Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 30

Wątek: Kingston Ultimate ? szybka ?

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez aptekarz Zobacz posta
    wynika z tego testu, ze tani Kingston Ultimate 266x
    http://www.chip.pl/testy/pamieci-mas...f-16gb-u2-266x

osiąga zbliżone rezultaty jak 3x droższy
    http://www.chip.pl/testy/pamieci-mas...cfxp-016g-600x

wynika tylko tyle, ze w konkretnej konfiguracji karta/czytnik rezultaty sa podobne. problem polega na tym, ze wydajnosc w czytniku podlaczonym do kompa to nierzadko zupelnie co innego niz wydajnosc w konkretnym modelu aparatu.

tym, ktorych bardziej interesuje stosowanie kart w aparatach niz w komputerach, proponuje raczej takie testy
    http://www.robgalbraith.com/bins/cam...?cid=6007-9256

a Chip... pomijajac metodologie, bo tu jest w ogole trudno cos sensownego pomierzyc (trzebaby wziac z 10 roznych body i w nich przetestowac), to nie jest magazyn slynacy ze 100% bezstronnosci. tudziez mowiac wprost: kto posmarowal, ten wygral test
    www albo tez flickr

Coś już napisał
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    wynika tylko tyle, ze w konkretnej konfiguracji karta/czytnik rezultaty sa podobne. problem polega na tym, ze wydajnosc w czytniku podlaczonym do kompa to nierzadko zupelnie co innego niz wydajnosc w konkretnym modelu aparatu.

tym, ktorych bardziej interesuje stosowanie kart w aparatach niz w komputerach, proponuje raczej takie testy
    http://www.robgalbraith.com/bins/cam...?cid=6007-9256

a Chip... pomijajac metodologie, bo tu jest w ogole trudno cos sensownego pomierzyc (trzebaby wziac z 10 roznych body i w nich przetestowac), to nie jest magazyn slynacy ze 100% bezstronnosci. tudziez mowiac wprost: kto posmarowal, ten wygral test
    świetne... tylko, że stare
    last updated on December 9, 2008
    także nie ma nowych modeli kart ;/

mnie akurat właśnie bardziej interesuje performance w aparacie, konkretnie 7d niż czytniku. Bo raz że narazie nie mam, dwa, że jako zapasową kartę wolę mniej zapłacić czu kupić większą pojemność i tak na codzień jej nie będę używał tylko na długi wyjazd.
    Canon 7D, 15-85, 70-200 F4, 50 F1.8; S 10-20

Bywalec Awatar Zybi_S
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Witam

Co do testów CHIP'a - testują nie w aparatach (body), lecz na czytnikach zewnętrznych.

Osobiście jak z czystej ciekawości sam sprawdzałem (testowałem) też się zdziwiłem jak teoretycznie wolniejsza karta, miała wyraźnie szybsze transfery.

Pamiętam test kart przeprowadzony przez DFV, i też sprawdza się zasada żę:
    Markowe i droższe-nie musi oznaczać lepsze(szybsze).

Wyraźnie też było widać (wyszło w testach) iż starsze puszki mają znacznie wolniejsze transfery niż nowsze, oraz że przy słabym czytniku zysk z szybszej karty jest niewielki.

Wg linku do testu który podałeś np:

http://www.robgalbraith.com/bins/mul...?cid=6007-8478
    http://www.robgalbraith.com/bins/cam...?cid=6007-9672

SanDisk Extreme IV 2GB Write speed RAW - dla 30D/50D to 6.780/30.4 MB/s

Pozdrawiam

Pełne uzależnienie

Domyślnie

mnie akurat właśnie bardziej interesuje performance w aparacie, konkretnie 7d niż czytniku. Bo raz że narazie nie mam, dwa, że jako zapasową kartę wolę mniej zapłacić czu kupić większą pojemność i tak na codzień jej nie będę używał tylko na długi wyjazd.
    IMHO na wyjazd, dla uchwycenia bezcennych sytuacji, które się nie powtórzą raczej porządnej i sprawdzonej karty powinieneś szukać
    Takie oszczędności są niewskazane, chyba że lubisz ryzyko.
    Ostatnio edytowane przez Bolek02 ; 29-01-2012 o 21:15
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

świetne... tylko, że stare
    last updated on December 9, 2008
    także nie ma nowych modeli kart ;/
    zgoda. trzeba sobie pod konkretny model aparatu patrzyc jakie karty mniej wiecej w danym modelu dobrze chodza.

