Przeciez 5D2 ma to samo. Pytanie kto robi zdjecia z dekielkiem?![]()
No jeśli stary ma to nie powód aby nowy też miał![]()
Przeczytaj instrukcje - zdjec z dekielkeim na body nie powinno sie wykonywacNo ale ciesze sie ze po fazie na 5ev teraz jest faza na fotografowanie dekielka ... na bank w tego typu fotografii (?) 5D3 sie nie nada, bo dostaje bledne pomiary ekspozycji na dekielek
![]()
Jeden hejterski link i tyle emocjiPozdrawiam tych co czytają instrukcje!
![]()
Przetestowałem to przed chwilą na 5d2 i 5d3. W 5d2 tego nie ma. W 5d3 odpalony górny wyświetlacz ewidentnie zmienia pomiar światła. Dekielki w teście są po to, żeby pokazać że nie wpada żadne inne światło, że zmiana wynika tylko i wyłącznie z odpalenia podświetlenia LCD.
Ewidentna niedoróbka, dla mnie bez znaczenia bo i tak nie świecę górnym LCD podczas robienia zdjęć, co nie zmienia faktu że to skopali.
Teraz należałoby sprawdzić realny wpływ na zdjęcia np. nocne odpalonego podświetlania górnego LCD. Jeśli nie ma żadnego to wydaje mi się że akurat to można firmware wyeliminować. Wystarczy sprawdzić o ile i w jakich warunkach zmienia się wynik pomiaru i zastosować odpowiednie poprawki.
Takie małe pytanie do posiadaczy MK III:
czy Wasz aparat w trakcie aktywności (wciśnięty spust migawki czy nawet odtwarzanie zdjęć) również wydaje taki cichy szmer? Dźwięk podobny do odgłosu stabilizacji obiektywu, ale o wiele, wiele cichszy, do wychwycenia w cichym pomieszczeniu i przy aparacie blisko głowy.
Dodam, że nie zależy to od zapiętego obiektywu (nawet bez obiektywu to u mnie słychać) i że w MK II tego nie mam.
Nie żeby mi to przeszkadzało czy coś, ale wolałbym się upewnić czy to przypadkiem mój egzemplarz nie ma coś lekko nie tak, co w końcu może objawić się czymś poważniejszym![]()
U mnie cisza jak makiem zasial![]()
Obawiam się że za moment będziemy jeszcze musieli obwąchiwać swoje aparaty ...![]()