Pokaż wyniki od 1 do 10 z 94

Wątek: Dlaczego wolę JPG niż RAW?

Mieszany widok

Początki nałogu

Domyślnie

Witam,

To zależy od zdjęcia i obróbki (widać na histogramie kolorów) - różnica jest bardziej widoczna, gdy mocno "obrabiasz" zdjęcie (wyciągasz, zmieniasz kolory, ...). Łatwo sprawdzić - wczytujesz RAW do ACR (np. PSE), ustawiasz 16-bit i przechodzisz do obróbki, a potem to samo, ale ustawiasz 8-bit. Poza tym "puszka" ma słabszy (od PC-ta) procesor (i uproszczone algorytmy), więc "gorzej" przetwarza RAW na JPG

Pozdrawiam, Alex

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Aleximov Zobacz posta
    Poza tym "puszka" ma słabszy (od PC-ta) procesor (i uproszczone algorytmy), więc "gorzej" przetwarza RAW na JPG

Pozdrawiam, Alex
    Hmmm... to nie jest jednak takie proste. Po pierwsze raw w puszce też podlega przemieleniu przez procesor obrazowy. Po drugie to jest procek specjalizowany ze specjalnym softem napisanym tylko do tego celu i współpracujący ze stałym niezmiennym hardwarem.

Mnie jest bardzo bliska idea żeby aparat robił całą robotę za mnie stąd tęsknota do fotografowania w jpg i niechęć do obróbki raw-ów. Jest tylko jeden mały problem - skąd on (aparat) będzie wiedział czego ja chcę :cool:.

BTW: ostatnio doszedł jeszcze jeden argument żeby robić w raw - DLO.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Mnie jest bardzo bliska idea żeby aparat robił całą robotę za mnie stąd tęsknota do fotografowania w jpg i niechęć do obróbki raw-ów. Jest tylko jeden mały problem - skąd on (aparat) będzie wiedział czego ja chcę :cool:.
    Musisz poczekać na 5D Mk VI.Będzie sterowany głosem. Przed naciśnięciem spustu po prostu mu opowiesz co chcesz uzyskać.

Pełne uzależnienie Awatar ripek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mareqm Zobacz posta
    Musisz poczekać na 5D Mk VI.Będzie sterowany głosem. Przed naciśnięciem spustu po prostu mu opowiesz co chcesz uzyskać.

5D Mark IX bedzie już sam chodził na zlecenia
    Canon G10, WP-DC28, :grin: 5d mkIII:grin: 5d mkI 17-40L 24LII 35L 85LII 580II

Uprawnienia umieszczania postów