1. kupic 2-3 karty mniejszej pojemnosci. jak cos lupnie, to na czesci nie na calosci.
    2. przed wprowadzeniem kart "do produkcji" porzadnie przetestowac. i) w domu zgrac na karte pare razy kilka filmow do zapelnienia pojemnosci. ii) odczytac na innym czytniku/kompie dla zweryfikowania poprawnosci. iii) przeleciec kazda karte po kilka razy CardTest-em. jest programik do testowania pamieci fleszowych, jak przeszperasz CB to link nawet kiedys podawalem (nazwy za diabla nie pamietam).
    3. zgrac na karte pare RAW-ow/JPEG-ow z dysku (do zapelnienia nosnika) i przejrzec, czy aparat bez problemu je odczytuje.
    4. popstrykac po prostu na tej karcie
    5. na pierwszym wyjezdzie: bezdyskusyjnie backupowac te nowe karty. dla swietego spokoju...

co do marki karty to ja nie jestem przesadny. mam rozne. ale nowe karty wole zawsze dla pewnosci sprawdzic 10 razy...
    www albo tez flickr

Coś już napisał
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    przeleciec kazda karte po kilka razy CardTest-em. jest programik do testowania pamieci fleszowych, jak przeszperasz CB to link nawet kiedys podawalem (nazwy za diabla nie pamietam).
    Dzięki za porady na pewno tak zrobić, tylko zastanawiam się czy coś takiego znajdę również na MacOS.
    Kupię chyba tego Kingstona 266x lub kolejnego Preteca 233x 16gb
    Canon 7D, 15-85, 70-200 F4, 50 F1.8; S 10-20

Domyślnie

Osobiscie mam 2 kingstony 8 i 16 gb i 8 niestety nie daje rady są błędy zapisu, aparat sie wiesza, nie rejestruje wszystkich zdjęć ( w całej partii ok 5 zdjęc) ,mam preteca, sandiska, pqi i z nimi nie ma problemów. Jak narazie 16 kingstona daje rade, ale dzisiaj na mrozie aparat mi nie zarejestrował ok 10 zdjęć, w ogóle zaczął fiksować, brak reakcji nie było podgladu na wyświetlaczu itp. dopiero w domu jak poruszałem bateryjką cr aparat ruszył jednak zdjęc na karcie nie było mimo tego, że wcześniej na wyświetlaczu je oglądałem. Tak więc teraz chyba już nie skłonie się do kingstonów a bardziej do preteców.
    pozdr
    "kto nie był buntownikiem za młodu, ten umrze świnią na starość..."

Uzależniony
    Miasto
    Namysłów/Wrocław

Domyślnie

W ubiegłym roku sesja w -15*C 3h non stop na dworze Wszystkie zdjęcia poprawnie zapisane. W tym roku w -5*C robiłem kilkanaście zdjęć z ekspozycją około 3-5minut. Wszystko gra. Od zawsze mam Kingstony i złego słowa nie powiem. Moze masz felerne?

Pełne uzależnienie Awatar gadget_zary
    Miasto
    Żary/Wrocław

Domyślnie

Z kingstona mam jedynie 2x 4gb elite x133 i przez 3 lata użytkowania 0 problemów, ale faktem jest, że wśród kingstonów (pewnie też z racji ich popularności) jest najwięcej felernych odrzutów.
    Sam teraz muszę kupić kilka kart 16gb i 8gb w zapas ale bardziej skłaniam się ku Pretec'owi.

Początki nałogu Awatar DonBolano
    Miasto
    Ostrów Wielkopolski

Domyślnie

A mi niestety dziś Kingston 8GB elite pro odmówił posłuszeństwa.
    W aparacie karta działa, zdjęcia zapisuje, ale coś się sknociło ze zgrywaniem fotek na dysk.
    Rwie transfer. Raz jest 0, innym razem 300kb/s... Zawiesza się chyba. Ledwo zgrałem zdjęcia, które na niej były.

Jak jest z gwarancjami na takie karty?
    A może da się to jakoś naprawić?

Do tej pory na 5D i 400D sprawowała się ta karta bez zarzutu :/ (zresztą mam jeszcze 3 inne takie Kingstony).
    Na świat spoglądam przez armatę...

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów