Pokaż wyniki od 1 do 10 z 80

Wątek: Jak to jest z naświetlaniem na cienie?

Widok wątkowy

Pełne uzależnienie Awatar allxages

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jacek_73 Zobacz posta
    np. niedowołany negatyw. A może wszystko jest OK tylko wydaje Ci się że jest za rzadko? Nie widząc negatywu nie wysunę żadnego wniosku. Daj odbitkę do zrobienia i oceń po niej - tak będzie najlepiej :smile:
    Tak jak pisałem. Zdjęcia wołane w bardzoooo szanowanym laboratorium.
    Jeżeli chodzi o gęstość to też tak jak pisałem, uwagę zwrócił na to Pan Tadek z labu. A Pan Tadek zajmuje się fotografią jak mnie pamięć nie myli od lat 60tych...myślę, że jak zwrócił na to uwagę, to wie o czym mówi.

Zresztą jeszcze raz mówię. Ja zakładam swój błąd jak najbardziej. Nigdy nie fotografowałem wcześniej na analogu z pełnym ręcznym pomiarem światła. Dawałem do lewej na histogram i wygląda na to, że za bardzo. Z tego co widzę na wykresach, to wylazłem poza te ~8EV najwyższej gęstości i tyle. Nie znam się na analogu, stąd pytam...jak naświetlać zatem Bo widzę tutaj, że teoria jest "na cienie", a praktyka "uśredniamy"

Kwestia, że ISO w matrycy cyfrowej jest zawyżone myślę, że nie ma wpływu. Bo po pierwsze światłomierz w aparacie nie wie jakie jest rzeczywiste ISO matrycy, po drugie, jeżeli nawet to bym prześwietlał, a nie niedoświetlał.

Możliwe, że problem jest z samym aparatem analogowym, w stylu nie trzymania czasów wyzwolenia migawki. Ale wątpię.

Cytat Zamieszczone przez jacek_73 Zobacz posta
    BTW: kodak porta moim zdaniem to nie jest najszczęśliwszy wybór jeśli chodzi o film.
    A to ciekawe. Rozwiniesz? Bo rozumiem, że nie chodzi tutaj o osobiste preferencje filmowe
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez mrjq Zobacz posta
    Może coś pomoże o ile dobrze zrozumiałem problem http://www.marekmadej.com/pliki%20do...ja_idealna.pdf
    Jest już późno więc przeczytałem tak po łebkach i to jest chyba to o co mi chodziło. Dzięki wielkie za ten link!
    Ostatnio edytowane przez allxages ; 21-04-2012 o 02:21 Powód: Automerged Doublepost

Uprawnienia umieszczania postów