Pokaż wyniki od 1 do 10 z 27

Wątek: Samyang 85mm + 5D

Mieszany widok

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Może podczas zmieniania matówki wypadła niezauważenie jakaś cieniutka podkładka spod tejże matówki ?

Początki nałogu Awatar roofman

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bagnet007 Zobacz posta
    Może podczas zmieniania matówki wypadła niezauważenie jakaś cieniutka podkładka spod tejże matówki ?
    Nie sądzę... ale też podsunięto mi taki pomysł i z papierkami pokombinowałem. Nic to nie dało. Jeśli wypadłaby jakaś podkładka obraz ze szkłem AF po ustawieniu ostrości też byłby nietrafiony. A jest OK. Do 5D ze szkieł AF mogę tylko aktualnie podpiąć Canon 50mm 1.8, Sigma DG 50mm 2.8 - oba podczas potwierdzenia ostrości w wizjerze dają obraz taki jak wychodzi na obrazku, z trafionym punktem. Znajomy ma jeszcze zdaje się stałkę Canona 28mm i swoje 50mm 1.8 Canona.
    W załączeniu porównanie jak wygląda ostrość Samyanga 85mm złapana manualnie na moim 40D i na 5D znajomego. Szkło na F 1.4, ostrzone na drugi pomponik. Goły JPG, zmniejszony tylko w IrfanView.
    40D:

5D:

Już na takiej miniaturce widać że coś jest nie tak.
    Wyobrażacie sobie z takim czymś robić portret? :-?
    Przypominam że podczas ostrzenia na matówce w wizjerze ostrość jest tam gdzie powinna czyli na drugim pomponie.

Dla porównania jeszcze Sigma 50mm 2.8 dopięta do tego 5D i ostrzenie manualne (na drugi pompon):

Tutaj ostrość jest dokładnie tam gdzie podczas ostrzenia w wizjerze.

Nic z tego nie rozumiem... Już mi po głowie chodziło że może podczas robienia fotki optyka w Samyangu jakoś się przesuwa... ale z kolei w 40D wychodzi przecież dobrze...
    Ostatnio edytowane przez roofman ; 25-04-2012 o 18:09

Uprawnienia umieszczania postów