Strona 2 z 12 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 113

Wątek: [test] Samyang 24mm f/1.4 ED AS IF UMC

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Dodam jeszcze, że to najdroższy technologicznie produkt Samyanga. Cena nie wzięła się z kosmosu, obiektyw ma 4 soczewki ED i 2 x ASPH... Zresztą, potwierdza się to w obrazku. Takiej ostrości z byle czego by się nie uzyskało.
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Uzależniony
    Miasto
    Namysłów/Wrocław

Domyślnie

Cichy czy przy ostrzeniu z potwierdzeniem(twoje przejsciówki) mozna ufac z duzym prawdopodobienstwem ze bedzie ostro gdzie ma byc F1,8<??

Uzależniony

Domyślnie

Mogli chociaż zrobić jakiś bolec/przycisk od domykania przysłony do właściwej wartości. Kręceniem pierścieniem od przysłony co ostrzenie nie wygląda zbyt ciekawie.

Bywalec Awatar MaciejDlugosz
    Miasto
    okolice Rzeszowa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez filharmoniusz Zobacz posta
    Inne, niż video na pełnej klatce z Canonem 24LII?
    A to obiektywy rozdają już gdzieś za darmo? To wtedy chętnie się zgłoszę i sobie wezmę! Samyang 24 f/1,4 kosztuje 2500 złociszy a Canon EF 24 f/1,4 kosztuje 6000 zł. Już nawet nie stosuję mnożnika "ile razy tańszy". Ale łatwo będzie policzyć. Nie spotkałem się do tej pory z wydajną kombinacją obiektyw AF + DSLR. Kręciłem np. wideo Nikonem D7000 z obiektywem Nikkor 17-55 2,8 i AF obiektywu gubił się/ polował i dodatkowo było go słychać na nagranym materiale. Kupuje się wtedy zewnętrzny mikrofon, okular i stroi się obraz MF. W tym kontekście uważam że Samyang JAK ZA SWOJĄ CENĘ oferuje ogromne możliwości filmowania DSLR-em.
    Exacta (klisza) -> Zenit ET (klisza) -> Canon 300D (6Mpix) -> Canon 1D (4Mpix) -> Nokia 9500 (0,3 Mpix) -> Nikon D40 (6 Mpix) -> Nokia E90 (3 Mpix) -> Nikon D7000 (16 Mpix) -> Canon 1Ds (11 Mpix)

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Teoretycznie potwierdzenie powinno poprawnie pracować do f/5.6. Szczerze mówiąc teraz nie wiem, bo chyba nawet nie sprawdzałem...

Obiektyw z potwierdzeniem kosztuje 2750 zł, ktoś już wcześniej pytał.

Uzależniony
    Miasto
    Namysłów/Wrocław

Domyślnie

Cichy bardziej chodzi mi o fakt, potwierdzenie zadziałało i czy duze prawdopodobienstwo ze obraz powiedzmy na F 1,8-2,0 bedzie ostry gdzie miał byc??

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

"zdjęcia robiłem parami - jedno z ustawianiem ręcznym za pomocą Live View, drugie z wykorzystaniem potwierdzenia na matówce. Z przyjemnością informuję, że zdjęcia wykonane z potwierdzniem były równie ostre"

Początki nałogu
    Miasto
    Legionowo

Domyślnie

ach z miłą chęcią pobawił bym się s24 i s35 - chociaż kilka godzin. Może ktoś ma z Warszawy, aby dać się pobawić kilka godzin....
    Regulamin pkt 8.

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Samyang idzie w jakimś dziwnym kierunku - robi coraz lepsze szkła manualne za coraz wyższą cenę, tak jakby chciał konkurować z Zeissem.
    Według mnie bez sensu. Mają swoją niszę u mniej zamożnych amatorów i niech na tym robią pieniądze wypuszczając budżetowe konstrukcje a nie jakieś takie wynalazki jak ten obiektyw.

I jeszcze mały komentarz dotyczący przydatności takich obiektywów do filmowania. Jeśli chcemy złożyć sekwencję ujęć z wykorzystaniem takiego Samyanga i jeszcze innych obiektywów np. Canona to problemem staje się różna kolorystyka z każdego obiektywu. Na pojedynczych zdjęciach to nie ma znaczenia, ale przy szybkiej zmianie ujęć jest to wyczuwalne i wymaga znacznie więcej zabawy w postprocesie. W przypadku eLek Canona te różnice są minimalne a większość szkieł daje kolory praktycznie takie same.
    Ostatnio edytowane przez MMM ; 07-02-2012 o 19:32

Bywalec
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    Samyang idzie w jakimś dziwnym kierunku - robi coraz lepsze szkła manualne za coraz wyższą cenę, tak jakby chciał konkurować z Zeissem.
    Według mnie bez sensu. Mają swoją niszę u mniej zamożnych amatorów i niech na tym robią pieniądze wypuszczając budżetowe konstrukcje a nie jakieś takie wynalazki jak ten obiektyw.
    trudno sie nie z tym nie zgodzic...

Strona 2 z 12 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów