Strona 7 z 11 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 106

Wątek: [battle] zdjęcia koncertowe

Uzależniony Awatar mc_iek
    Miasto
    Kępa Niemojewska

Domyślnie

Widzisz. Jest cała masa poddziedzin w fotografii, które mnie ruszają i próbuję wydeptywać w nich swoje własne ścieżki. Jestem jednak na tyle realistą, że potrafię dostrzec przeciętność tego, co robię. Lubię fotografować, ale nie uważam, żebym wnosił coś odkrywczego do tej dziedziny sztuki/hobby (jak zwał, tak zwał). Cieszy mnie poprawnie naświetlone zdjęcie, czy poprawny kadr, ale samo to nie jest jeszcze wyznacznikiem świetności tego co robię. Mam w archiwum kilkaset zdjęć koncertowych, robionych przy okazji "siedzenia za gałami" na tychże i ujęcia, które mógłbym tu zaprezentować nie różnią się od kilku ujęć wystawionych do tego battla, chyba że na niekorzyść. Przyjrzyj się tym zdjęciom, kilka z nich przedstawia gitarzystów w takich samych pozach, chociaż robione były przez różnych fotografów. Jedyna różnica to ubiór/fryzura i światło (ale to akurat nie zależy od fotografa, tylko od oświetleniowców koncertowych). Jedyne co można w tej sytuacji ocenić, to poprawność techniczną zdjęcia, jako takiego, bo ocena kolorystyki bardziej należy się ludziom odpowiedzialnym za koncert, niż fotografowi. Nie mam nic przeciwko konkursom, bo z doświadczenia w innej dziedzinie wiem, że są one bardzo mobilizujące, ale wiem też, że często wynik ich jest kwestią przypadku. Gdy koncert jest dobrze oprawiony wizualnie, to przeciętne zdjęcie będzie wyglądało ciekawiej, niż przy statycznym koncercie w klasycznym oświetleniu. Więc co mamy oceniać, fotografa czy realizatora świateł? Koncert muzyki klasycznej, nawet w wykonaniu Filharmoników Wiedeńskich wizualnie przegra z koncertem DiscoPolo w remizie, a co dopiero z dobrze oprawionym koncertem rockowym...

ps. Ja swoje najlepsze, moim zdaniem zdjęcia koncertowe pokazałem już w galerii na CB i choćby z tego tytułu nie wystawiłem ich w battlu.
    Ostatnio edytowane przez mc_iek ; 17-03-2012 o 23:59
    Nałómta siem odmieniwać kącufkuf po polskiemu!

Bywalec
    Miasto
    Koszalin

Domyślnie

Ależ jak najbardziej traktuję to jako zabawę :-). Jedyne o co prosiłem, to o bardziej konstruktywną krytykę niż to, co zostało powiedziane na początku bardzo ogólnikowo. Nawet jeżeli przegram, to jest to dla mnie sygnał, że mam nad czym pracować i mnie to mobilizuje do dalszej pracy. Jak wygram - również będą dalej nad sobą pracował. Naprawdę można wiele rzeczy powiedzieć w sposób cywilizowany, a nie kończyć na niemiłych ogólnikach.
    5D III + 60D
    S8/3,5 + T11-16/2.8 + C24/1,4L + C50/1.4 + C85/1.8 + C70-200/2,8L
    C430EXII + C580EXII
    + parę innych gratów :-)

Miasto
    Kępa Niemojewska

Domyślnie

Ale co uważasz za niemiłe ogólniki, bo może to nie my powinniśmy tu wyjaśniać sobie co i jak?

Początki nałogu Awatar grzegorzki
    Miasto
    Cavan / Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mc_iek Zobacz posta
    Ale co uważasz za niemiłe ogólniki, bo może to nie my powinniśmy tu wyjaśniać sobie co i jak?
    Prawdopodobnie kolega uwaza za owe niemile ogolniki, to, ze nic nie majac do powiedzenia o zdjeciach, kpisz sobie z autorow po calosci.
    A to jest kilku autorów? Hmmm...
    Czy to nie jest (calkiem subtelna) kpina? Albo to
    Nie no ja wiem, że jak wokalista trzyma inaczej mikrofon na dwóch różnych zdjęciach, albo jeden jest w krótkich majtkach a drugi w długich spodniach, to różnica jest kolosalna i odzwierciedla osobowość fotografa...
    No i oczywiscie odwracasz kota ogonem.
    A teraz popatrzcie, zadałem lekko prowokacyjne pytanie i już zaczęła się wojna. Zastanówcie się teraz, czy aby na pewno traktujecie tego battla jak zabawę? Jeden głos "nie po myśli" i już awantura...
    Nie zaczela sie zadna wojna, nie ma awantury, mimo ze sie o to starales. Po prostu ktos ci zwrocil uwage, ze wystawiajac swoje zdjecia oczekiwal opinii, a nie dworskich zarcikow. Zdaje sobie sprawe, ze porzadna krytyka (pozytywna badz negatywna) jest sztuka. Nikt pewnie nie oczekuje subtelnych analiz, tylko opinii. No i sam fakt wyslania zdjec przez az 1/3 promila uzytkownikow zasluguje na uznanie. Na ta chwile sa to najlepsze zdjecia koncertowe na jakie stac prawie 16000 uzytkownikow Canon Board.

Moglbys rozwinac jedna mysl ktora mnie zaciekawila ? Chodzi o rozpoznawanie osobowosci fotografia po jego zdjeciach. Masz taka umiejetnosc ? Jesli chodzi o osobowosc osoby portretowanej, to pewnie kazdemu cos sie obilo o uszy, ale fotografa ? Pytanie jak najbardziej powazne z mojej strony.
    6D - EF 24-70/2.8L USM + EF 50/1.8 II + EF 70-300/4-5.6 IS USM + EF 85/1.8 USM - 580EX II + YN565EX + YN568EX- YN-622C - Bowens 500R kit + akcesoria
    Nie mnie się wtrącać biskupom w robotę.

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Pozwolę sobie wrzucić swoje 3 grosze, chociaż nie brałem udziału w battlu.
    Wydaje mi się, że ze pojęcie "zdjęcia koncertowe" podlega pewnemu trudnemu do przeskoczenia ograniczeniu, jakim jest "dozwolone miejsce" z którego robimy zdjęcia.
    To ograniczenie warunkuje niejako "identyczność kadrów".
    Trzeba ogromnego indywidualizmu i jeszcze większego otrzaskania z tematem, żeby stojąc w jednej fosie z kolega fotografem, mieć zdjęcia na tyle rózne, by dało sie ocenic, kto zrobił które. Dlatego np. ja zdecydowanie wolę iść na koncert jako "zaproszony przez zespół fotograf" niż przepychac się łokciami w fosie, albo znosić fochy "manażerów". Mogę sobie pochodzić przez cały koncert dookoła sceny, poszukać fajnych kadrów i pofotografować z róznych miejsc.
    Dlatego tez wolę fotografować lokalne zespoły, niż skomleć do gwiazd o łaskawe zezwolenie wykonania fotografii na ich przecudownym koncercie, który dla mnie kończy sie zazwyczaj po 3 utworach, bo wynocha.
    W zaprezentowanym battl'u są 2 zdjęcia, które mi się spodobały. Każde z innego setu, niestety. Dlatego miałem trudny wybór i zagłosowałem na ten set, który miał dodatkowo lepszą formę. Mój głos dostał set nr 1, a przegrał z nim set nr 4, który ma zbyt wiele "identycznych" ujęć, chociaż zdjęcie 5 uważam za bardzo udane.
    Ostatnio edytowane przez dinderi ; 19-03-2012 o 09:01
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Miasto
    Kępa Niemojewska

Domyślnie

Posłużę się analogią z innej dziedziny. Zdarza mi się jurorować w pewnym typie przeglądów piosenki. Zgłaszają się do nich "młodzi-gniewni", którzy po niekorzystnym dla nich werdykcie mają pretensje do jury, że nie doceniło ich wysiłków bo przecież nie fałszowali i nie zapomnieli tekstu. Często przychodzą rozżaleni z pytaniem "co zrobiłem źle?" i trudno im przyjąć do wiadomości, że poprawność to nie to samo co doskonałość. Na wielu konkursach nie przyznaje się nagród z braku odpowiedniego poziomu wykonań konkursowych. W battlu ktoś wygra, bo dostanie najwięcej głosów, ale nie ma możliwości wyrażenia swojej dezaprobaty... Jak widać.

Miasto
    Kępa Niemojewska

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez grzegorzki Zobacz posta
    Moglbys rozwinac jedna mysl ktora mnie zaciekawila ? Chodzi o rozpoznawanie osobowosci fotografia po jego zdjeciach. Masz taka umiejetnosc ? Jesli chodzi o osobowosc osoby portretowanej, to pewnie kazdemu cos sie obilo o uszy, ale fotografa ? Pytanie jak najbardziej powazne z mojej strony.
    Potrafię rozpoznać, czy zdjęcie do mnie przemawia, a to jednak w dużym stopniu zależy od fotografa, choć zapewne od moich zainteresowań również.
    Ostatnio edytowane przez mc_iek ; 19-03-2012 o 12:27

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Posłużę się analogią z innej dziedziny. Zdarza mi się jurorować w pewnym typie przeglądów piosenki. Zgłaszają się do nich "młodzi-gniewni", którzy po niekorzystnym dla nich werdykcie mają pretensje do jury, że nie doceniło ich wysiłków bo przecież nie fałszowali i nie zapomnieli tekstu. Często przychodzą rozżaleni z pytaniem "co zrobiłem źle?" i trudno im przyjąć do wiadomości, że poprawność to nie to samo co doskonałość. Na wielu konkursach nie przyznaje się nagród z braku odpowiedniego poziomu wykonań konkursowych. W battlu ktoś wygra, bo dostanie najwięcej głosów, ale nie ma możliwości wyrażenia swojej dezaprobaty... Jak widać.
    Przychylam się do tego co piszesz. I nie uważam, żebyś napisał coś, co jest Ci tutaj zarzucane. Wyraziłes swoje zdanie o zdajęciach w battlu w sposób zupełnie normalny. Również odnoszę wrażenie, że "feedback" jest poważnie przesadzony.
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Bywalec
    Miasto
    Koszalin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez grzegorzki Zobacz posta
    Prawdopodobnie kolega uwaza za owe niemile ogolniki, to, ze nic nie majac do powiedzenia o zdjeciach, kpisz sobie z autorow po calosci.

Czy to nie jest (calkiem subtelna) kpina? Albo to

No i oczywiscie odwracasz kota ogonem.

Nie zaczela sie zadna wojna, nie ma awantury, mimo ze sie o to starales. Po prostu ktos ci zwrocil uwage, ze wystawiajac swoje zdjecia oczekiwal opinii, a nie dworskich zarcikow. Zdaje sobie sprawe, ze porzadna krytyka (pozytywna badz negatywna) jest sztuka. Nikt pewnie nie oczekuje subtelnych analiz, tylko opinii. No i sam fakt wyslania zdjec przez az 1/3 promila uzytkownikow zasluguje na uznanie. Na ta chwile sa to najlepsze zdjecia koncertowe na jakie stac prawie 16000 uzytkownikow Canon Board.

A ja ze swojej strony zakończę tę jałową dyskusję. Kolega, którego cytuję napisał dokładnie to, o co mam żal do wymienionych przeze mnie userów. Wony z nikim nie rozpoczynam, kłócić się nie chcę, bo każdy ma prawo do swojego zdania. Moim zdaniem jednak sposób - a raczej ton - wypowiedzi był raczej mierny. Stąd moje wcześniejsze słowa.

Cytat Zamieszczone przez mc_iek
    Ale ja się nie pytam co źle zrobiłem, bo doskonale wiem, że nie są to najlepsze zdjęcia koncertowe, ale -moim zdaniem coś w sobie mają (piszę o swoim secie, który jeszcze jest owiany tajemnicą) i wstawiłem je celowo. Liczyłem po prostu na konstruktywną krytykę w przypadku, gdyby zdjęcia nie przypadły do gustu komuś i tyle. Możesz mnie oceniać jako "młodego-gniewnego", ale przyjmuję negatywną ocenę zdjęć, więc nie wiem po co ta wzruszająca historyjka o konkursie piosenki

Dla mnie EOT. Dziękuję za uwagę :-).
    5D III + 60D
    S8/3,5 + T11-16/2.8 + C24/1,4L + C50/1.4 + C85/1.8 + C70-200/2,8L
    C430EXII + C580EXII
    + parę innych gratów :-)

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dinderi Zobacz posta
    Przychylam się do tego co piszesz. I nie uważam, żebyś napisał coś, co jest Ci tutaj zarzucane. Wyraziłes swoje zdanie o zdajęciach w battlu w sposób zupełnie normalny. Również odnoszę wrażenie, że "feedback" jest poważnie przesadzony.
    Też uważam, że sprawa się rozdęła zupełnie niepotrzebnie. Po prostu koń jaki jest każdy widzi, a że kolega to zwerbalizował no to się zaczęła zbędna polemika.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Strona 7 z 11 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów