Pokaż wyniki od 1 do 10 z 93

Wątek: Nikon D7000 vs. Canon 60D vs. Pentax K-5 vs.?

Mieszany widok

Bywalec Awatar daviddark
    Miasto
    Cork - Ireland

Domyślnie

Czyli generalnie rzecz biorąc Pentax po prostu nie zaoferował Ci wystarczająco !
    A skoro tak to nie mów mi proszę a tym bardziej biedakowi który ma problem z decyzją co ma kupić, że Pentax jest mega super sprzętem.. zwłaszcza pisząc, że chwile się pobawiłeś ale teraz już jesteś u najpopularniejszej konkurencji
    Może jest fajny, żeby się pobawić ale na dłuższą metę jest bardzo ograniczający
    Mamy mu tutaj pomóc a nie utrudniać

Pozdro Przemek
    5D2, 60D, 35 1.4 L, S50 1.4, C50 2.5 Macro, 85 1.8, 70-200 2.8 IS L
    (2011) 27" iMac i7 3.4Ghz 16GB, 2T, 2GB Radeon, LaCie 1TB LBD Thunderbolt
    Blog
    portfolio

Coś już napisał Awatar Licker
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Załóżmy, że autor kupi K-5 wraz z Tamronem 17-50. Sam napisał, że zamierza potem rozbudowywać system. Jakie są przystępne cenowo stałki w Pentaxie? ;-)
    7D + BG-E7 + 17-85mm f/4-5.6 + 50mm f/1.2 + 135mm f/2 + Yashica GS/GTN
    Trochę mojej amatorszczyzny: WWW.

Uzależniony
    Miasto
    Działyń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez daviddark Zobacz posta
    Czyli generalnie rzecz biorąc Pentax po prostu nie zaoferował Ci wystarczająco !
    Od kiedy swoje spostrzeżenia opiera się w myśl "po swojemu" tłumaczonego tekstu? Nie miałeś z Pentaxem do czynienia? Nie wypowiadaj się, bo w obecnej chwili brzmisz jak fanboy Canona.

A skoro tak to nie mów mi proszę a tym bardziej biedakowi który ma problem z decyzją co ma kupić, że Pentax jest mega super sprzętem..
    Zależy, po której stronie sceny siedzisz. Jeśli patrzeć na puszki, to w APS-C Pentax oferuje najciekawszą puszkę. Dobrze leżącą w łapie, z dobrym zakresem tonalnym, z mniej szumiącą matrycą, oraz USZCZELNIENIAMI, których Ty nawet w swoim FF nie masz

Co innego jak spojrzysz w stronę szkieł. Tutaj Pentax nie prezentuje się zbytnio ciekawie. Uważam, że czas na odnowienie swoim szkieł z serii FA* pod kątem możliwości K-5, K-7. Gdyż, te puszki mają szybki motorek, to szkła FA w pełni tego potencjału nie wykorzystują. Rozumiem, że można bawić się stałkami, ale nie każdemu jest z tym dobrze. Zamiast koncentrować się na Evilach, pentax powinien pomyśleć nad odnowieniem tychże szkieł.

teraz już jesteś u najpopularniejszej konkurencji
    na dłuższą metę jest bardzo ograniczający
    Przemku, sam go w ręce nie miałeś, a jesteś w stanie stwierdzić, że ogranicza? Kurde, toć to jakieś voodoo

Cytat Zamieszczone przez Licker Zobacz posta
    Do tego jaki sens jest miec stalke f/2.4-2.8 gdy zoom ma f/2.8 i pokrywa ten zakres?
    Co innego jest mieć niesamowitą jakość oraz tę lekkość na stałce 2.4-2.8 w stosunku do zooma, który już nieco waży Prawda jest taka, że systemy się różnią, a swoje priorytety skupiają na czym innym. W Pentaxie do K-5 można będzie dokupić ten nowy obiektyw od k-01, 40/2.8 XS, spójrzcie na jego wielkość i znajdźcie mi zooma czy nawet stałkę, ze stajni nikon, canon, która będzie tej wielkości?

Poza tym: pentax w swoim systemie ma 40/2.8 naleśnik, jak nikon takie szkło wyprodukował, to jest wielkości trzech takich pentaxowy , a i gorsze optycznie.

Cytat Zamieszczone przez RTSiak Zobacz posta
    Stałka to stałka, zum optycznie nigdy nie będzie miał szans w jakości produkowanego obrazka.
    Nie przejmuj się tak, im nie przetłumaczysz. Autor zdecydował się już na pentaxa, a oni tylko oczka wycierają, że takich naleśniczków canon im nie dał:rolleyes:

Jakbym w obecnej chwili miał dokupić jakiś kiciak do k-5, to brałbym właściwie z WR (uszczelnienia), można by się zastanowić nad 18-135 (chociaż jest drogi) lub tym 18-55WR, bardzo fajna sprawa stać na deszczu i robić zdjęcia bez potrzeby zakrywania aparatu.

Zamiast tamrona 17-55/2.8 i kiciaka można by pomyśleć nad 16-50/2.8, można je było jakiś czas temu, nowe kupić w cenie 2800.
    |600D|7D|17-40|24-105|70-200|120-400|

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Darx Zobacz posta
    Zależy, po której stronie sceny siedzisz. Jeśli patrzeć na puszki, to w APS-C Pentax oferuje najciekawszą puszkę. Dobrze leżącą w łapie, z dobrym zakresem tonalnym, z mniej szumiącą matrycą, oraz USZCZELNIENIAMI, których Ty nawet w swoim FF nie masz
    Czyli podsumowując - ciekawy jeden korpus (niestety tylko APS-C) ale system jako całość ciągle wypada blado.

Wcale nie trzeba być fanboyem innej marki, by dojść do takich wniosków.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Bywalec Awatar daviddark
    Miasto
    Cork - Ireland

Domyślnie

Od kiedy swoje spostrzeżenia opiera się w myśl "po swojemu" tłumaczonego tekstu? Nie miałeś z Pentaxem do czynienia? Nie wypowiadaj się, bo w obecnej chwili brzmisz jak fanboy Canona.
    Miałem właśnie do czynienia - Kumpel mój bardzo dobry właśnie zmienił z Pentaxa (fajna puszka ale obiektywów to tak se - ciągle słyszałem) potem na Nikona D7000 - po czym się załamał używając go i zmienił na 60D + tamron 17-50 II .. i biadolenia ucichły teraz planuje kupić jasną stalkę i wreszcie pojawił się uśmiech na jego twarzy

Co innego jak spojrzysz w stronę szkieł. Tutaj Pentax nie prezentuje się zbytnio ciekawie.
    Dziekuję

Przemku, sam go w ręce nie miałeś, a jesteś w stanie stwierdzić, że ogranicza? Kurde, toć to jakieś voodoo
    Odsyłam do słownika poczytać co to voodoo bo chyba jakiś problem z rozumieniem tego pojęcia

Poza tym: pentax w swoim systemie ma 40/2.8 naleśnik, jak nikon takie szkło wyprodukował, to jest wielkości trzech takich pentaxowy , a i gorsze optycznie.
    czyli, że co mniejsze to lepsze ?

Zamiast tamrona 17-55/2.8 i kiciaka można by pomyśleć nad 16-50/2.8, można je było jakiś czas temu, nowe kupić w cenie 2800.
    A gdzie mogę dostać Tamrona 17-55mm F/2.8 ???

Darx używasz systemu Canon czy Pentax ?

pozdr Przemek
    Blog
    portfolio

Uzależniony
    Miasto
    Działyń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Czyli podsumowując - ciekawy jeden korpus (niestety tylko APS-C) ale system jako całość ciągle wypada blado.
    Patrząc na obecne standardy, to tylko K-5 wypada najlepiej. Pozostałe korpusy miały problemy z wysokim ISO. System wypada blado wg mojej skromnej opinii Bo brakuje w nim tego, co zyskałem w Canonie, a chciałem mieć FF i zoomy (których nadal nie mam).

Miałem właśnie do czynienia
    To zwracam honor

czyli, że co mniejsze to lepsze ?
    Niektórzy mawiają, MAŁY, ale WARIAT

A gdzie mogę dostać Tamrona 17-55mm F/2.8 ???
    Oj czepiasz się

Darx używasz systemu Canon czy Pentax ?
    Podczas spotkań z rodzinką, czy to przyszłymi teściami czy moimi rodzicami mam do czynienia z całym systemem. Mam też kilku znajomych, którzy od jakiegoś czasu namawiają mnie na Pentaxa. Mogę powiedzieć, że w tym systemie umoczyłem tylko nogę w kałuży.

Miałem przyjemność korzystać z K-5 z kilkoma znanymi limitedami. Muszę powiedzieć, że zaskoczył mnie w pozytywnym znaczeniu. Jednak brak dostępności do zoomów typu 70-200/300 lub 400+ sprawił, że odpuściłem.
    Wraz z wejściem w canona i zakupieniem szkiełka do makro zmieniły mi się priorytety i zoomów już nie kupiłem

Tak poza tym jestem na tak wobec "wędrówek systemowych". Na moje jest, to jedyny (drogi) sposób by poznać system. Można też próbkować wśród znajomych, ale nie każdego stać na niesamowite szkiełka.

Bywalec Awatar daviddark
    Miasto
    Cork - Ireland

Domyślnie

a chciałem mieć FF i zoomy (których nadal nie mam).
    Trzymam kciuki

Myślę, że ostatni post powinien już zakończyć tę dyskusję
    Kolega już wybrał myślę i życzymy mu powodzenia i wielu udanych fotografii
    Mam nadzieję, że jakieś tutaj zobaczymy bo chcę zobaczyć zdjęcia z tak chwalonej puchy

Pozdrawiam Przemek
    Blog
    portfolio

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Nie przejmuj się tak, im nie przetłumaczysz. Autor zdecydował się już na pentaxa, a oni tylko oczka wycierają, że takich naleśniczków canon im nie dał:rolleyes:
    A to fakt, w małych szkiełkach Canon jest do kitu. Kiedyś kupiłem nawet 40/2,8 Pentax'a do piątki, bardzo fajne szkiełko, tylko IMO nie ma go do czego podpiąć w Pentax'ie. Do Canona są jeszcze wojtki 20/3,5 i 40/2,8, no i takie fikuśne adapterki do Nikon F czy Pentax K :-)
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Uzależniony
    Miasto
    Działyń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez _igi Zobacz posta
    Kiedyś kupiłem nawet 40/2,8 Pentax'a do piątki, bardzo fajne szkiełko
    Kiedy moczyłem stopy w pentaxie (k-5 czy nawet k-7 nie istniały), to właśnie szkiełko 40/2.8 oraz 50/1.7 podpinaliśmy z kolegą do 5Dmk1. Efekty z tych szkiełek naprawdę pokazały klasę. Muszę tych sampli poszukać. Podpinane do FF 40mm dało przyjemny kolorystycznie obrazek. Nawet ostrość w rogach była niezła i to już od 2.8.

Nie dawno szukałem manualnego 40/2.8, niestety jak znalazłem, to w kosmicznych cenach, które (doliczając przejściówkę) przekraczały używanego 50/1.4.

Może kiedyś Canon pomyśli nad ogniskową 40/2.8 , bo to co zaoferował nikon woła o pomstę do nieba

Uprawnienia umieszczania postów