Strona 13 z 14 PierwszyPierwszy ... 311121314 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 121 do 130 z 131

Wątek: Olympus XZ1 - konkurencja LX5, EX1, S95

Początki nałogu Awatar luck1985
    Miasto
    Wlkp

Domyślnie

Ekran lubi rysy.Folie dostałem gratis jamy nakleilem sobie. Org futeral 250 na Allegro własnej roboty chyba 100 z hakiem.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Kilka sugestii co do akcesoriów do XZ1:

1) wymiana dekielka do obiektywu

Jeśli w sprzedawanych teraz XZ1 nadal jest standardowy dekielek do obiektywu na sznurku, to polecam wymienić standardowy dekielek na:

LC-63A Automatyczna zakrywka obiektywu dla XZ-1
    Duża wygoda.
    Nie ma zdejmowania dekielka czy zrzucania go przez wysuwający się obiektyw. Nic się nie majta. Nie ma zakładania dekielka z powrotem po zrobieniu zdjęć. Z nowym dekielkiem wysuwający obietyw automatycznie otwiera go, a chowając się zamyka.
    Dużo, dużo, dużo wygodniej.

2) dla miłośników makro

Jak ktoś lubi makro, poleciłbym "czułki" MAL-1. Niedrogie a skuteczne.

3) super użyteczny statyw

I koniecznie statyw Gorillapod z magnesami neodymowymi. Rewelacja. Cięższego aparatu (bezlusterkowca, lustrzanki) nie utrzyma, ale XZ1 spokojnie. Ma dwie wielkie zalety - giętkie nogi i magnesy pozwalają przymocować do wielu rzeczy (zdjęcia robimy wtedy z samowyzwalaczem), a małe rozmiary upchać prawie w każdej kieszeni.

A ze statywem jak z aparatem - najlepszy jest ten który mamy przy sobie.

4) "oldskulowe" skórzane etui

Olek ma do tego modelu kilka typów skórzanych "oldskulowych" etui. Jest takie które wygląda super, ale jest faktycznie tylko torebką z której aparat trzeba wyjąć do fotografowania. Jest takie, które mocuje się na gwint statywowy a la stare skórzane etui do Zenita czy innych analogów. Na Allegro są trafiają się też niefirmowe, gorzej wykonane ale tańsze.

5) tuleja Minolty

Jest w sklepach w necie tulejka od jakiegoś kompaktu Minolty (zapłaciłem za nią <20 zł) którą wkręcamy w gwint wokół obiektywu XZ1 i do której możemy przykręcić filtry 52mm.

http://r.twenga.pl/g3.php?pg=VDs2OTM...Y0NGZhOTY2MmU2

6) PT-050

oryginalna obudowa podwodna (do 40m zanurzenia) Olympusa do XZ1 jest REWELACYJNA, mimo zamknięcia XZ1 w niej mamy pełną funkcjonalność i sterowanie każdym kółkiem i przyciskiem, a jakoś zdjęć z zamkniętego w niej apartu nie spada zauważalnie (można robić też zdjęcia poza wodą, np. na plaży w piachu)
    Ostatnio edytowane przez Piotr_0602 ; 29-02-2012 o 14:36

Miasto
    Wlkp

Domyślnie

Zakrywka spoko, trzeba pomyslec.
    Obudowa zbedna.
    Futeral- http://allegro.pl/show_item.php?item=2167156039 Nie dam 250zl za ten olympusowy.
    I pozostalych elementow tez nie bede uzywal- ma by kompaktowo, a zaraz zrobie z tego klocka i wyjdzie rozmiarem jak lustrzanka OLO

A ten LEDY do makro podobno dobre do fotek na allegro- hmmm w domu jak robie zdjecie moge miec lepsze swiatlo i mocniejsze.
    Dobre na zew, ale watpie zebym moglbyc blisko np owada. Tez chyba zbedne.
    Ostatnio edytowane przez luck1985 ; 29-02-2012 o 17:13

Pełne uzależnienie

Domyślnie

gorillępod plecam, albo coś podobnego (są inni producenci)
    to się naprawdę mieści w kieszeni
    ale tylko i wyłącznię wersję z neodymowymi magnesami

byłem nie tak dawno w podrózy po drugiej stronie równika
    przewodniki odradzały obnoszenie się z apratem bo niebezpiecznie
    miałem ze sobą XZ1, gorillę oraz tulejkę z polarem
    wszystko schowane

gorillą mogłem pstryknąć fotkę choćby samemu sobie z egoztycznym widoczkiem, bez proszenia nikogo o pomoc (i tak nikt nie mówił po angielsku) - zawinąłem ją o gałąź, przyczepiłem magnesami do słupa drogowego, metalowej barierki, ustawiłem na skałach - kwestia fantazji
    cięższego aparatu by nie utrzymała, ale XZ1 spokojnie w pionie i poziomie (nawet z tulejką i polarem)

do cięższych aparatów są modele gorillii ale bez magnesów, a to już traci połowę funkcjonalności
    te magnesy są tam mocne że można przypiąć bokiem, do góry nogami i trzymają mocno

futerały od Olka urocze, ale faktycznie drogie
    dużo przydatniejsza mogłaby być jakąś mała KATA albo LOWEPRO
    Choć zawsze można upchnąć XZ1 w większej kieszeni.

Miasto
    Wlkp

Domyślnie

Ogolnie kupilem futeral, ale skorzany ma klimat- ten za 120zl wyglada ok. Co wazne, ma mocowanie do gwintu w aparacie, czyli 24h ze soba- fajna sprawa.
    Z tego co wymieniles kupie dekielek, bo wygodniejsze.
    Ale dzieki za info.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

"The Olympus XZ-1 – Constant travel Companion by Ibraar Hussain"

http://www.stevehuffphoto.com/2012/0...braar-hussain/

"Conclusion

Fantastic camera, quick, discreet, with a superb lens. I enjoyed using it, and I include a selection here. I took everything from a few candids, to the odd scenic and especially my favourite black background portraits, I was able to shoot quickly and discreetly. The photographs aren’t quite Contax Zeiss standard, but they’re good considering this is a small sensor compact digital camera, and it’s a superb travel camera! Love it!"

Coś już napisał

Domyślnie

wczoraj odebrałem odbitki do rodzinnego albumu, większość zrobiona jpg prosto z puszki różnymi aparatmi też XZ1 wyszły - zacnie! co mnie podkusiło żeby sprzedać tego malucha jaki czort
    opti

Uzależniony

Domyślnie

Są jakieś wieści o nowym firmware do XZ-1?

Oczekiwania wydają sie spore zwłaszcza na poprawienie algorytmu odszumiania, który sprawia że zdjęcia wygladają mocno wygładzone, Olympus zdaje się nie wsłuchiwać w głosy użytkowników którzy kupili XZ-1...

Zablokowany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez renes Zobacz posta
    Są jakieś wieści o nowym firmware do XZ-1?

Oczekiwania wydają sie spore zwłaszcza na poprawienie algorytmu odszumiania, który sprawia że zdjęcia wygladają mocno wygładzone, Olympus zdaje się nie wsłuchiwać w głosy użytkowników którzy kupili XZ-1...

Muszę się niestety zgodzić w kwestii odszumiania w xz1.Mam nadzieję, że olympus nie pozostawi nas samych sobie, choć wcale bym się nie zdziwił;-)
    Ostatnio edytowane przez jurek2112 ; 13-04-2012 o 19:23

Bywalec
    Miasto
    Las

Domyślnie

A czy ktoś z Szanownych Kolegów i Kolezanek nabył Canona S100? Mam S90, ostatnio próbowałem z niego wycisnąć siódme poty, wyszły tylko szóste.... Niestety, ten aparat ma spoooore ograniczenia. No i brak fimów HD mnie dobija, jako filmującego...

Strona 13 z 14 PierwszyPierwszy ... 311121314 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów