Strona 69 z 128 PierwszyPierwszy ... 1959676869707179119 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 681 do 690 z 1273

Wątek: Canon 5d mark III - oficjalnie... i nieoficjalnie ;)

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Poczekajmy na testy użytkowników i dywagujmy.Za chwilę będziemy mieć tu wojnę o ile już nie mamy.

Początki nałogu

Domyślnie

Pytanie Zaix posiadasz już 5d III z 24-70 2.8 L II bo widzę że masz w stopce a dostępność obiektywu w BH na 12 kwiecień 2012 Magia Powoli ten wątek zaczyna się robić marketingowy tylko w jakim celu??
    CANON Laik

Pełne uzależnienie Awatar xxkomarxx
    Miasto
    Rzeszów, Tarnobrzeg, Sandomierz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zaix Zobacz posta
    Cóż...długo się mierzyłem z powrotną przesiadką na Nikona. Stwierdziłem, że poczekam na 5d3, w międzyczasie sprzedałem 5d2. Zostało mi jednak sporo optyki, dodatkowo na gwarancji więc decyzja dość trudna do podjęcia. Zobaczyłem wiele sampli, chyba za wiele, decyzja o powrocie na stare śmieci już raczej przesądzona na 85 %. Takiej papki, braku szczegółu, krawędzi o ostrości nie widziałem dawno na FF. Przykre i boli, szczególnie jak inwestowało się w mocno rozwijaną pasję z myślą o zakupie nowego 5d3 a tu wielkie rozczarowanie, przynajmniej bazując na samplach oficjalnych i mniej oficjalnych. Prawdopodobnie poczekam jeszcze do finalnych testów bazujących na wersji produkcyjnej mając nadzieję na cud. Tak zcyfryzowanych zdjęć na prawdę dawno nie widziałem, iso 100, 200-kiepko wg mnie. Z tego czytałem to filtr AA w nowej 5 miał być słabszy niż w 5d2, tym samym zdjęcia powinny być żyletą. Ciężko mi uwierzyć w to co widzę. Z systemem chciałem się rozstać od dawna, wszedłem w Canona dla studia, ale jak widać wystarczyło poczekać rok z Nikonem. Po nowej piątce spodziewałem się zdecydowanie lepszego AF, lepszego pomiaru światła, czystego ISO 100 i 200, braku bandingu i realnego x-sync na poziomie 1/250 (200), zwiększenie DR, trochę lepszego zachowania na wyższych czułościach, nie oczekiwałem zwiększenia rozdzielczości bo i po co, 21 mpix to zdecydowanie wystarczająco do wielu, wielu celów, uwzględniając umiejętne cropowwanie. Mając na szali wyścig rozdzielczości vs polepszenie parametrów obrazowania (DR, ISO) zdecydowanie preferuję to drugie. Ale skoro spełnienie tych założeń na papierze ma zostać okupione taką stratą szczegółów i ostrości to niestety ale dziękuje bardzo. Papka cyfrowa, za dodatkowo 15000 (!!!) zł to niestety nie moja gra. Chciałem w tym roku zakupić optykę (35 i 10,5), wielka szkoda bo optyka Canona jest wyjątkowo udana (oczywiście nie wszystko), a wygląda na to, że jej właściwości zostaną z premedytacją zniszczone zachowaniem 5d3, ciężko na to spojrzeć inaczej. Ogólnie dziwna sprawa, 5d2 to klasyka, w zasadzie marka sama w sobie jeżeli chodzi o IQ, detal...a teraz coś takiego, kto i co za tym stoi???

Sprzedałem rodzinę dom samochód chcąc kupić nowe 5d mk3 i teraz się okazuje że nie spełnia moich oczekiwań chyba się zastrzelę. Takie pitulenie na podstawie kilku zdjęć zamieszczonych w internecie. Żenujące to już jest
    Ostatnio edytowane przez xxkomarxx ; 07-03-2012 o 12:43

sv
    Guest

Domyślnie

Cóż...długo się mierzyłem z powrotną przesiadką na Nikona. Stwierdziłem, że poczekam na 5d3, w międzyczasie sprzedałem 5d2. Zostało mi jednak sporo optyki, dodatkowo na gwarancji więc decyzja dość trudna do podjęcia. Zobaczyłem wiele sampli, chyba za wiele, decyzja o powrocie na stare śmieci już raczej przesądzona na 85 %. Takiej papki, braku szczegółu, krawędzi o ostrości nie widziałem dawno na FF. Przykre i boli, szczególnie jak inwestowało się w mocno rozwijaną pasję z myślą o zakupie nowego 5d3 a tu wielkie rozczarowanie, przynajmniej bazując na samplach oficjalnych i mniej oficjalnych. Prawdopodobnie poczekam jeszcze do finalnych testów bazujących na wersji produkcyjnej mając nadzieję na cud. Tak zcyfryzowanych zdjęć na prawdę dawno nie widziałem, iso 100, 200-kiepko wg mnie. Z tego czytałem to filtr AA w nowej 5 miał być słabszy niż w 5d2, tym samym zdjęcia powinny być żyletą. Ciężko mi uwierzyć w to co widzę. Z systemem chciałem się rozstać od dawna, wszedłem w Canona dla studia, ale jak widać wystarczyło poczekać rok z Nikonem. Po nowej piątce spodziewałem się zdecydowanie lepszego AF, lepszego pomiaru światła, czystego ISO 100 i 200, braku bandingu i realnego x-sync na poziomie 1/250 (200), zwiększenie DR, trochę lepszego zachowania na wyższych czułościach, nie oczekiwałem zwiększenia rozdzielczości bo i po co, 21 mpix to zdecydowanie wystarczająco do wielu, wielu celów, uwzględniając umiejętne cropowwanie. Mając na szali wyścig rozdzielczości vs polepszenie parametrów obrazowania (DR, ISO) zdecydowanie preferuję to drugie. Ale skoro spełnienie tych założeń na papierze ma zostać okupione taką stratą szczegółów i ostrości to niestety ale dziękuje bardzo. Papka cyfrowa, za dodatkowo 15000 (!!!) zł to niestety nie moja gra. Chciałem w tym roku zakupić optykę (35 i 10,5), wielka szkoda bo optyka Canona jest wyjątkowo udana (oczywiście nie wszystko), a wygląda na to, że jej właściwości zostaną z premedytacją zniszczone zachowaniem 5d3, ciężko na to spojrzeć inaczej. Ogólnie dziwna sprawa, 5d2 to klasyka, w zasadzie marka sama w sobie jeżeli chodzi o IQ, detal...a teraz coś takiego, kto i co za tym stoi???
    Bardzo wzruszyła mnie Twoja historia, ale zapytam dla porządku: ile rawów widziałeś z nowego 5d?

Początki nałogu

Domyślnie

Faktycznie miałem pomyłkę w stopce. Skorygowana. Ile rawów widzałem-z 8 może. Niewiele to fakt, ale czy nie jest w interesie Canona, żeby zamieszczać sample podkreślające maksymalne możliwości matrycy i koprusu? Dla kontrprzykładu widziałem również sample z D800, również jpg. Pewnie widziało wielu z was. Z tego założenia wychodzę.Nie sprzedałem domu ani samochodu (akurat niedawno nabyłem ) i nie chodzi absolutnie o kwestie finansowe. Mogę pozwolić sobie na zakup 5d3, ale nie w tym rzecz absolutnie. Pytanie co dostaję za tą cenę. Wolałbym żaby dyskusja raczej nie schodziła na komentarze typu "wzruszające historia itp", to nie ma sensu panowie. Chodzi o obiektywizm, nic więcej, ja na napisałem, że jestem wyjątkowo rozczarowany tym co zobaczyłem na samplach. I tak-spodziewałem się czegoś innego. Nie gorszego od 5d2, znacznie lepszego w pewnych kwestiach (AF). Nie ma sensu tworzyć obozów Canon vs Nikon, bo z tego nic nie wynika, oceniając możliwości korpusów i obiektywów trzeba postawić się w sytuacji osoby nie posiadające żadnego system. W przeciwnym razie dochodzi do sytuacji, w której osoba posiadająca choćby jeden korpus i szkiełko za wszelką cenę broni "własnej marki", zero obiektywizmu. Ty chyba my jesteśmy klientami, a często ludzie zachowują się jakby należeli do jednej z tych dwóch korporacji.
    Canon: 5d3, 24-70 , 85 1.8

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Pruszków

Domyślnie

Żegnaj zanim popadniesz w niebezpieczną depresję. Tylko nie rób sobie krzywdy. Szybko kup sam wiesz co, byle z żółtym paskiem

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gary Zobacz posta
    5dmkII to gniot bo upadajac z wysokości 50m na asfalt rozwala sie w drobny mak - co prawda w normalnym uzytkowaniu mozna fotografować latami i nigdy nie upuscic go z 12 pietra, ale mimo to canon powinien cos z tym zrobic bo nikon podobno znosi to lepiej i to juz w entry level.
    "I ty Brutusie?" :

sv
    Guest

Domyślnie

Ile rawów widzałem-z 8 może. Niewiele to fakt, ale czy nie jest w interesie Canona, żeby zamieszczać sample podkreślające maksymalne możliwości matrycy i koprusu? Dla kontrprzykładu widziałem również sample z D800, również jpg. .
    Ja jakoś nie trafiłem w sieci na 8 rawów z mk III, ale może źle szukałem? Co do jpegów: widziałem wczoraj parę jpegów z mk III; pliki z matrycy 22 mpix ważył 1,8 mb - czy uważasz, że na tej podstawie można cokolwiek ocenić? A co do sampli nikona: ostatnio nikonowi filmy z d800 pomyliły się z tymi z 5d mk II, tak więc byłbym ostrożny wybierając body na podstawie kilku firmowych sampli. Jest mi absolutnie obojętne czy kupisz N czy C, ale czy nie możesz poczekać aż pojawią się realne sample? Pali się? Nie masz czym zdjęć robić?

Pełne uzależnienie Awatar crazy
    Miasto
    Chełmno

Domyślnie

Przebrnąłem przez cały ten bełkot i powiem jedno, ja czekam az pojawi sie w sprzedaży co za tym idzie pojawią się tez normalne sample. Wyciąganie wniosków na podstawie obecnych informacji czy tez samych danych jest mało poważne. 687 postów z czego większa część to dywagacje i zbędna pisanina

Mnie bardzo ciekawi nowy model bo jestem posiadaczem 5D i czas na wymiane dziadka na nowszy
    Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pezetwpr Zobacz posta
    Żegnaj zanim popadniesz w niebezpieczną depresję. Tylko nie rób sobie krzywdy. Szybko kup sam wiesz co, byle z żółtym paskiem
    szkoda słów człowieku...
    Canon: 5d3, 24-70 , 85 1.8

Strona 69 z 128 PierwszyPierwszy ... 1959676869707179119 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów