Strona 5 z 11 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 104

Wątek: Nowy rekord przebiegu migawki.

Bywalec Awatar justanimage
    Miasto
    Radom City

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez biodar Zobacz posta

btw zna ktoś rekord "światowy" żywotności migawki 1Ds w klapnięciach oczywiście ?
    Piekny rekord, ale do PR-owskichej piany jaki to Canon jest fantastyczny, ja dorzuce swoje smutne 3 grosze szarej rzeczywistości:
    Mam starego 1ds digital. W grudniu '11, w okolicach 120tys. migawki zepsuł się.
    Według Żytniej padł "silnik naciagu migawki" i nie naprawią go bo nie ma już części zamiennych. czyli mam fajny przycisk do papieru...
    Bardzo się rozczarowałem polityką Canona i zupełnie straciłem serce do tej firmy.
    Rozumiem, że elektronika się może popsuć i że teraz firmy powoli przyzwyczają klientów że po 2-3 latach trzeba wymieniać sprzęt, ale żeby raptem po 7 latach od zakończenia produkcji, sprzet PRO, który na początku kosztował 8tys dolarów, trzeba było wyrzucic na śmietnik bo firma nie ma już częsci, to moim zdaniem wielkie przegięcie. Za tyle ile żądaja za sprzet pro, powinni trzymac części 20-30 lat!

Tak wiec duzy minus dla Canona za olewanie klientów.
    600D + Tokina 19-35 + T28-75 + C50 1.4 + C70-210

Początki nałogu

Domyślnie

Przepisy nie narzucają na producenta obowiązku produkowania części zamiennych do wytwarzanych przez siebie towarów. Jedynie w okresie gwarancji muszą dysponować tymi częściami, po tym okresie o zabezpieczenie musi się martwić nabywca. I to się odnosi do wszystkich producentów.
    CMEHA - reszta to upgrade

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Kiedyś w autoryzowanym serwisie samochodowym usłyszałem, że jest obowiązek zapewnienia części zamiennych przez 10 lat od zakończenia produkcji danego modelu samochodu. Jeśli to prawda (a słyszałem to kilka razy) to przeczy to w pewnym sensie powyższemu stwierdzeniu.

Początki nałogu

Domyślnie

tak napisali na stronie UOKiK, właściwie powinienem od razu podać link, żeby nie było że coś wymyślam.
    CMEHA - reszta to upgrade

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez latant Zobacz posta
    tak napisali na stronie UOKiK, właściwie powinienem od razu podać link, żeby nie było że coś wymyślam.
    Trochę się pogubiłem.Piszesz na przemian o firmie Canon i o serwisie który jest inna firmą.
    Czy zwracałeś się do firmy Canon?Co odpowiedzieli?

Pełne uzależnienie

Domyślnie

No i jest tam napisane cyt. "Istnieje jednak kilka mechanizmów prawnych, które w praktyce wymuszają, aby producenci np. sprzętu AGD, RTV albo firmy motoryzacyjne szybko nie zaprzestali produkcji części do wytwarzanych przez siebie modeli."

Bywalec Awatar MaciejDlugosz
    Miasto
    okolice Rzeszowa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez justanimage Zobacz posta
    [...] dorzuce swoje smutne 3 grosze szarej rzeczywistości:
    Mam starego 1ds digital. W grudniu '11, w okolicach 120tys. migawki zepsuł się.
    Według Żytniej padł "silnik naciagu migawki" i nie naprawią go bo nie ma już części zamiennych.
    I nie podpada to pod gwarancję i gratisową wymianę do 150.000 cykli? Czyli według serwisu w Polsce ten "silnik naciągu migawki" jest wydzielony kompletnie od migawki? A migawka nie stanowi zespołu: silnik + elektronika + kurtyna?? Np. tutaj migawka do 1Ds Mark I, II, III w jednakowych pieniądzach ($172):

http://www.darntoothysam.com/product...pair-Part.html

Exacta (klisza) -> Zenit ET (klisza) -> Canon 300D (6Mpix) -> Canon 1D (4Mpix) -> Nokia 9500 (0,3 Mpix) -> Nikon D40 (6 Mpix) -> Nokia E90 (3 Mpix) -> Nikon D7000 (16 Mpix) -> Canon 1Ds (11 Mpix)

Początki nałogu
    Miasto
    Krakówek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Przemek_PC Zobacz posta
    Kiedyś w autoryzowanym serwisie samochodowym usłyszałem, że jest obowiązek zapewnienia części zamiennych przez 10 lat od zakończenia produkcji danego modelu samochodu. Jeśli to prawda (a słyszałem to kilka razy) to przeczy to w pewnym sensie powyższemu stwierdzeniu.
    Jaki masz przewidywany czas uzytkowania samochodu, a jaki jest czas uzytkowania aparatu?

Po drugie, jezeli producent samochodu zaprzestalby produkowania czesci zamiennych, to w miare szybko zaczeli by produkowac je dostawcy alternatywni. Wiec producentowi samochodow taka sytuacja nie byla by na reke.

Po trzecie, jaka jest srednia cena zakupu nowego samochodu, a jaka lustrzanki? No to juz wiesz, czemu oplaca sie produkowac czesci zamienne do samochodu, a do aparatu juz nie :P Po prostu, zepsuty aparat latwiej jest wyrzucic, niz go naprawiac. A zakup samochodu to jednak powazny wydatek.

Dopiero zaczyna Awatar Flar
    Miasto
    Sosnowiec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sylwek2k Zobacz posta
    Jaki masz przewidywany czas uzytkowania samochodu, a jaki jest czas uzytkowania aparatu?... A zakup samochodu to jednak powazny wydatek.
    No wg mnie aparaty dłużej potrafią służyć niż samochody. Szczególnie te z segmentu PRO. Pomijam kwestię porównywalnej ceny topowych 1D oraz podstawowych samochodów.

Początki nałogu
    Miasto
    Krakówek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Flar Zobacz posta
    No wg mnie aparaty dłużej potrafią służyć niż samochody. Szczególnie te z segmentu PRO. Pomijam kwestię porównywalnej ceny topowych 1D oraz podstawowych samochodów.

Dlaczego chcesz porownywac z jednej strony topowe modele DSLR, a z drugiej strony podstawowe modele samochodow? Porownuj w tej samej kategorii.

Podstawowy model aparatu to koszt ~2-3 tysiecy pln. Postawowy model samochodu to 30-40 tys. pln.

topowe modele DSLR, to koszt 20 -30 tys. pln. Topowe modele samochodow, to koszt czasem i 2-3 mln pln, zwykle w okolicach 300-400 tys pln :]

Ciekawe ile % osob, korzysta jeszcze z aparatu cyfrowego sprzed 10 lat... Bo % osob korzystajacych z samochodu 10letniego i starszego jest calkiem spory

Strona 5 z 11 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów