Takie rozwiązanie jest w Lightroomie i osobiście uważam , że jest dużo lepsze szczególnie przy prostowaniu zdjęcia .
Takie rozwiązanie jest w Lightroomie i osobiście uważam , że jest dużo lepsze szczególnie przy prostowaniu zdjęcia .
http://www.youtube.com/watch?feature...RWPsZUg#t=361s
W sumie cały filmik warto obejrzeć.
Wow, niezły ten szop jest teraz.
Kiedyś używałem jakiejś starej wersji,ale teraz to inny program.
Czas pożegnać gimpa i zbierać na nowego szopa![]()
No i nie ma, a nie ma
Tomik23, otóż to, że Adobe chwaliło tym ficzerem parę miesięcy temu, nie oznacza to, że narzędzie automatycznie znalazło się w CS6. Otóż nie ma go w Ps CS6 beta i wg mojej wiedzy nie będzie go również w wersji stabilnej.
Działa to teraz w podobny sposób jak w Lr - priorytetem jest kadrowany obraz a nie ramka. Dodatkowo można również kadrować niedestruktywnie - program nie usuwa (lecz tylko w pewnym sensie ukrywa) kadrowany obszar. Zaletą tej opcji jest to, że w każdej chwili możemy wrócić do obrazu oryginalnego. Zaś wadą - cóż - wielkość pliku.
Oczywiście można sobie włączyć "stare" kadrowanie: narzędzie kadrowanie -> ikonka narzędzia z górnego paska (set additional crop options) -> a tam wybieramy opcję "classic mode" czy coś w tym stylu...
Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 03-04-2012 o 19:35
Najpierw rozmyli obraz zapisując "ścieżkę" rozmycia tak jak robi to Motion Tracker w AE, i następnie Dżeki Czen wczytał te dane przywracając oryginalne zdjęcieNo i ma coś niesamowitego co zrobiło na mnie olbrzymie wrażenie tutaj
Medżik jak nic
A "wolny" komputer miał pewnie ze 32 GB ram i dwa dwunastowątkowe Xeony![]()
Ostatnio edytowane przez SoA ; 03-04-2012 o 18:53
Nawiązując do mojej wcześniejszej wypowiedzi w wątku, zapraszam do obejrzenia naprędce nagranych lekcji dotyczących narzędzi Kadrowanie (Crop Tool) oraz Perspektywa (Perspective Crop Tool) w Photoshop CS6.
Na stronie w linku poniżej można obejrzeć dwa filmy (łącznie blisko półgodzinny materiał), jeden poświęcony w całości kadrowaniu a drugi korekcji perspektywy.
Całość, jak zwykle na fotowarsztaty.com, całkowicie za darmo.
Zapraszam:
Nowe narzędzia, 'kadrowanie' oraz 'perspektywa' w Ps CS6
Jak zwykle, proszę o wszelkie uwagi i komentarze. Można także komentować każdą z lekcji, bezpośrednio pod filmem (nie trzeba się rejestrować).
Mam w planach kilka(naście) kolejnych lekcji o Ps CS6 jak również o Lr (choć to drugie to temat na oddzielny wątek), natomiast jeśli ktoś z Was ma prośby o jakiś konkretny materiał o Ps CS6, proszę śmiało.
Pozdr!
B.
Ostatnio edytowane przez brzoza ; 07-04-2012 o 14:05
Oczywiście bardzo fajne jest to nowe narzędzie do perspektywy. Ale czy nie lepsze jest...zaznaczenie całego obszaru /Ctrl + A/, następnie /Edit->Transform->Distort/. W tym przypadku mamy możliwość podglądu na bieżąco i nic już nie musimy poprawiać, co w tym pierwszym może być bardzo częste. Co o tym sądzisz ?
Tak, dokładnie tak.
Zresztą wśród narzędzi "Edit" -> "Transform" poza Distort jest również Perspective, które działa w klasyczny sposób. Lekcja z linku powyżej dotyczyła zaś tylko i wyłącznie nowych funkcjonalności narzędzia "Crop Tool".
Dogram jeszcze i umieszczę na stronie krótki materiał także o tych sposobach korekty perspektywy - aby mieć jasność w tym temacie
Dzięki za zwrócenie uwagi na to
Pozdr.
B.
Jest jeszcze w nowym CS6 coś takiego, cytuję:
"Kolejna nowość to funkcja w zakładce Color Range, która umożliwia zaznaczenie odpowiednich partii obrazu pod kątem koloru skóry. Aby funkcja działała jeszcze lepiej producent zdecydował się na dodanie wykrywania twarzy. Po kliknięciu, program automatycznie ustawia odpowiednie wartości, które zaznaczają skóre pojawiającą się na zdjęciu oraz kolory zbliżone do niej".
Czy ewentualnie mógłbyś to wyjaśnić, o co tutaj chodzi ?
Pozdrawiam.