Gdyby chciało mu się pisać na Twój temat, to i Twój nick byłby pewnie napisany poprawnie ;-)
C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L
yyyy.. a mnie sie wydawalo, ze profesjonalny, to znaczy ma wytrzymac duze 'obciazenia', a nie byc 'wiecznym' sprzetem.
Duze obciazenia=duze przebiegi migawki w stosunkowo krotkim czasie.
10 kilo klapniec lustra rocznie, to ja robie na amarskim sprzetem.
Poza tym, zastanow sie, czy chcesz po prostu naprawic aparat, czy chcesz miec go naprawionego za darmo. Na chwile obecna, wychodzi na to, ze problemem jest to, ze naprawy nie bedzie za darmo. Bo alternatywne serwisy maja swoje punkty zaopatrzenia, i moga posiadac dostep do tych czesci. Ale oczywiscie kazda kwota bedzie wyzsza niz 'za darmo' ;P
Pytanie do Ciebie: ile lat po skonczonej produkcji, serwis powinien miec jeszcze KOMPLET czesci serwisowych do danego modelu i DLACZEGO wlasnie taki okres czasu? Odpowiedz uzasadnij :]
PS czy jezeli kupie sobie profesjonalne body z gwarancja 300kilo na migawke, to robiac <10 kilo klatek rocznie, mam prawo wymagac od serwisu naprawy tego body po 30 latach? ;P
u mnie migawka w 5d padla przed 100tys, jak sie dowiem dokladnie ile miala to powiem
bo aparat wlasnie trafil do serwisu
wymiana za free, doliczaja 130zl za czyszczenie
- opcjonalnie
Ostatnio edytowane przez Marcin5D ; 11-04-2012 o 18:27
na doliczenie nie dał bym się naciągnąć... przecież rozbierają aparat więc i jakiś paproszek może dostać się do środka i osiąść na matrycy - dla mnie takie coś to istne naciąganie..
Regulamin pkt 8.
zgodzilem sie
tez uwazam ze nie jest to do konca w porzadku, na zachodzie w takich przypadkach jest czyszczenie za free
no ale tu mamy polskewiec te 130zl juz zaplace za darmowa wymiane migawki
zeby sie potem nie wkurzac ze jest jakis syf w aparacie
Ostatnio edytowane przez Marcin5D ; 11-04-2012 o 21:42
dostalem info z serwisu
migawka w 5d mk1 padla po zaledwie 10900 klapnieciach
aparat kupilem od amatora z uk w super stanie, ale z padnieta migawka, czego nie podejrzewalem bo stan wskazywal wlasnie na mniej wiecej tak maly przebieg
sprzedawca nie poinformowal mnie ze jest padnieta migawka, pewnie sam nie wiedzial ze to akurat migawka
jak widac nie ma reguly i nie ma co sie sugerowac przebiegiem
bo migawka moze pasc w kazdej chwili w kazdym aparacie
Ostatnio edytowane przez Marcin5D ; 18-04-2012 o 20:29
Mam pytanie natury technicznej. Załóżmy że migawka w 5d mk II padnie przy 140k klapnięciu. Serwis zgodnie z tym co piszecie wymieni migawkę za free ale na migawkę mam jeszcze 10k klapnięć gwarancji, czy od nowa 150k?![]()