Mam 5d2 i 1d2, wcześniej 5d1. Jedynka to świetny aparat, ale niestety do ślubów jego iso trochę nie wystarcza, tutaj zdecydowanie lepiej sprawdza się nawet stara piątka.
Witam serdecznie brać canonowską
Jak wielu innych napiszę co mam:
- 450 d + canon 18-200 mm 3,5-5,6 + canon 50 mm 1,4
Planuję wymienić body na 7D (focę dużo sportu). W związku z wymianą body chciałbym dokupić jakieś szkiełka, bym mógł cykać śluby. W moim kręgu zainteresowań jest:
- canon 28 mm 1,8
- i ewentualnie jakiś fish-eye
- no i oczywiście lampa
Co powiecie o takim zestawie. Proszę o ewentualne sugestie.
Pozdrawiam, G![]()
dwa body musisz mieć, dwie lampy. obiektyw 18-200 moze byc na jednym, do szerokich ujec i do mega ciasnych kadrow, a na drugim body żonglować stałkami i bedzie gut.
fish-eye sobie na poczatek odpusc![]()
Ja mysle ze dobor sprzetu do slubow czy do jakiego kolwiek innego tematu to przede wszystkim kwestia kwoty jaka sie chce przeznaczyc na ten zakup i od umiejetnosci fotografujacego. Jesli cie stac na 1dx i uwazasz ze wykorzystasz jego moc to sie nie zastanawiaj:-). Jesli nie stac cie i jestes poczatkujacy to pomysl np nad 5d, dokup do niego jakies szkielko typu zoom, najlepiej jasny f/2.8 i jakas tania lampke do swiecenia:-). Pzdr
Jak zawsze: najlepiej 2body. Własne, pożyczone - bez znaczenia.
Ten kit 18-200 najlepiej byłoby wymienić na coś jasnego z zakresu 17-50. Chociażby używany tamron.
Fisha odpuść lepiej kupić coś z zakresu 85/100/135/200
z dwiema lampami bym nie przesadzał. Szczególnie jak będzie nowa. Co prawda ja np. mam o tyle duży komfort, że jak mi siądzie lampa to wrzucam ISO3200-6400, 1.4-1.8, włączam światła na sali i jadę dalej(piszę o sali bo w sumie tylko tam lampy używam)
Nie ten na który stać tylko ten który na siebie zapracuje. Co z tego, że ktoś kupi 1DX za blisko 30tys. jak w pierwszym roku będzie miał 2-3zlecenia i sprzęt zamiast zarabiać będzie się zwracał nie wiadomo jak długo?
Ja założyłem, że rocznie będę kupował sprzętu który maksymalnie zwróci się w miesiąc pracy czyli 4-5wesel.
5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk
Prawdą jest, co piszą inni, że 2 body się przydają - na wszelki wypadek. Choćby nawet to drugie miało leżeć w torbie.
450d - fajny aparat, ale ISO 1600 czasami jest za mało, szczególnie z ciemnym zoomem 18-200. Jeśli nie wymienisz tego zooma na nic jaśniejszego, to nawet z 7d będziesz musiał dużo błyskać - polecam zaopatrzyć się w filtry ocieplające do lampy błyskowej (koniecznie!) i zestaw różnych dyfuzorów (na różne okazje), przyda się też sensowna książka o błyskaniu (np. Neil van Niekerk "Lampa błyskowa w fotografii ślubnej").
- co do samego 18-200 nie wypowiem się, bo nie miałem, aczkolwiek jestem mocno sceptyczny jeśli chodzi o szkła o tak szerokim zakresie. Za to na pewno byłem bardzo zadowolony z 18-55 IS (kitowe szkło, do nabycia za ok 200-300 zł).
- canon 28 1.8 - fajnie, może być też Sigma 30 1.4 (o ile nie jesteś sigmofobem).
- fisheye - jedyne "słuszne" rozwiązanie pod cropa to samyang, szczególnie że rybą robi się kilka ujęć na reportaż. Trzeba pamiętać tylko, że używalny jest od f5.6. A więc ciemno, a im szerszy kąt, tym trudniej doświetlić scenę lampą na aparacie.
- lampa - może 580 EX II? Droższa niż np 480-tka, ale silniejsza (nie tylko silniejsza moc błysku, ale także szybsze ładowanie) - a zapewne będziesz potrzebować silnej lampy. Moim zdaniem, słabszymi szkłami i nawet amatorskim (jak 450d) aparatem zrobisz ładne zdjęcia, jeśli masz dużo światła - najlepiej dużo zastanego. W kościele i na sali musisz znaleźć swój patent na naprawdę dobre doświetlanie.
Canon 5dm2, C 100/2.0, C35/2.0, Tamron 28-75/2.8, Sigma 50/1.4, S14/2.8, 580EX II
Kupiłem aparat Canon EOS 600D i podstawowy obiektyw EFS 18-55 mm. Proszę podpowiedzcie mi jaki obiektyw dokupić do:
1. Zdjęć typowo portretowych (np. małe dzieci, rodzinne)
2. Ślubne
Dziękuję tym, którzy pomogą.
Canon 50mm 1.4
17-55 2,8