Cytat Zamieszczone przez Goomis Zobacz posta
Wiesz jak się wytrzepie cały hajs na body to na statyw już nie wystarcza.
A, że HDRy są takie sW33T<3 to potem trzeba wyciągać 4EV z cieni, do czego nie była projektowana żadna matryca. Ba nawet nie ma kliszy co by dobrze zniosła forsowanie o 4stopnie. Cudów nie ma. Jednak wystarczy odrobina rozsądku aby to pojąć. Wyciągałem nie raz 2EV z ISO 400-1600 i bandingu nie zauważyłem. Jednak zdarzają się domorośli mądrale, którzy stwierdzą, że aparat zaprojektowany przez jednych z najlepszych specjalistów w tej branży jest "szrotem". Wylewają swoje bolączki na forum bo pamiętniczek niestety nie odpowie Na szczęście Nikon dał w D800 normalne filmowanie i 36Mpx więc może niektóre trolle wywęszą okazję i się przeniosą na żółte forum
Tu nie chodzi o trolowanie. Czasem (raz na pare tygodni) musiałem ratowac fotke mocno niedoswietlona i powiem że ciężko bo z ciemniejszych partii wyłazi zamiast jednolitego ziarna, ziarno o strukturze płutna(banding poprzeczny i pionowy). Niestety nie umiałem sobie z tym poradzić. Zreszta czasem na blogach widać takie ratowane foty (bo moment i kard wyjatkowo siadly) i wiadomo od razu czym robione. Myslalem ze pozbyli sie tego problemu od momentu wprowadzenia matrycy z 7D.