Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy ... 34567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 64

Wątek: K-5 + kit czy 40D + eLka? Dylemat:)

Coś już napisał
    Miasto
    Leszno

Domyślnie

Chłopaki spokój, niedziela jest, nie kłócimy się;-)
    Wyboru dokonałem takiego a nie innego i to już mój problem.
    DARX a tak swoją drogą to w Twoich wypowiedziach daje się wyczuć niechęć do Pentaxa, tak jakby Canon to był tylko jeden jedyny słuszny wybór...

Uzależniony
    Miasto
    Działyń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez denv`er Zobacz posta
    Tak, tak, wiem, jedyna słuszna reakcja to "ZUOOO!"
    ??? (nołkoment)
    Nie, jedyna słuszna odpowiedź na twoje powyższe wyrażenie zaczyna się na "i", a kończy na "m"
    Wiesz, co rzeczywiście masz rację. Wchodzić z tobą w dyskusje sprowadzi mnie do twojego poziomu, stanę się jakiś dziwny. No i będę miał ślinotok do zeissów
    A ja miałem to wszystko i to bez dźwigania.
    W ujęciu według Ciebie wygodnym, bo mi fufu nie pasuje

Cytat Zamieszczone przez krystian_n Zobacz posta
    DARX a tak swoją drogą to w Twoich wypowiedziach daje się wyczuć niechęć do Pentaxa, tak jakby Canon to był tylko jeden jedyny słuszny wybór...
    To jeszcze aż tak dobrze się nie znamy Niechęć to mam do fanatyków pentaxa, a nie do samego systemu. Według mnie nic tam ciekawego nie ma, bynajmniej dla mnie. Dopiero zrobiona k-5 tam coś wniosła, ale nerwów i siły na zmiany systemowe nie mam. Tym bardziej, że pucha, to tylko pucha. Liczy się szklarnia. Ta w pentaxie jakoś mnie nie zaskakuje. Znaleźć jakieś szkiełko, to muszę się modlić by na forum pentaxa się kiedyś pojawiło. Kupując nówkę, muszę albo na nią poczekać albo brać tylko jedną sztukę.

Jeśli chodzi o canona, to mi jak najbardziej odpowiada. Nie muszę nikomu się tłumaczyć, który system najbardziej mi odpowiada, bo prawdę powiedziawszy i w canonie, pentaxie czy nawet sony można się doszukać zalet i wad.

Tutaj kolega denv`er też jakoś na siłę mi udowadnia, że w pentaxie są stałki, lekkie i poręczne - fajnie, tyle, że ja takich nie potrzebuje. Ze stałek o jasnym świetle, może ze dwa razy skorzystam. Bo tak czy siak przymykam do f11+ Inny styl, inne wymogi, inne możliwości. Proste
    |600D|7D|17-40|24-105|70-200|120-400|

Coś już napisał

Domyślnie

Problemem pentaxa jest brak FF w systemie i fakt ze stalki Pentaxa do jasnych nie naleza(czolowe limtedy to gora 1.8)Naprawde trzeba mocno kombinowac zeby znalesc dobry obiektyw w normalnej cenie.Kazdy system ma plusy i minusy ale Pentax tych plusow naprawde nie ma zbyt duzo

Fotografujący Awatar michael_key
    Miasto
    Stargard

Domyślnie

Wyboru dokonałem takiego a nie innego i to już mój problem.
    Grunt byś był zadowolony i robienie zdjęć było przyjemne :-)

Coś już napisał
    Miasto
    Koszalin

Domyślnie

Jak to ostatnio jeden kolega fotograf powiedział: Najlepszy sprzęt fotografa to 18 cm.......między uszami.
    Magia zdjęć

Coś już napisał
    Miasto
    Leszno

Domyślnie

Stalki moze i niezbyt jasne, ale za to ostre od pelnej dziury i to nawet w przypadku takich plastikow jak DA 35 f/2.4

Coś już napisał

Domyślnie

Stalki moze i niezbyt jasne, ale za to ostre od pelnej dziury i to nawet w przypadku takich plastikow jak DA 35 f/2.4
    W kazdym systemie stalki sa ostre od pelnej dziury ale chyba nie kupujesz stalki aby uzywac jej na pelnej dziurze a wiec 2.4

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez hubert12125 Zobacz posta
    W kazdym systemie stalki sa ostre od pelnej dziury
    Chyba odmiennie rozumiemy ostrość :-)
    Uważasz, że np. 50/1,8 canona jest ostry "od pełnej dziury"

Uzależniony
    Miasto
    Działyń

Domyślnie

Problemem pentaxa jest brak FF w systemie
    Natomiast jest dostępny średnio format, a FF też pewnie się pojawi. Jednak uznawać, to jako wadę, to imho zbyt rygorystycznie. Nie każdemu potrzebna jest pełna klatka.

i fakt ze stalki Pentaxa do jasnych nie naleza(czolowe limtedy to gora 1.8)
    Światło nie zalicza się do najważniejszych. Tym bardziej, że tak jak wspomniał kolega krystian, szkiełka są ostre od pełnej dziury.

W kazdym systemie stalki sa ostre od pelnej dziury ale
    Rozumiem, że swoją wypowiedź bierzesz z doświadczenia (byłeś w każdym systemie?) 50/1.2L trzeba często przymknąć do 1.4 albo 1.8 jak trafi się na niezbyt ostrą sztukę. Na 1.2 jest po prostu miękko. Ostrość szkieł jest w każdym systemie loterią, bo widywałem już tamrony z nieostrość na 2.8 jak i canony czy nikony. Nie ma reguły.

Naprawde trzeba mocno kombinowac zeby znalesc dobry obiektyw w normalnej cenie.
    Rozumiem, że to kombinowanie zachodzi do kilku kliknięć myszką? Nie ma systemu, który by spełnił nasze wymogi. Pentax jest systemem o innych priorytetach niżeli te wskazane przez canona czy nikona. Jednak prawdą jest, że robią szkła ostre od pełnej dziury, małe i lekki oraz korpusy, które proponują użytkownikom wiele opcji w dobrej cenie.

Kazdy system ma plusy i minusy ale Pentax tych plusow naprawde nie ma zbyt duzo
    Jak się nie miało, to można wróżyć z fusów. Pisząc o jakimkolwiek systemie, staram się pisać o tym czego doświadczyłem. Być może doświadczenia są "out of date" , ale jakieś są. Jeśli nie czegoś nie znasz, to najlepiej na ten temat nie pisz, bo często Twoje wypowiedzi są bzdurą.

Jak na przykład to:
    chyba nie kupujesz stalki aby uzywac jej na pelnej dziurze a wiec 2.4
    Jest grono ludzi, którym zależy właśnie na bokehu i dosyć często zostaje przy pełnej dziurze. Nie każdy ma ochotę przymykać. No jedynie, że znowu ktoś się narzuca
    |600D|7D|17-40|24-105|70-200|120-400|

Coś już napisał
    Miasto
    Leszno

Domyślnie

Podpisuję się pod wszystkim co napisał Darx obiema ręcoma;-)
    hubert12125 niestety nie każda stałka jest ostra na pełnej dziurze, i żeby daleko nie szukać, to jest to np. wcześniej wymieniona 50/1.8 canona.

Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy ... 34567 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów