Strona 47 z 57 PierwszyPierwszy ... 374546474849 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 461 do 470 z 564

Wątek: Budujemy zestaw studyjno-plenerowy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Em Es Zobacz posta
    odkopuję temat

co mi nie przeszkadza:
    waga, noszenie, wożenie, rozstawianie, obciążanie itp
    wiele nie pomogę, ale mój stary uparcie zabiera fomei na plenery, a kto najczęściej nosi? wiadomo:-|. Zestaw z wielkim ciężkim statywem i z jednej strony fajnie bo jak już postawimy to mogę również zdjęcia robić, z drugiej ten ponoć ważący 10kg pakiet jest niestety sporym obciążeniem. Co do samego Fomei to jest jakiś problem z kontaktowaniem przy wtyczce, tej od wyzwalacza i drugi przy ładowarce. Ma go na dniach wysłać do reklamacji bo czasem z 10 minut grzebie by "złapać kontakt".

Coś już napisał

Domyślnie

Czy używa ktoś w plenerze tych OCT - parasolek - szybki montaż?

Jak to się sprawuje?

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Piszą o nich w samych superlatywach Więc nie zastanawiałbym się długo

Domyślnie

A czy Elinchromy Quadra da się jakoś wyzwalać z czasami krótszymi niż 1/200 - 1/250 czy ten zestaw pójdzie np na 1/1000
    a cena to teraz wysoce nieatrakcyjna - 8200 a było 7200

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez qwert Zobacz posta
    Czy używa ktoś w plenerze tych OCT - parasolek - szybki montaż?

Jak to się sprawuje?
    Ja tego na razie używam w studio bo jakoś w listopadzie/grudniu to kupiłem.
    Z mojego pkt widzenia sprzęcik bardzo fajny-naprawde rozłożenie zajmuje dosłownie moment. Ale ja bym miał zastrzeżenia co do mechanizmu... otóż hmm na moje oko tam działają dość znaczne siły przy rozkładaniu i blokowaniu tego bolca śmiesznego, no i wg mnie on jest totalnie za słabo zaprojektowany-ale to już raczej nie wina freepersa czy kogoś innego kto to sprzedaje.
    Mnie się przydażyło coś takiego:

Zostawiłem softboxa leżącego na chyba dzień czy dwa bo nie miałem czasu posprzątać rzeczy po sesji i na drugi dzień niemiła niespodzianka. To jest ten mechanizm co blokuje rozłożenie softbox.
    Ale tak ku potomnym-jako że u freepersa kupowałem softa to mi całą tę część wymienili bez problemu!- raczej wypadałoby się z tym obchodzić w miarę delikatnie. Pan z freepersa mi powiedział że mieli chyba 1 albo 2 tego typu reklamacje. Ogólnie sprzęt jest dobry jakościowo Także ja śmiało polecam czy to do studia bo po złożeniu zajmuje naprawde niewiele miejsca, czy to w plener Ale w plenerze to trzeba już kogoś do pomocy co by nie zwiało tego:P

Domyślnie

Zastanawia mnie czy ktoś posiada Jinbei Discovery DC-600, chyba to dośc nowy sprzęt, wzorowany na Elinchrom Quadra to widać.
    Recenzja jest tu
    http://www.lightingrumours.com/jinbe...00-review-1412
    ale mnie interesuje bardzie czy ktoś to kupił u nast i może się wypowiedzieć - w ofercie ma to fripers - jakoś pewnie nie ta sama, stabilność błysku też nie ale cena jest naprawdę do przyjęcia 1950 za generator, głowicę 600 WS, akumulator, walizkę jakieś tam wyzwalacze w komplecie i jeszcze kilka innych sprzętów. Waga 1,5 kg głowica - to chyba jakieś 3 razy tyle co Quadra i 6-8 kg akumulator z generatorem.
    Najgorsze że na stronie nawet nie napisali wydajności. Kto to ma i podzieli się opiniami.

Doszukałem się wydajności
    full power DC600 - 430 błyśnięć
    1/16 mocy -1000 błyśnięć - wg chińskiej strony
    Ostatnio edytowane przez DonAlberto ; 29-03-2012 o 14:26 Powód: uaktualnienie danych

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez studiofocus Zobacz posta
    Piszą o nich w samych superlatywach Więc nie zastanawiałbym się długo
    Mogę też potwierdzic, bierz śmiało.

Coś już napisał Awatar skylight

Domyślnie

Z własnych doświadczeń mogę Discovery 600 śmiało polecić, miałam okazję świecić nim kilka razy w plenerze i działa jak należy . Mocno zastanawiam się nad dokupieniem Ringflasha do tego. Ringflash jako pierwsze światło i głowica z zestawu jako dopełniające...

trafiłam na przykład takiego rozwiązania i całkiem mnie to zaczyna przekonywać
    http://www.flickr.com/photos/rrroar/...in/photostream
    (u tego fotografa jest jeszcze kilka zdjęć z discovery 600 w setupie jak ktoś jest ciekaw)
    Fotografować to znaczy wstrzymać oddech, uruchamiając wszystkie nasze zdolności w obliczu ulotnej rzeczywistośc /Henri Cartier - Bresson

Domyślnie

Przymierzam się do zakupu Quantuum 600ws jednak przez przypadek trafiłem na coś takiego: http://www.fsfoto.pl/lampa-pl-blyskowa-1000wind.html Czy ktoś miał doczynienia z tą lampą?
    ...

Coś już napisał Awatar Ulisses
    Miasto
    Warszawa, Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mojlo Zobacz posta
    Przymierzam się do zakupu Quantuum 600ws jednak przez przypadek trafiłem na coś takiego: http://www.fsfoto.pl/lampa-pl-blyskowa-1000wind.html Czy ktoś miał doczynienia z tą lampą?
    Co prawda miałem do czynienia tylko z 600steką ale w tym wypadku Discovery 1200 prezentuje się lepiej. Większa moc, którą można lepiej/wygodniej podzielić, plus wyzwalacz radiowy w zestawie.

Osobiście zamiast tych Q600ws czy takich zestawów wolałbym jakiś niewielki zasilacz terenowy do którego można podłączyć dowolne lampy a nie tylko dedykowane. Coś w stylu Tronixów, których jest ostatnio coraz więcej.

Strona 47 z 57 PierwszyPierwszy ... 374546474849 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów