Dzięki Panowie za pomocrzeczywiście PA271W warty uwagi
![]()
Nowy
Używany
Dzięki Panowie za pomocrzeczywiście PA271W warty uwagi
![]()
Zima zelżała i monitor w końcu trafił do mnie pod strzechę.
Mowa o Eizo S2433W. Monitor wcześniej został „wygrzany” i skalibrowany.
Pierwsze wrażenia: Pancerna konstrukcja – zdjęcia w Internecie nie oddają tego efektu.
Myślałem, że poprzedni monitor dobrze oddawał kolory, ale myliłem się i to srogo. Postawiłem 2 obok siebie i kolory na NECu negatywnie mnie zaskoczyły. Fakt, że sam sobie tak buraczano ustawiłem, ale ustawiałem bandycką metodą „na oko”.
Dawało to dość dobry efekt zgodności obrazu na ekranie i wydrukiem. Dziś wysłałem nową partię zdjęć do labu i ciekaw jestem jak będzie teraz .
Rozmiar 24 cale wydaje się być całkiem ok. 27 calowy monitor na wysokość nie jest wiele większy, a głównie na tym mi zależało.
Generalnie myślałem, że monitor będzie super hiper ciemny, a okazuje się, że pracuję na 5% jasności i jest dość jasno. W pokoju dość ciemno mam.
Myślałem też nad NECiem PA, ale w moim przypadku praca na matrycy IPS była by strzałem w stopę.
Jeśli ktoś pracuje w dzień na monitorze to ma fajnie. Ja niestety tylko wieczorami.
Szeroki gamut w systemie (Win7) niestety trochę drażni, ale trzeba się będzie przyzwyczaić.
Ubolewam tylko, że muszę się przesiąść z mojego ulubionego FastStone’a na inną przeglądarkę (IrfanView obecnie zainstalowałem).
Może polecicie jakąś fajną przeglądarkę, która radzi sobie z profilami ICC? Będę wdzięczny
Ogólnie: Monitor super. Jestem bardzo zadowolony i do moich zastosowań wręcz idealny.
Ostatnio edytowane przez dreamstorm ; 28-02-2012 o 14:17 Powód: dubel
Canon 5d mk3 | 6D | C15 fiśaj | C16-35L II | C35L | C50 1.4 | S85 1.4 | C70-200L 2.8 IS | 3xYN600EX-RT | YN-E3-RT | na M42 - Zenitar 50 1,7 | Jupiter 9 | CZ Jena 135 f3.5
Tak jak pisałem. Kalibracja jest zrobiona. Tutaj już nic nie wymyślę. Trzeba będzie się przyzwyczaić. Przerzuciłem się już z Chroma na FF
Canon 5d mk3 | 6D | C15 fiśaj | C16-35L II | C35L | C50 1.4 | S85 1.4 | C70-200L 2.8 IS | 3xYN600EX-RT | YN-E3-RT | na M42 - Zenitar 50 1,7 | Jupiter 9 | CZ Jena 135 f3.5
Z przeglądarek, tych obecnie nam panujących czyli w obecnych wersjach to Internet Explorer 9 i Safari mają obsługę CMS. FireFox od (bodajże wersji 3.2) nie obsługuje CMSa.Zamieszczone przez dreamstorm....
http://www.color.org/version4html.xalter
Do oglądania zdjęć są FastPictureViewer albo Bridge.
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
e-mail: color@mastiff.pl
Nie obsługiwał ICC v4, v2 jak najbardziej, obecnie obsługa v4 powróciła.
Zaletą FF jest możliwość włączenia zarządzania barwą dla nieotagowanych treści, które domyślnie traktowane są jako sRGB.
about:config
gfx.color_management.enablev4 - zmienić "false" na "true"
aby aktywować zarządzanie dla nieotagowanyc treści:
gfx.color_management.mode - zmienić "2" na "1"