Strona 8 z 11 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 106

Wątek: [battle] zdjęcia koncertowe

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Mam nadal trochę odmienne odczucia. Na Forum jednak pojawiają się czasem niepotrzebne i "źle sformułowane posty". Myślę, że warto czasem na nie zwrócić uwagę; ale może ja jakiś dziwny jestem?

Uzależniony Awatar mc_iek
    Miasto
    Kępa Niemojewska

Domyślnie

To już moje ostatnie odezwanie się w tym wątku, bo nie widzę sensu dalszego w nim uczestniczenia. Kilka wypowiedzi wprost, że poziom jest mierny, bez dodatkowych wyjaśnień, nie pociągnęło za sobą żadnej reakcji battlowiczów. Zdziwiło mnie więc niezmiernie, że akurat moja ironiczna nieco uwaga spowodowała taką lawinę postów... Najwyraźniej swoje opinie trzeba wyrażać Wojewódzkizmami, inaczej ludzie zaczynają szukać w nich jakichś jakichś wyższych ideologii i złej woli...

Tu są linki do trzech najlepszych zdjęć koncertowych, jakie moim zdaniem popełniłem. Niestety wiszą w sieci od trzech lat, więc na battla się nie nadały...

http://pl.fotoalbum.eu/images/29429/61040/00000008.jpg
    http://pl.fotoalbum.eu/images/29429/61040/00000006.JPG
    http://pl.fotoalbum.eu/images/29429/61040/00000010.jpg
    Nałómta siem odmieniwać kącufkuf po polskiemu!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Brzuchma Zobacz posta
    Hej
    Jak ktoś ma ochotę pokonkurować znów w koncertówkach to się polecam
    Zasady:

.....
    fotki publikowane lub nie - beż różnicy - najlepsze jakie macie
    ......
    1) Brzuchma
    Cytat Zamieszczone przez mc_iek Zobacz posta
    ...

Tu są linki do trzech najlepszych zdjęć koncertowych, jakie moim zdaniem popełniłem. Niestety wiszą w sieci od trzech lat, więc na battla się nie nadały...

http://pl.fotoalbum.eu/images/29429/61040/00000008.jpg
    http://pl.fotoalbum.eu/images/29429/61040/00000006.JPG
    http://pl.fotoalbum.eu/images/29429/61040/00000010.jpg
    Mysle jednak ze sie nadawaly - przynajmniej z formalnego punktu widzenia;-)

Miasto
    Kępa Niemojewska

Domyślnie

Nie nadawały się, bo wiszą w mojej galerii na CB

Domyślnie

Widzisz. Jest cała masa poddziedzin w fotografii, które mnie ruszają i próbuję wydeptywać w nich swoje własne ścieżki. Jestem jednak na tyle realistą, że potrafię dostrzec przeciętność tego, co robię. Lubię fotografować, ale nie uważam, żebym wnosił coś odkrywczego do tej dziedziny sztuki/hobby (jak zwał, tak zwał). Cieszy mnie poprawnie naświetlone zdjęcie, czy poprawny kadr, ale samo to nie jest jeszcze wyznacznikiem świetności tego co robię. Mam w archiwum kilkaset zdjęć koncertowych, robionych przy okazji "siedzenia za gałami" na tychże i ujęcia, które mógłbym tu zaprezentować nie różnią się od kilku ujęć wystawionych do tego battla, chyba że na niekorzyść. [...]
    Głupi byłbym gdybym uważał, że moje zdjęcia są nieprzeciętne albo odkrywcze i siedział jeszcze na c-b zamiast robić zdjęcia dla jakiegoś magazynu albo tourować z jakimś fajnym zespołem. Niepowtarzalne zdjęcia to robi Bart? Bartosz? (nie wiem w końcu) Skowron. Wstawiłem je tylko dla zabawy. Zabawa nie wyklucza nauki, a nawet to lepiej jeżeli podczas zabawy uczymy się czegoś. Ale jak na razie to z tej paplaniny, ani ja, ani battlowi kamraci niczego się nie nauczyliśmy. Nikt nie podpowiedział jaki inny kadr, przysłonę, postprocess czy cokolwiek zastosować.
    ps. Ja swoje najlepsze, moim zdaniem zdjęcia koncertowe pokazałem już w galerii na CB i choćby z tego tytułu nie wystawiłem ich w battlu.
    Moje koncertowe też były publikowane i bardzo łatwo znaleźć je w internecie, więc to nie wymówka moim zdaniem. Warunek autora battla, żeby dopuścić zdjęcia publikowane moim zdaniem bardzo rozsądny, bo dla wielu koncert na zawołanie to ciężka sprawa. Ktoś widział dane zdjęcia wcześniej? Ok, jakoś wpłynie to na jego ocenę, nie dbam o to, ale kto będzie specjalnie googlował, żeby po "znajomości" głosować? Także uważam, że mogłeś spokojnie z nami startować. Do reszty odniosę się jutro po zamknięciu ankiety.

Początki nałogu Awatar grzegorzki
    Miasto
    Cavan / Kielce

Domyślnie

To co napisales ma niewiele wspolnego z osobowoscia fotografa. Pytalem, bo pewien psycholog chcial mnie wciagnac w spotkania terapeutyczne, blednie sie to zwie FotoTerapia. Co innego rysunek czy odreczne pismo, do czego juz dawno dorobiono teorie, ze pochylone pismo czy zawijasy obrazuja pewne cechy osobowosci. No i poza tym wiecznie zywy dylemat czy kulak moze byc prawdziwym komunista, w tlumaczeniu czy mniej niz przecietny typek moze palnac swietna fotografie.
    Koncert muzyki klasycznej, nawet w wykonaniu Filharmoników Wiedeńskich wizualnie przegra z koncertem DiscoPolo w remizie, a co dopiero z dobrze oprawionym koncertem rockowym...
    Koncert moze i przegra, ale zdjecia z koncertu muzyki klasycznej beda ciekawsze. Nie zgadzasz sie ? To czemu pokazujesz tylko zdjecia muzykow z intrumentami 'klasycznymi' ?
    P.S. Dopiero teraz zajarzylem, ze mam troche zdjec 'koncertowych' z koncertow ulicznych... Szkoda.
    6D - EF 24-70/2.8L USM + EF 50/1.8 II + EF 70-300/4-5.6 IS USM + EF 85/1.8 USM - 580EX II + YN565EX + YN568EX- YN-622C - Bowens 500R kit + akcesoria
    Nie mnie się wtrącać biskupom w robotę.

Miasto
    Kępa Niemojewska

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez grzegorzki Zobacz posta
    P.S. Dopiero teraz zajarzylem, ze mam troche zdjec 'koncertowych' z koncertow ulicznych... Szkoda.
    Brawo! Mniej więcej to chciałem sprowokować!

Domyślnie

Tak jak wspominałem odniosę się teraz do reszty wypowiedzi.
    [...]Przyjrzyj się tym zdjęciom, kilka z nich przedstawia gitarzystów w takich samych pozach, chociaż robione były przez różnych fotografów. Jedyna różnica to ubiór/fryzura i światło (ale to akurat nie zależy od fotografa, tylko od oświetleniowców koncertowych).
    Zgadzam się.
    Jedyne co można w tej sytuacji ocenić, to poprawność techniczną zdjęcia, jako takiego, bo ocena kolorystyki bardziej należy się ludziom odpowiedzialnym za koncert, niż fotografowi.
    Nie zgadzam się. Spójrz na set #2. Wygląda mi to na tekstury i mnóstwo pędzelkowania. Żałuję, że ja nie wpadłem na pomysł zmiany koloru oświetlenia, ujednoliciło by to mój zestaw. Set #3, oświetlenie takie samo, a na 3-cim zdjęciu duuuużo chłodniej - widoczny zamysł fotografa.
    Nie mam nic przeciwko konkursom, bo z doświadczenia w innej dziedzinie wiem, że są one bardzo mobilizujące, ale wiem też, że często wynik ich jest kwestią przypadku. Gdy koncert jest dobrze oprawiony wizualnie, to przeciętne zdjęcie będzie wyglądało ciekawiej, niż przy statycznym koncercie w klasycznym oświetleniu. Więc co mamy oceniać, fotografa czy realizatora świateł? Koncert muzyki klasycznej, nawet w wykonaniu Filharmoników Wiedeńskich wizualnie przegra z koncertem DiscoPolo w remizie, a co dopiero z dobrze oprawionym koncertem rockowym... [...]
    Racja, że przy dobrze oświetlonym koncercie jest mniej roboty niż przy tych które odbywają się w małych klubikach a światło zamiast świecić na artystów, jest skierowane w publiczność lub podświetla ścianę. Sam nieraz się z tym spotkałem. Dlatego jeżeli jesteś świadomy, jak dużą rolę gra oświetlenie w koncertach, to możesz zagłosować na pozornie(!) gorszy set. Na przykład, zamiast na dobrze oświetlony zestaw #2, zagłosować na zestaw #3 za to jak autor poradził sobie z wyciąganiem twarz i innych słabo oświetlonych detali. Ja jak widzę, że startujący nie mieli równych szans, staram się wczuć w ich rolę i oceniam według wysiłku jaki włożyli w dane zdjęcia. Profesjonalistów dla których to chleb powszedni, można inaczej oceniać moim zdaniem.

Jako, że już po głosowaniu i można się przyznawać do zdjęć - mój zestaw to #5.
    Zagłosowałem na #1, obstawiam, żę to Jerzego M
    pro: pokazany cały zespół, imho oddany nastrój koncertu
    contra: zdjęcia wywołane z różną ekspozycją, na 3-cim zdjęciu głównym tematem jest imho mikrofon, niespójność kadrów (pion, poziom, pion)

#2 obstawiam, że to Brzuchma
    pro: bardzo dobra manipulacja kolorem, spójność kadrów, uchwycone ekspresje
    contra: tekstury, pokazanie tylko Darskiego, który przecież nie jest solistą, a częścią zespołu Behemot

#3, nie wiem czyje
    pro: jak już wspominałem - ładnie wyciągnięte detale z cieni, tylko poziome kadry
    contra: również nie cały zespół pokazany, okazyjnie pojawia się wokalista na 2-gim zdjęciu. Różne balanse bieli. Moim zdaniem w ogóle nie oddany nastrój koncertu. Mały klubik, artyści wyglądają jakby wykonywali jakiś porządny punk lub hardcore, a zdjęcia imho niestety tego nie oddają.

#4, również nie wiem kto to
    pro: w miarę ciekawe emocje złapane
    contra: kadry pionowe i poziome, balans bieli, poucinany bass i różne części ciała poza 3-ką. Również brak reszty zespołu (chyba)

Jak składałem swój zestaw? Na początku wybrałem najciekawsze zdjęcia, niestety okazało się, że brak jest gitarzysty, dlatego też odrzuciłem jedno zdjęcie i zamiast niego wstawiłem to pionowe, które zepsuło spójność. Żałuję, że nie zmieniłem tego niebieskiego tła na czerwone. Byłoby lepiej. Zdjęcia dobrałem tak, aby oglądający miał wrażenie jakobym przedstawiał mu zespół. 1 gitarzysta, 2 gitarzysta w oddali, basista/wokalista na pierwszym planie 3, wokalista/gitarzysta daje czadu w tle perkusista. 3 to tak poza tym moje ulubione zdjęcie chociaż główny bohater rozmyty. Starałem się utrzymać relatywnie niskie iso i krótkie czasy, ale niestety artysta był zbyt energiczny nawet dla 1/320s.
    Z tego co mi do głowy na teraz przychodzi to tyle. Wszystkie opinie, które zawarłem powyżej są tylko moją opinią i każdy ma prawo się z nią zgadzać lub nie.

Gratuluję zwycięzcy!

Bywalec
    Miasto
    Koszalin

Domyślnie

Opa_Apo - zestaw nr 3 jest mój. Zacznę od początku:

Zestaw nr 1:
    +: Chyba pokazany cały zespół, kombinowanie z kadrami, kadry szerokie oraz wąskie w zestawie
    -: różne ekspozycje, szkoda przepału na pierwszym zdjęciu oraz uciętej prawej strony, 2gi kadr trochę dla mnie za ciemny, trzeci jest okej

Zestaw nr 2 (na to głosowałem):
    +: Uporządkowane kadry, ciekawe momenty, ogólnie jak najbardziej za, ale...
    -: ... po co ta obróbka i dodane kolejne warstwy? Widocznie tak miało to wyglądać, ale i tak prezentuje się bardzo dobrze. Ale z czystej ciekawości do bitwy chciałbym zobaczyć kadry bez dodatkowych warstw :-).
    Gratuluję pierwszego miejsca :-).

Zestaw nr 3 (mój):
    Teraz już mogę zdradzić to, o czym wcześniej pisałem. Otóż do bitwy przyjąłem sobie dodatkowe kryteria. Wysłałem ostatni koncert jaki fotografowałem oraz na każdym zdjęciu musiał być basista grupy. Dlaczego? Uznałem, że tak będzie po prostu ciekawiej i będzie większa zabawa ;-). Też haczyk polegał na tym, że zdjęcia powstały praktycznie przy użyciu tylko jednego obiektywu, bo nie szedłem z zamiarem fotografowania.
    Oświetlenie na zdjęciu trzecim było niebieskie - nic tam z kolorem nie kombinowałem. Ogólnie nie mam zwyczaju zmieniać tego, w jaki sposób zostało zdjęcie zrobione. Jedyne co robię, to w LR wywołuję RAWy na zasadzie zmiany kontrastu, ustawienia WB, zmniejszenia lub zwiększenia ekspozycji itp.

Co uznaję za minus? Faktycznie niepotrzebnie dałem tylko jednego członka zespołu oraz przyjąłem kryterium ostatniego koncertu - teraz żałuję. Razi mnie też ucięty dół 2giego kadru...

Zestaw 4:
    +: trzeci kadr najlepszy z całej serii oraz ciekawe w miarę ciekawe momenty
    -: wszystkie kadry poucinane, jakościowo trochę średnio to wygląda - szczególnie drugie zdjęcie.

Zestaw 5:
    +: ładne kolory, kadry też ciekawe z przewagą na 2. (trzeci dynamiczny, ale widziałbym w BW), ogólnie czysto i przyjemnie się ogląda.
    -: Trzecią fotografię widziałbym w BW, w pierwszym nie odpowiada mi sposób kadrowania (po prostu nie lubię tak i już ;-) ).

Dziękuję za kolejną bitwę :-). Osobom, którym moje prace się spodobały na tyle, aby oddać swój głos właśnie na mój zestaw - wielkie dzięki! Urażonych poziomem moich prac serdecznie pozdrawiam ;-).
    5D III + 60D
    S8/3,5 + T11-16/2.8 + C24/1,4L + C50/1.4 + C85/1.8 + C70-200/2,8L
    C430EXII + C580EXII
    + parę innych gratów :-)

Domyślnie

Gratulacje dla autora setu #2 za bezdyskusyjne zwyciestwo!, liczba oddanych glosow mowi wszystko, wiec zbednym jest dorabiac do tego wlasne teorie:wink:
    Jako autor setu #1 dziekuje wszystkim ktorzy oddali swoj glos na moje fotki....oraz dziekuje "szczemat "za twarda walke ramie w ramie:grin:
    Krotko odniose sie do poszczegolnych setow, zaczne moze od setu #5
    - bardzo udane pierwsze dwie fotki, ciezko wytknac slabe punkty, co do trzeciej to rozjechana ostrosc raczej ja dyskwaifikuje.
    Set #4, tylko trzecie zdjecie potrafi sie obronic, drugie bylo by ok, gdyby bylo nizej skadrowane, pierwsze powiela w pozie drugie, ale kadr( ucieta dlon i gryf ) i uchwycone swiatlo nie sa jego mocna strona.

Set #3, najblizszy klimatom ktore podobaja mi sie w fotografii koncertowej, minimum ingerencji w pp, szkoda ucietego dolu na dwojce.

Set #2 . Zwyciezcow sie nie osadza, kon jaki jest wszczscy widza. Raz jeszcze gratuluje!

Set #1. Wszystkie kadry sa orginalne tak jak wyszly z puszki, RAWy wolane w Aperture, ...i tyle, zero ingerencji. Gdybym mial go jeszcze raz wystawic, to na pewno przycial bym lewy dolny rog Ani Wyszkoni - PRZEPRASZAM pania Anie za te "panienke" kilka postow wyzej :wink:
    Swiatlo na pierwszym moze wygladac na przepal, ale tutaj nic bym nie zmienil - tak lubie, natomiast szkoda tych poucinanych stop Ani Wyszkoni
    Jeszcze tylko jedno zdanie tak ogolnie, zrobic dobre zdjecie koncertowe oddajace jego atmosfere, jest bardziej zlozona sprawa niz wiekszosci sie wydaje. Zgrac ekspresje muzykow ze zmieniajacym sie non stop swiatlem w jeden dobry kadr nie PSujac nic potem w PP, majac na plecach rozszalaly tlum to nie takie proste jak w kosciele gwizdnac:-D. Prawdziwy battle byl by wtedy gdybysmy fotografowali ten sam koncert - a tak to tylko fajna zabawa, za ktora wszystkim uczestnikom dziekuje!
    Peace.

Strona 8 z 11 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów