekać.
Reasumując ..... jakość + cena = rewelacja.
Ostatnio edytowane przez Gimli ; 17-04-2012 o 19:59
Pozdrawiam....Gimli
http://lotnictwo.net.pl/gallery/foto...z_walczyk.html
http://maciejko.net/cbsearch/
Brzmi kusząco, zaczekam do przyszłego miesiąca i może jakoś się uda (jeszcze żonie chcę kupić C55-250 IS II jako spacer zoom, więc staram się nie przeginać ze statywem, no i jakiś plecak pod sigmę 150-500 bo mój Benro B300N nie mieści jej).
Dzięki Gimli za odpowiedzi!
Pasek z doczepionym aparatem.
Czy ktoś sprawdzał stabilność zestawu SIRUI T-2004X + głowica Sirui K-20X lub SIRUI N-1004 + K-20X? Który jest bardziej stabilny bo zastanawiam się nad nimi ale nie miałem okazji ich dotknąć i wybrać. Chcę na tym stawiać 5d2 + Tamron 70-200 2.8 zwłaszcza na wyjazdach.
Może ktoś ma jeszcze lepsze typy pod względem stabilności, ceny, wielkości i wagi do wyżej wymienionych?
Jedzie do mnie sirui N-2004 + K20X więc podzielę się wrażeniami.
Super - daj znać bo ciężko znaleźć sklep gdzie na stanie jest kilka różnych modeli aby porównać statywy. Sprzedający zazwyczaj mówią to co się chce usłyszeć
Ja zastanawiam się nad:
NOGI:
Sirui N-2004
SIRUI T-2004X
SIRUI N-1004
Triopo MT-3228X8C
GT-3228X8C (karbonowe)
GE-3228X8C (karbonowe)
GŁOWICA:
Sirui K-20X
Sirui K-30X
Triopo B-3 (trochę ciężka)
Mogę mieć też głowicę używkę Gitzo G1276 (800 gram więc ciężka pod podróże)
Czy ktoś łapał, porównywał między tymi modelami jak się to sprawuje w realu?
Zestaw sirui: nogi N-2004+K20X jest :-D.
Po rozpakowaniu pierwsze wrażenie -zestaw bardzo przyjemny w dotyku, wykonany precyzyjnie i z bardzo dobrych materiałów. Piszę to jak użytkownik statywów i głowic :Velbon, Manfrotto, Gitzo, Triopo. Gdybym tak miał porównać wykonanie do wymienionych, wg mnie jest to absolutnie poziom Gitzo jeżeli nie lepiej ;-).
Teraz napiszę wrażenia organoleptyczne, czyli czego nie podają w opisach i często sprzedawcy również o tym nie wiedzą.
Nogi sirui N-2004.
Mechanika na bardzo dobrym poziomie wykonania podobnie jak w Gitzo, wszystko lekko i precyzyjnie pracuje.
Pokrętła nóg wykonane z dobrej jakościowo gumy, karbowanej, nie jest to wprawdzie patent G-lock, ale po odkręceniu mniej nawet niż 1/4 obrotu kolumna i nogi lekko się wysuwają.
Stopki mają kolce, a pod kolumną jest hak (sprzedawca nie wiedział choć go o to pytałem, w opisach brak info).
Po rozstawieniu nóg ma się wrażenie stabilności na bardzo dobrym poziomie (jeszcze to sprawdzę dokładnie w teście).
Głowica sirui K20X
Po użytkowaniu głowic Velbon QHD61, MN 488 RC2, Triopo B-3 i B-2, Gitzo GH3781QR , K20X jest na pierwszy rzut oka mała.
Jakość i precyzja mechaniki za to pierwszorzędna. Zastosowano bardzo dobre materiały, płynność i precyzja bez najmniejszego zarzutu.
Płytka jest dosyć duża 60x47 mm i bardzo dobrze jest dopasowana do uchwytu głowicy.
Również ma się bardzo dobre wrażenie stabilności (dokładnie jeszcze sprawdzę).
Póki co test tej głowicy na traumflieger.de : http://www.traumflieger.de/desktop/b...ballheads4.php , jak widać w podsumowaniu głowica zajmuje bardzo wysoką 2 pozycję w ich testach.
Gdyby ktoś chciał więcej info proszę pytać. Pozdrawiam.
Ostatnio edytowane przez koraf ; 24-04-2012 o 17:53
Daj znać jak to się sprawuje w boju jak już potestujesz. Mam pytanie odnośnie porównania do Triopo B2 i B3 - która głowica dla ciebie jest lepsza? Piszesz, że K20X jest trochę mała na pierwszy rzut. Może więc optymalnie by było wziąć Sirui K-30X? (trochę większa a cena podobna do 20)
Jeszcze jedno pytanie - czy porównywałeś może to Sirui do TRIOPO karbonowy GT-3228X8C? Podobna cena a na specyfikacji lepiej wypada triopo - tylko jak w realu to wygląda![]()
Ostatnio edytowane przez rebel78 ; 24-04-2012 o 19:46
Sirui jest o co najmniej klasę lepiej wykonana, mała to nie znaczy stabilna, właśnie jestem po pierwszych testach zestawu, k20x przy obciążeniu (300/2.8LIS+Ext.1,4+7d = ok. 3,6 kg) pod kątem 45 stopni spokojnie daje radę, przy t=30 sek. zdjęcie żyleta, a po ok. 20 min. w tej pozycji przesunęła się tylko ok. 2 mm :-D. Mnie to w pełni zadowala, zestaw będzie normalnie pracował przy maks. obciążeniu 70-200/2.8II+5dII.
Wg mnie sirui mocno zawyża udźwig głowic, to co podają trzeba dzielić tak przez ok.2 i jest super.
Jeszcze jest jedno rozwiązanie i chyba silny konkurent w budżetowych statywach o dosyć dobrych parametrach - FOTOPRO statyw MGA-684 + głowica FPH-62Q. Czy ktoś to ma lub dotykał i może porównać do czegoś? 550 zł za takie coś wygląda bardzo dobrze - problem w tym, że nikt nic o tym nie pisze.