50mm 1.8 MK I jak trafisz na fajną sztukę to będziesz zadowolony)
50mm 1.8 MK I jak trafisz na fajną sztukę to będziesz zadowolony)
nabru kalibrowałes swoją sigmę?
5d...
Faulk, tak, wysyłałem do serwisu (z jasnym zaznaczeniem, zeby nie ruszyli body). Przy zakupie nie sprawdziłem, pozniej zauważyłem, ze mam lekkiego ff (np. zamiast buzki dziecka ostry byl kocyk tuż przed, a punkt af (wg dpp) na twarzy). Po kalibracji jest ok.
Canon i Fuji X
misio1399 jaki jest sens kupowania mkI ? Poza materiałami użytymi do konstrukcji to dokładnie to samo co mkII a przy cenach jakie trzeba za nie zapłacić to jest to całkowicie nieopłacalne szkło (50 1.4 kosztuje niewiele więcej). Sam się zastanawiam nad sprzedaniem 17-40 i zakupem Sigm (20 i 30mm)ale to dopiero po sezonie pomyślę.
A ja za 1500zł kupiłbym 85 1.8 + 50 1.8 (chociaż tutaj musisz być cierpliwy przy tym szkle zarówno przy zakupie (wybieraniu sztuki) jak i robieniu zdjęć)
polecam sigme, znakomite szkło.
Sporo tym szkłem zrobiłem fotek i wiele radości mi dał.
pozdrawiam
ostatecznie zastanawiam się nad 3 opcjami. Kit z 550D całkiem dobrze radzi sobie w zakresie 17-30 ( na forach i testach to potwierdzają)
1. kit+ sigma 30 1.4
2. kit+ canon 50 1.8
3. Sigma 17-70 2.8 zamiast kita+ canon 50 1.8
Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 09-04-2012 o 01:50
gadget_zary to czemu ceny 50mm MK I są takie duże jak praktycznie niczym sie nie różni od MK II ???
praktycznie różni się materiałami z jakich został wykonany. Optycznie jest to samo. MK I ma metalowy bagnet m.in. a MK II jest cały plastikowy. Stąd różnice w cenie.